My Blog

Jačanje osobnih kompetencija – ribolovna radionica

Danas, 15. ožujka 2020. je dio članova Udruge veterana 122. br HV Đakovo u okviru provedbe projekta “Poboljšanje kvalitete života i socijalne uključenosti branitelja i stradalnika Domovinskog rata” u elementu jačanja osobnih kompetencija – ribolovna radionica i sport, izašli i isprobali ribolovni pribor i opremu za predstojeće aktivnosti. Ovaj projekt sufinanacirala je EU iz Europskog socijalnog fonda. Objavljeni sadržaj internet stranice isključiva je odgovornost Udruge veterana 122 . br. HV Đakovo.

adminJačanje osobnih kompetencija – ribolovna radionica
read more

Javni pozivi za mjere iz Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji

Tekstovi javnih poziva, kao i pripadajući obrasci zahtjeva, dostupni su na mrežnoj stranici Ministarstva hrvatskih branitelja 

U cilju provedbe Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji za razdoblje od 2018. do 2020. godine, Ministarstvo hrvatskih branitelja objavilo je Javni poziv za sufinanciranje troškova obrazovanja i Javni poziv za dodjelu potpora za novo zapošljavanje koji su otvoreni od 30. siječnja do 28. veljače 2020. godine.

Tekstovi javnih poziva, kao i pripadajući obrasci zahtjeva, dostupni su na mrežnoj stranici Ministarstva hrvatskih branitelja u dijelu Aktualni javni pozivi, u Ministarstvu hrvatskih branitelja te Područnim jedinicama Ministarstva i županijskim Centrima za psihosocijalnu pomoć

https://branitelji.gov.hr/vijesti/javni-pozivi-za-mjere-iz-programa-strucnog-osposobljavanja-i-zaposljavanja-hrvatskih-branitelja-i-clanova-njihovih-obitelji-3547/3547


adminJavni pozivi za mjere iz Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji
read more

Sjećanje na varaždinske “Rode”, 09.11.2019.

Kod spomen-obilježja u Jarmini, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježena je 28. obljetnica pokušaja proboja oko Vukovara i pogibije policijskih službenika specijalne policije PU varaždinske “Roda”. – Najteža bitka bila je upravo na ovome mjestu kada su željeli pomoći suborcima koji su se našli u okruženju neprijatelja. PU varaždinska u dogovoru s Ministarstvom odlučila je pokušati probiti se do Vukovara i omogućiti njihov izlazak, ali nažalost kod sela Karadžićeva osujećeni su u toj namjeri. Spomen-obilježje je sjećanje na Mladena Kasuna, Zvonka Kardoša, Branka Kosa, Željka Pongraca te nestalog Vlade Štampara. Pored brojnih gostiju, visokih dužnosnika i izaslanika , te obitelji poginulih i nestalih, nazočili su predstavnici Udruge veterana 122. br. HV Đakovo i odali dužnu počast suborcima , jer dio pripadnika 122. brigade HV Đakovo sudjelovao je u tim borbama zajedno sa još drugim postrojbama u pokušaju proboja prema Vukovaru. Za sve njih u župnoj crkvi Sv. Vendelina služena je sveta misa. Neka im je svima hvala i slava. Počivali u miru hrvatski vitezovi.

adminSjećanje na varaždinske “Rode”, 09.11.2019.
read more

29. obljetnica 109. br. ZNG Vinkovci

U Rokovcima je 23. 05.2020. održan središnji program povodom 29. obljetnice osnivanja 109. brigade ZNG Vinkovci, pod visokim pokroviteljstvom ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, a u organizaciji Udruge ratnih veterana 109. brigade i Općine Andrijaševci. Vijence ispred spomenika poginulim braniteljima u centru Rokovaca, prvo su položili i svijeću zapalili obitelji i rodbina poginulih i nestalih branitelja, zatim izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i Vlade RH saborski zastupnik Dražen Milinković, izaslanik ministra branitelja umirovljeni brigadir Filip Aračić, izaslanstvo 109. brigade, Vukovarsko – srijemske županije, Općine Andrijaševci, gradova Vinkovci i Otoka, Udruge HOS-a 1. samostalne bojne “Marijan Baotić” Vinkovci i Udruge veterana 122. brigade iz Đakova. Okupljenima su svoje pozdravne riječi uputili načelnik Općine Andrijaševci Damir Dekanić, predsjednik Udruge ratnih veterana 109. brigade Jakov Milanović – Brada, župan Božo Galić, umirovljeni brigadir Filip Aračić te saborski zastupnik Dražen Milinković. Prisjetili su se 202 poginula pripadnika, 24 nestala i više od 600 ranjenih, kao i dana kada su pripadnici 109. brigade ostavljali svoje najmilije, svoj posao, svoj kućni prag i odlazili braniti svoju grudu, svoj zavičaj i svoju domovinu. U samim početcima naša bojna 122. br. HV Đakovo bila je pridodana 109. brigadi i odmah bila uključena u obranu na Vukovarsko-srijemskom području , te time dala veliki obol obrani Domovine. Molitvu za sve poginule i nestale hrvatske branitelje, kao i misu zadušnicu u crkvi sv. Roka predvodili su domaći župnik vlč. Đuro Blumenšajn i prečasni mons. Tadija Pranjić.

Nenad Bunoza29. obljetnica 109. br. ZNG Vinkovci
read more

Sjećanje na generala Imru Agotića

Generacije hrvatskih branitelja, vojnika, dočasnika i časnika, pripadnica i pripadnika sigurnosnog sustava i vojske imale su priliku, čast i svojevrsnu ‘privilegiju’ surađivati s generalom Imrom Agotićem, stjecati znanja i vještine, učiti što su to odgovornost, profesionalizam, poštivanje prava čovjeka, što su to slobodoljublje i domoljublje. Duboko poštujući doprinos generala Imre Agotića organiziranju i razvoju sigurnosnog i obrambenog sustava Republike Hrvatske, Oružanih snaga i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. Udruga veterana 122. br. HV Đakovo, već tradicionalno ovoga dana obilježava Dan sjećanja na našeg generala,a ove godine nešto skromnije i u skladu sa preporukama Stožera CZ HR i ZJZ HR . Počivao u miru hrvatski generale i viteže. Zahvaljujemo članovima obitelji Agotić na prijemu, načelniku općine Gorajni gospodinu Loviću, župniku Bulatu i nazočnima.

adminSjećanje na generala Imru Agotića
read more

29. obljetnica ustroja i formiranja 3.GBR “Kune”

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća u Đakovu je u srijedu, 29. travnja 2020. godine obilježena 29. obljetnica osnutka 3. gardijske brigade Kune u skladu sa preporukama Stožera civilne zaštite. Svečanoj obljetnici nazočili su Pavo Trbara – otac poginulog branitelja 3.GBR Željka Trbare, gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić, zapovjednik Tenkovske bojne „Kune” i ujedno zapovjednik vojarne 3.GBR „Kune” u Đakovu; bojnik Goran Anić i njegov zamjenik satnik Ivica Đurković, predsjednik Udruge veterana 3. gardijske brigade ogranak Đakovo Jahić Mario i tajnik Marian Petrak, te u ime Odbora za branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata Grada Đakova , tajnik Bunoza Nenad.

Nakon molitve i odavanja počasti svim poginulim i umrlim hrvatskim braniteljima izaslanstvo se zaputilo u vojarnu 3.GBR „Kune” i Gradsko groblje gdje su posjećena posljednja počivališta Željka Trbare poginulog hrvatskog branitelja 3. GBR u Đakovu i Damira Kovačevića preminulog pripadnika 3.GBR ujedno i prvog predsjednika Odbora za branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata Grada Đakova kojom prigodom su zapaljene svijeće i odana dužna počast.

Čestitamo 29. obljetnicu formiranja i ustroja 3.gbr „Kune” uz riječi ministra Tome Medveda izrečene tom prigodom istoga dana u Osijeku kod spomenika pripadnicima 3.GBR : „Uz izraze poštovanja i zahvalnosti prema svim pripadnicima Kuna koji su dali doprinos u obrani Domovine, moramo čuvati zajedništvo i poštovanje, vrednujući hrvatske branitelje kao najsnažniji temelj suverene i slobodne RH.“

admin29. obljetnica ustroja i formiranja 3.GBR “Kune”
read more

Ponosno i dostojanstveno – u čast i slavu pobjede i u spomen žrtvama

Svih poginulih hrvatskih branitelja prisjetimo se u svojim molitvama, a u spomen na veličanstvenu pobjedu u VRO Bljesak istaknimo hrvatske zastave na svojim domovima

Jubilarnu, 25. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Bljesak obilježit ćemo dostojanstveno i primjereno, u skladu s preporukama i mjerama koje su na snazi. 

Tim povodom u petak, 1. svibnja 2020., kod spomen-obilježja u Okučanima državna izaslanstva odat će počast žrtvama, a Hrvatska radiotelevizija emitirat će prigodnu emisiju uz izravan prijenos iz Okučana. 

U subotu, 2. svibnja, bit će služena misa zadušnica za poginule hrvatske branitelje u VRO Bljesak i za 12 hrvatskih redarstvenika ubijenih u Borovu Selu 2. svibnja 1991., kao i za sedmero civilnih žrtava stradalih prilikom raketiranja Zagreba 2. i 3. svibnja 1995., koju također izravno prenosi HRT.

Pozivamo sve građane da prigodno obilježavanje prate u izravnom prijenosu Hrvatske radiotelevizije.
Svih poginulih hrvatskih branitelja prisjetimo se u svojim molitvama, a u spomen na veličanstvenu pobjedu u VRO Bljesak istaknimo hrvatske zastave na svojim domovima.

adminPonosno i dostojanstveno – u čast i slavu pobjede i u spomen žrtvama
read more

Priopćenje za javnost!

Udruga veterana 122. brigade HV Đakovo oštro i odlučno osuđuje izjavu predsjednika Zorana Milanovića koji je poručio da spomen-ploču za 11 poginulih hrvatskih branitelja ,,treba maknuti i negdje baciti” tijekom odavanja počasti svim nevinim žrtvama u povodu 75. obljetnice proboja iz ustaškog logora Jasenovac. Udruga veterana 122. brigade HV Đakovo dajući potporu priopćenju i stavu ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda kojom se navodi:

‘Hrvatski narod koji nam je dao povjerenje očekuje od nas da pridonosimo smanjivanju podjela u društvu, vodimo politiku utemeljenu na pijetetu prema žrtvama te njegujemo kulturu sjećanja. Ističem da neutemeljena stigmatizacija hrvatskih branitelja ne može biti službeni stav Republike Hrvatske.

Odavanje počasti žrtvama totalitarnog režima u Jasenovcu nikako nije trebao biti povod kako bi se istovremeno obezvrijedile žrtve velikosrpske agresije.

Nošeni ljubavlju prema domovini, hrvatski branitelji (pripadnici MUP-a, ZNG-a – HV-a, HOS-a, dragovoljačkih postrojbi) branili su hrvatsku slobodu od velikosrpskog agresora, pobijedili u Domovinskom ratu i bez njih danas ne bi bilo Republike Hrvatske niti njezinih institucija.

Stoga je neprihvatljivo hrvatske branitelje povezivati s totalitarnim režimom. Posebno je neprihvatljivo prema poginulim pripadnicima HOS-a, prema onima čija tijela u potrazi za nestalima i danas pronalazimo u skrivenim grobovima, mrtve i napuštene. Neprihvatljivo je i prema njihovim obiteljima, od kojih mnogi ni danas ne znaju sudbinu svojih najmilijih.

Više od 700 pripadnika HOS-a živote je dalo za Hrvatsku, a izgovorene riječi uvreda su njima i članovima njihovih obitelji. Kao hrvatski branitelj i ministar hrvatskih branitelja, uvijek ću braniti dostojanstvo poginulih u Domovinskom ratu, koji su za Hrvatsku dali sve.”

Udruga veterana 122. brigade HV Đakovo daje potporu priopćenju i stavu ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda , te time iznosi jasno i svoj stav dodajući da će i Veterani 122. br. HV Đakovo braniti dostojanstvo poginulih u Domovinskom ratu, koji su za Hrvatsku dali sve i neće dozvoliti blaćenje i omalovažavanje ni od koga, pa makar to dolazilo i od aktualnog predsjednika.

Đakovo, 23. travnja 2020.

adminPriopćenje za javnost!
read more

29. obljetnica ustroja i formiranja 3.gbr

Udruga veterana 122. br. HV Đakovo čestita svim pripadnicama i pripadnicima 3. GBR 29. obljetnicu osnutka 3. gbr i Tenkovske bojne Kune. Veliki broj pripadnika 122. brigade HV Đakovo bili su i pripadnici ove slave Brigade. Poginulim i umrlim neka je vječna hvala i slava. Oni su pored ostalih Gardijskih brigada zlatnim slovima upisali ratnu povijest Hrvatske vojske i jedan su od simbola hrvatske nezavisnosti i slobode. Sretan vam Dan brigade i Dan bojne!

admin29. obljetnica ustroja i formiranja 3.gbr
read more

29.obljetnica ustroja i formiranja 4.gbr

Udruga veterana 122. br. HV Đakovo čestita svim pripadnicama i pripadnicima 4. GBR 29. obljetnicu Dana formiranja i ustroja brigade. Poginulim i umrlim neka je vječna hvala i slava. Oni su zlatnim slovima upisali ratnu povijest Hrvatske vojske i jedan su od simbola hrvatske nezavisnosti i slobode. Sretan vam Dan brigade i Dan bojne!

„In hoc signo vinces“

admin29.obljetnica ustroja i formiranja 4.gbr
read more

Sretan i blagoslovljen Uskrs!

Uskrs je blagdan vjere i nade, pobjede života nad smrću i pobjede dobra nad zlom . S tom vjerom u pobjedu života koju nam je darovao Isus Krist, a osobito u ovom teškom trenutku za našu zajednicu, ispunimo naš život , međusobnim uvažavanjem, zajedništvom, solidarnošću i razumijevanjem za bližnje, druge i drugačije.

U prigodi Uskrsa, prisjetimo se naših poginulih, nestalih i umrlih branitelja, i svih onih koji se danas osjećaju usamljeno. Oni su svoje živote dali za svoje prijatelje, za svoju zemlju i za svoj narod. Ne zaboravimo i njihove obitelji u našim uskrsnim molitvama.

Svim članovima i prijateljima Udruge ; Udruga veterana 122. br. HV Đakovo, cjelokupnoj braniteljskoj populaciji i hrvatskom puku, želi sretan i blagoslovljen Uskrs.

adminSretan i blagoslovljen Uskrs!
read more

POZOR! KORONAVIRUS!

U skladu s preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite, Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite Grada Đakova u vezi sa preventivnim mjerama djelovanja protiv korona virusa; Udruga veterana 122. br. HV Đakovo obustavlja do daljnjega sve aktivnosti vezane uz okupljanje branitelja i članova njihovih obitelji, skupštine, psiho i radne terapije , radionice i sve druge vidove socijalnih kontakata.

Isto tako, Udruga veterana 122. br. HV Đakovo stavila se na raspolaganje Gradu Đakovu i Stožeru civilne zaštite grada Đakova sa svojim dragovoljcima i materijalnim sredstvima u svrhu pružanja pomoći kod prevencije širenja zaraze koronavirusom.
Bez prijeke potrebe ne dolaziti u Udrugu bez prethodnog najavljivanja do daljnjega.

Udruga veterana 122. br. HV Đakovo uskoro počinje provedbu projekta “Poboljšanje kvalitete života i socijalne uključenosti branitelja i stradalnika Domovinskog rata ” putem interneta.
Za sve druge i bitne informacije, pomoć i sl. zvati na telefon 031 815 172 , 099 3009888,0915630771, te e-mail adresa : veterani122@gmail.com . Čuvajte sebe i druge.

Objavljeni sadržaj na internet stranici je isključiva odgovornost Udruge veterana 122. br. HV Đakovo.

adminPOZOR! KORONAVIRUS!
read more