My Blog

V. Izborna skupština Udruge veterana 122. br. HV Đakovo

14. svibnja 2022. godine održana je V. Izborna skupština Udruge veterana 122. br. HV Đakovo. Sukladno Statutarnim odredbama izabrano je novo rukovodstvo Udruge, te doživotni počasni predsjednik Udruge, dosadašnji predsjednik Zvonimir Berc, koji se povukao zbog zdravstvenih razloga. Novoizabrani predsjednik Udruge je gospodin Jozo Totić.

Izbornoj skupšini nazočilo je brojno članstvo koje je prihvatilo sve izvještaje ,ali i plan i program rada za naredni period

adminV. Izborna skupština Udruge veterana 122. br. HV Đakovo
read more

BRANITELJ ZA BRANITELJA

Udruga veterana 122. br. HV Đakovo sudjelovala je na Prvoj nacionalnoj konferenciji o palijativnoj skrbi za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji s međunarodnim sudjelovanjem, pod nazivom „Branitelj za branitelja“ održala se u Osijeku, 10. i 11. prosinca 2021. u prostorijama Vikarijata. Pored nje sudjelovale su i brojne druge braniteljske udruge diljem RH, ali i nekoliko iz Đakova putem svojih predstavnika. S obzirom na epidemiološku situaciju konferencija je organiziran i u online obliku, a osobno je nazočila, između ostalih, zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković.

Zamjenica Crnković je u uvodu naglasila da je velika čast i važnost što se ovakva konferencija održava upravo u Osijeku. “Nužno je da mislimo na svakog člana našeg društva, osobito na one najslabije jer koliko je jak najslabiji član zajednice toliko smo jaki kao društvo. U dijelu palijativne skrbi ne smijemo nikada zaboraviti one koji su dali svoje zdravlje za našu domovinu i slobodu”, rekla je Crnković.

„Do sada je preventivno pregledano više od 50 tisuća hrvatskih branitelja u 28 ustanova. Gotovo 40 tisuća branitelja upućeno je na daljnje liječenje. Kod 800 njih dijagnosticirani su razni oblici karcinoma, 10 tisuća njih ima endokrinološke bolesti, a između 4 i 5 tisuća braniteljica i branitelja imaju kardiovaskularne bolesti. Najgore od svega što je nekoliko desetaka tisuća branitelja bolesnih samaca što je veliki problem”, rekla je prof.dr.sc. Marijana Braš, prim. dr. med., predsjednica Organizacijskog odbora konferencije.

Organizator konferencije je Centar za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – CEPAMET , a suorganizatori su Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta J.J. Strossmayer u Osijeku, Hrvatsko društvo za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora, Katoličko-bogoslovni fakultet u Đakovu, Đakovačko-osječka nadbiskupija i Zagrebački institut za kulturu zdravlja. Informacije i nova znanja su zlata vrijedna i uz sve dosadašnje aktivnosti , pred nama su novi izazovi na koje ćemo prikladno odgovoriti. Hvala organizatoru Centru za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – CEPAMET, Suorganizatorima
• Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, Sveučilište Josipa Jurja
Strossmayera u Osijeku
• Hrvatskom liječničkom zboru, Hrvatskom društvu za palijativnu medicinu
• Katoličko-bogoslovnom fakultetu u Đakovu, Sveučilištu Josipa Jurja
Strossmayera u Osijeku
• Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji
• Zagrebačkom institutu za kulturu zdravlja – ZIKZ, te Predsjednici organizacijskog odbora, Prof. dr. sc. Marijani Braš, prim. dr. med. i
Predsjedniku Znanstvenog odbora,
Prof. dr. sc. Veljku Đorđeviću, prim. dr. med. na pozivu.

adminBRANITELJ ZA BRANITELJA
read more

U sjećanje na “Štafetu smrti”

Predstavnici udruge veterana 122. br. HV Đakovo danas su nazočili Svetoj misi zadušnici za Antuna Petričića – Šokca i sve ostale poginule branitelje u “Štafeti smrti” u crkvi sv. Nikole Tavelića u Ivankovu u organizaciji UV5GBR “Sokolovi”. Nadahnuta i krasna propovijed prethodila je odavanju počasti i polaganju vijenca svim poginulim braniteljima na groblju u Ivankovu.

Ovoj svečanosti nazočili su i predstavnici brojnih drugih braniteljskih udruga ( 3. GBR , 4. GBR, Tigrovi, Gromovi…), članova obitelji poginulih branitelja, te ostale javnosti. Svečanost je upriličena i povodom organizacije memorijalnog malonogometnog turnira u čast Antunu Petričiću – Šokcu i svim ostalim poginulim braniteljima u “Štafeti smrti”. Počivali u miru hrvatski vitezovi.

adminU sjećanje na “Štafetu smrti”
read more

Čobanijada 2021. Satnica Đakovačka

Već tradicionalno općina Satnica Đakovačka i DVD Satnice Đakovačke i ove godine 28.08.2021. upriličili su druženje i natjecanje u kuhanju čobanca . Mirisi su se prožimali i mamili znatiželjnike. Mnoštvo udruga sudjelovalo je u ovom događaju i svi čobanci bili su odlični. Pored njih mogle su se kušati i langošice, ali i uživati u zvucima tamburice. Ogranak naše Udruge veterana 122. br. HV Đakovo općine Satnica Đakovačka sudjelovao je u ovom događaju i dao svoj doprinos ovom vrijednom i lijepom događaju. Čestitke organizatorima i sudionicima!

adminČobanijada 2021. Satnica Đakovačka
read more

Pjevačko – glazbena aktivnost Udruge

Sukladno planu i programu Udruge veterana 122. br. HV Đakovo odvijaju se aktivnosti formiranja i ustrojavanja pjevačko – glazbene skupine naše Udruge. Naručena oprema je upravo pristigla, vrši se postavljanje i kompletiranje iste. Pored ove aktivnosti, od sutra je dio Udruge na terenu i obavlja aktivnosti vezane uz braniteljsku populaciju.

adminPjevačko – glazbena aktivnost Udruge
read more

Sjećanje na pogibiju braće Kolarik

Jutarnjim misnim slavljem u nedjelju, 11. srpnja u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Jurjevcu Punitovačkom i polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na mjesnom groblju mještani ovog sela, članovi Udruge veterana 122. brigade HV-a Đakovo i punitovačkog ogranka Udruge veterana 122. brigade prisjetili su se pogibije braće Kolarik, Zlatka (1971.), poginulog na taj dan – 12. srpnja 1992. i Stjepana (1967.), poginulog točno 3 mjeseca prije, 12. travnja 1992. godine. Misno slavlje i molitvu na groblju predvodio je domaći župnik Đurica Pardon, a nazočili su roditelji poginule braće, Ana i Jozo Kolarik i njihova unuka Ivona, kćerka poginulog Stjepana; potom članovi udruga veterana 122. Brigade sela Đakovštine te predstavnici Općine, Matice slovačke i Udruge veterana.

U svojoj propovijedi župnik je među ostalim rekao: „Braća Zlatko i Stjepan Kolarik dali su svoje živote kao primjer nama danas. Oni nisu umrli uzalud, nego da bi sačuvali domovinu za miran, sretan i blagoslovljen život njezinih građana, nas koji smo ovdje okupljeni. Oni su ubijeni da mi možemo živjeti, a ne da svoju domovinu napustimo. Njihova pogibija poziva nas da razmišljamo o uskrsnuću, o ozdravljenju, dobrom i kvalitetnom životu u našoj domovini kao jedinoj dobroj mogućnosti za sve nas. Evanđelje nas poziva da upravo to naviještamo drugima.“

Predvodeći molitvu na groblju, župnik je rekao kako je braću Kolarik, Slovake iz ovog sela, u Domovinskom ratu vodila ljubav prema Domovini i za nju su dali najvrjednije što su imali – život. „Nama ostaje sjećanje, da se ne zaboravi Zlatko čiji je život prekinut u 21. godini, kao i Stjepanov u 25. godini, da se ne zaborave i svi oni koji su sebe utkali u slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Neka nas Duh Sveti vodi u zajedništvu i ljubavi prema Domovini, moleći da se zlo i patnje nikada više ne ponove. Zlatko i Stjepan neka u boli budu ponos svojih roditelja i najdražih, a nama primjer ljubavi i herojstva, primjer požrtvovnosti i odricanja, primjer kako se voli i brani Domovina“, naglasio je župnik Pardon.

adminSjećanje na pogibiju braće Kolarik
read more

Ogranak udruge veterana 122. br. HV Đakovo u Punitovcima!

04. svibnja 2021. godine u Punitovcima je održana Izborna skupština ogranka Udruge veterana 122. br. HV Đakovo, općine Punitovci. Sukladno propisanim mjerama zaštite od pandemije zarazne bolesti COVID 19. obavljeni su izbori , te je jednoglasno izabrano novo rukovodstvo sa predsjednikom Igorom Kovačevićem i zamjenikom Antunom Škorvagom.

Skup su pozdravili i biranim riječima obratili se načelnica općine Punitovci gospođa Jasna Matković, župnik, dr. Đurica Pardon, zamjenik predsjednika Udruge veterana 122. br HV Đakovo Jozo Totić, te predstavnici drugih ogranaka Udruge veterana 122. br. HV Đakovo. Novom rukovodstvu želimo uspješan i bogat daljnji rad .

adminOgranak udruge veterana 122. br. HV Đakovo u Punitovcima!
read more

Rakitje – provedba projekta iz EU fondova – ESF

Dio korisnika Udruge veterana 122. br. HV Đakovo u provedbi projekta „Poboljšanje kvalitete života i socijalne uključenosti branitelja i stradalnika Domovinskog rata ” u periodu od 19.11.2020. do 23.11.2020. u Rakitju, Sveta Nedelja – Zagreb na jezeru Tempo sudjelovao je u jednom od elemenata radionica, terapija i socijalne uključenosti branitelja. Bogata sadržajem i potpori u provedbi ove radionice i terapije domaćina opravdale su svaki uloženi trud, vrijeme i sredstva višestruko. Pored osnovnih elemenata i zadaća koje su bile postavljene i uspješno svladane, neizmjernu vrijednost potvrđuje suradnja branitelja iz ŠRD Rak Rakitje koji su se stavili na raspolaganje i svu tehničku potporu. Posebna vrijednost je i razmjena iskustava i raznovrsne mogućnosti suradnje u korist hrvatskih branitelja, članova njihovih obitelji i stradalnika Domovinskog rata . U navedenom periodu svakodnevno su se održavale planirane aktivnosti u projektu, a u vremenu odmora posjetili smo spomen obilježje u vojarni “Vitez Damir Martić” u Rakitju, te zapalili svijeću i odali dužnu počast poginulim hrvatskim braniteljima. Izvoditelj u projektu gospodin Željko Vuković.
Neizmjerno smo zahvalni domaćinima ŠRD RAK Rakitje koji su nam omogućili i olakšali provedbu projekta u elementu terapije pecanjem za branitelje i članove njihovih obitelji uključenih u projekt kao korisnici istoga. Jednako tako posebna zahvala zaposlenicama i zaposlenicima hostela Rakitje koji su se maksimalno potrudili da nam vrijeme provedeno u njihovom društvu ostane u trajnom i vrijednom sjećanju, te timu u Campu – Zagreb i objektu “Jezero”. Foto i video : Željko Germovšek i Nenad Bunoza, Dron operater Dinko Pavković.

adminRakitje – provedba projekta iz EU fondova – ESF
read more

Flexi Ramp sustav – humanitarna pomoć

Flexi ramp sustav za prijevoz jedne osobe s invaliditetom je ugrađen u osobno vozilo našeg branitelja koje je preuzeto 25.09.2020. u Rijeci i isporučeno pred našu Udrugu. Ova izuzetno vrijedna pomoć bitno će olakšati prijevoz i prijenos djeteta ,ali i roditeljima koji su hrvatski branitelji sa prilično narušenim zdravljem. Želimo im sve najbolje, a posebno zahvaljujemo našem Ministarstvu hrvatskih branitelja, Zakladi hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, općinama Satnica Đakovačka, Trnava, Gorjani, Levanjska Varoš, te članovima Udruge veterana 122. br. HV Đakovo. Vrijednost opreme i ukupnih troškova 52.600,00 kn. Ovo je jedna u nizu sličnih pomoći i aktivnosti koje se odvijaju kontinuirano. Osobe i njihove podatke iz razumljivih razloga ne objavljujemo.

adminFlexi Ramp sustav – humanitarna pomoć
read more

Peručko jezero – 21.09. – 25.09.2020.

Dio korisnika Udruge veterana 122. br. HV Đakovo u provedbi projekta „Poboljšanje kvalitete života i socijalne uključenosti branitelja i stradalnika Domovinskog rata ” u periodu od 21.09.2020. do 25.09.2020. u Dabru (Peručko jezero) , OPG „Patriot” – Splitsko – dalmatinska županija; sudjelovao je u jednom od elemenata radionica, terapija i socijalne uključenosti branitelja.

Bogata sadržajem i bezgraničnom brigom domaćina ove radionice i terapije opravdale su svaki uloženi trud, vrijeme i sredstva višestruko. Pored osnovnih elemenata i zadaća koje su bile postavljene i uspješno svladane, neizmjernu vrijednost potvrđuje suradnja braniteljskih udruga iz Sinja (Udruga veterana 126.br. HV ), opg-a “Patriot “kao i istoimene braniteljske socijalne zadruge, tako i konjičkog kluba “Samarice” , te Udruge malodobnih dragovoljaca Domovinskog rata RH čiji je i predsjednik; Mario Vujević Vegi, ujedno i upravitelj OPG-a Patriot. Vegi je u rat otišao 1991. godine, sa 17 godina. Posebna vrijednost je i razmjena iskustava u provedbi projekata koje su izmijenili voditelji ( Ivana Ajduković i Nenad Bunoza), te dogovorili raznovrsne mogućnosti suradnje u korist hrvatskih branitelja, članova njihovih obitelji, stradalnika Domovinskog rata i svih u potrebi, a posebice staračkog samačkog domaćinstva i mladih. U navedenom periodu svakodnevno su se održavale planirane aktivnosti u projektu, a u vremenu odmora posjetili smo kulturne znamenitosti Sinja i Cetinske krajine, te položili vijence i cvijeće na nekoliko spomen obilježja hrvatskim braniteljima. Izvoditelj u projektu gospodin Željko Vuković, sukladno okolnostima vodio je dio svojih radionica i edukacija on line. Neizmjerno smo zahvalni domaćinima ( Mario Vujević Vegi, Ivana Ajduković, Boško Vladović, Filip Ratkovčić, Marijan Budić, Slaven Librenjak, Zoran Marunica, Marko Jelinčić, Darko Macan, Željko Barač…) koji su se maksimalno potrudili da nam vrijeme provedeno u njihovom društvu ostane u trajnom i vrijednom sjećanju.

adminPeručko jezero – 21.09. – 25.09.2020.
read more

Vransko jezero i Posedarje, 21.-25.10.2020.

Dio korisnika Udruge veterana 122. br. HV Đakovo u provedbi projekta „Poboljšanje kvalitete života i socijalne uključenosti branitelja i stradalnika Domovinskog rata ” u periodu od 21.10.2020. do 25.10.2020. u Posedarju (Vransko jezero) , Zadarska županija sudjelovao je u jednom od elemenata radionica, terapija i socijalne uključenosti branitelja. Bogata sadržajem i bezgraničnom brigom domaćina ove radionice i terapije opravdale su svaki uloženi trud, vrijeme i sredstva višestruko. Pored osnovnih elemenata i zadaća koje su bile postavljene i uspješno svladane, neizmjernu vrijednost potvrđuje suradnja branitelja iz Posedarja koji su sa svojim obiteljima registrirali zadruge i OPG-ove za pružanje usluga upravo i za ovakve projekte kao što je i obitelj našeg branitelja Klanac ( Dragan, Ljerka, Šime, Ana Marija…).

Posebna vrijednost je i razmjena iskustava i raznovrsne mogućnosti suradnje u korist hrvatskih branitelja, članova njihovih obitelji i stradalnika Domovinskog rata . U navedenom periodu svakodnevno su se održavale planirane aktivnosti u projektu, a u vremenu odmora posjetili smo spomen obilježja u Posedarju i Kašiću, te položili vijence i cvijeće poginulim hrvatskim braniteljima.

Izvoditelj u projektu gospodin Željko Vuković,

sukladno okolnostima vodio je dio svojih radionica i edukacija uz asistenciju na terenu Antun Šimić Šima i Dragan Klanac. Neizmjerno smo zahvalni domaćinima obitelji Klanac koji su se maksimalno potrudili da nam vrijeme provedeno u njihovom društvu ostane u trajnom i vrijednom sjećanju. Posebna zahvala i zaposlenicima Javne ustanove Park prirode Vransko jezero, kao i Hrvatskom športsko ribolovnom savezu, te nadzorniku u Parku prirode Vransko jezero koji su nam omogućili i olakšali provedbu projekta u elementu terapije pecanjem za branitelje i članove njihovih obitelji uključenih u projekt kao korisnici istoga.


adminVransko jezero i Posedarje, 21.-25.10.2020.
read more

Svi Sveti 2020.

Delegacija Udruge veterana 122. br. HV Đakovo sa ostalim delegacijama i delegacijom Grada Đakova je uoči blagdana Svih Svetih kod Središnjeg križa na Gradskom groblju položila vijenac i zapalila svijeću. Počast su paljenjem svijeća odali i predstavnici Hrvatske vojske, policije, udruga proisteklih iz Domovinskog rata i predstavnici političkih stranaka. Prigodnu molitvu izrekao je vlč. Tomislav Ćorluka, župnik Župe Svih Svetih u Đakovu. Delegacije naše Udruge počast će odavati i na mjesnim grobljima naših Ogranaka. Počivali u miru hrvatski vitezovi. Foto : Ž. Germovšek , D. Kos, M. Šulina, T. Herceg,

admin
read more

29. obljetnica osvajanja vojnih objekata i formiranja 122. br. HV

15.09.2020. je bogato sadržajima obilježena 29. obljetnica osvajanja vojnih objekata i formiranja 122. br. HV Đakovo u sklopu manifestacije “Zvonila su zvona katedrale naše”. Već ujutro predstavnici Udruge veterana 122. br. HV Đakovo nazočili su polaganju vijenaca i paljenju svijeća u vojarni 3. GBR “Kune” povodom sjećanja na prvog poginulog hrvatskog branitelja Željka Trbare uz nazočnost predstavnika Grada Đakova, roditelja i brojnih braniteljskih udruga, te ostalih građana. Nakon toga u Centru za kulturu grada Đakova, otvorena je foto izložba o ratnim događanjima u Đakovu u organizaciji Udruge veterana 122. br. HV Đakovo uz pokroviteljstvo grada Đakova i gradonačelnika Marina Mandarića koju je prigodnim riječima otvorio dogradonačelnik Robert Francem uz brojne druge predstavnike braniteljskih udruga i zainteresiranog građanstva.Posebna zahvala našem foto timu predvođenom Željkom Germovšekom sa suradnicima ( Nenad Hardi, Ivan Vajler,

Točno u 17:15 sati zvuci himne “Lijepa naša domovino” i minute šutnje najavili su svečanost polaganja vijenaca i paljenje svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na vijencu kardinala A. Stepinca. Tom prigodom Zajednički Vijenac polažu roditelji poginulih hrvatskih branitelja i udovice iz Domovinskog rata ,koje predvodi predsjednica Zorica Balog, nakon njih vijenac predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH Zorana Milanovića polaže njegov osobni izaslanik brigadni general IVAN TURKALJ zamjenik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta. Brigadni general Ivan Turkalj predstavlja i osobnog izaslanika načelnika GS OS RH admirala Roberta Hranja ,te potpredsjednika Hrvatske sabora i ministra obrane RH gospodina Maria Banožića. Vijenac je položio osobni izaslanik potpredsjednika hrvatske vlade I ministra hrvatskih branitelja, gospodina Tome Medveda, Antun Blažević, predsjednik KUBIS Domovinskog rata Osječko-baranjske županije,te ujedno i
izaslanik župana Osječko – baranjske županije gospodina Ivana Anušića. Vijenac su položili predstavnici grada Đakova gospodin Pavo Cindrić – predsjednik Gradskog vijeća , dogradonačelnici Robert Francem i Antun Galić, te vijećnici Milković Franjo i Ivica Slišković,uz predstavnike Odbora za branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata grada Đakova . Vijenac polaže I predsjednik Udruga veterane veterana 122. br. HV Đakovo , brigadir u mirovini Zvonimir Berc sa suradnicima. Svijeće polažu predstavnici vojarne 3.GBR”kUNE” sa zapovjednikom bojnikom Goranom Anićem i predstavnika MUP-a PP Đakovo, načelnikom Rudolfom Kolarićem.


Nakon toga svijeće su položili predstavnici brojnih Udruga proisteklih iz Domovinskog rata ( Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Krešimir Marković, predsjednik Đakovo, Udruga veterana 3. gardijske brigade “KUNE” ogranak Đakovo Mario Jahić sa brojnim izaslanstvima dugih ogranaka; predsjednik,Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Đakovo Ivica Batori predsjednik, Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Đakovo
Zdravko Zeko, predsjednik, Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora Đakovo ,Udruga dragovoljaca Domovinskog rata đakovštine 1990./91.
Miro Raspudić, predsjednik, Udruga veterana Sajmište – Vukovar Zvonimir Barta, Hrvatski viteški red Templara – veliki prior Željko Mikulić, Udruga veterana 108. br. ZNG Slavonski Brod, tajnica Paula Vdovnjak sa suradnicima i brojni drugi, te predstavnici društvenog i političkog života grada Đakova. Poslije polaganja vijenaca i izrečene molitve i blagoslova koje je uputio župnik Josip Ivešić, uzvanici i gosti posjetili su Udrugu veterana 122. br HV Đakovo, te tamo komemorirali u Spomen sobi, gdje se biranim riječima obratio svima gospodin Antun Blažević i zahvalio na kvalitetnom radu Udruga, ali najvažnije na očuvanju vrijednosti iz Domovinskog rata i pijetetu suborcima. Nakon kratkog druženja svi su se zaputili na prigodnu svetu misu u katedrali svetoga Petra, te prethodno posjetili i izložbu u kući Reischmann Domovinski rat – iz privatne zbirke Joze Marinčića a u organizaciji Udruge veterana 3.GBR ogranak Đakovo i Grada Đakova. Ovaj izuzetno bogato oplemenjen dan završen je prekrasnim koncertom Zagrebačke filharmonije u đakovačkoj katedrali. 

admin29. obljetnica osvajanja vojnih objekata i formiranja 122. br. HV
read more

Jačanje osobnih kompetencija – ribolovna radionica

Danas, 15. ožujka 2020. je dio članova Udruge veterana 122. br HV Đakovo u okviru provedbe projekta “Poboljšanje kvalitete života i socijalne uključenosti branitelja i stradalnika Domovinskog rata” u elementu jačanja osobnih kompetencija – ribolovna radionica i sport, izašli i isprobali ribolovni pribor i opremu za predstojeće aktivnosti. Ovaj projekt sufinanacirala je EU iz Europskog socijalnog fonda. Objavljeni sadržaj internet stranice isključiva je odgovornost Udruge veterana 122 . br. HV Đakovo.

adminJačanje osobnih kompetencija – ribolovna radionica
read more

Javni pozivi za mjere iz Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji

Tekstovi javnih poziva, kao i pripadajući obrasci zahtjeva, dostupni su na mrežnoj stranici Ministarstva hrvatskih branitelja 

U cilju provedbe Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji za razdoblje od 2018. do 2020. godine, Ministarstvo hrvatskih branitelja objavilo je Javni poziv za sufinanciranje troškova obrazovanja i Javni poziv za dodjelu potpora za novo zapošljavanje koji su otvoreni od 30. siječnja do 28. veljače 2020. godine.

Tekstovi javnih poziva, kao i pripadajući obrasci zahtjeva, dostupni su na mrežnoj stranici Ministarstva hrvatskih branitelja u dijelu Aktualni javni pozivi, u Ministarstvu hrvatskih branitelja te Područnim jedinicama Ministarstva i županijskim Centrima za psihosocijalnu pomoć

https://branitelji.gov.hr/vijesti/javni-pozivi-za-mjere-iz-programa-strucnog-osposobljavanja-i-zaposljavanja-hrvatskih-branitelja-i-clanova-njihovih-obitelji-3547/3547


adminJavni pozivi za mjere iz Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji
read more

Sjećanje na varaždinske “Rode”, 09.11.2019.

Kod spomen-obilježja u Jarmini, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježena je 28. obljetnica pokušaja proboja oko Vukovara i pogibije policijskih službenika specijalne policije PU varaždinske “Roda”. – Najteža bitka bila je upravo na ovome mjestu kada su željeli pomoći suborcima koji su se našli u okruženju neprijatelja. PU varaždinska u dogovoru s Ministarstvom odlučila je pokušati probiti se do Vukovara i omogućiti njihov izlazak, ali nažalost kod sela Karadžićeva osujećeni su u toj namjeri. Spomen-obilježje je sjećanje na Mladena Kasuna, Zvonka Kardoša, Branka Kosa, Željka Pongraca te nestalog Vlade Štampara. Pored brojnih gostiju, visokih dužnosnika i izaslanika , te obitelji poginulih i nestalih, nazočili su predstavnici Udruge veterana 122. br. HV Đakovo i odali dužnu počast suborcima , jer dio pripadnika 122. brigade HV Đakovo sudjelovao je u tim borbama zajedno sa još drugim postrojbama u pokušaju proboja prema Vukovaru. Za sve njih u župnoj crkvi Sv. Vendelina služena je sveta misa. Neka im je svima hvala i slava. Počivali u miru hrvatski vitezovi.

adminSjećanje na varaždinske “Rode”, 09.11.2019.
read more

U Vukovaru obilježena 31. obljetnica 3. gardijske brigade Kune

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je u petak, 29. travnja 2022. godine u Vukovaru na svečanom obilježavanju 31. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade Kune.

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je u petak, 29. travnja 2022. godine u Vukovaru na svečanom obilježavanju 31. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade Kune | Foto: MORH/ J. Kopi

Uz pripadnike i ratne zapovjednike legendarne 3. gardijske brigade, obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te predstavnike udruga proizašlih iz Domovinskog rata, obljetnici je prisustvovao glavni savjetnik ministra obrane general-bojnik Željko Živanović, zamjenik načelnika Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Gardijsko oklopno-mehanizirane brigade brigadni general Mijo Validžić, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” brigadni general Željko Ljubas, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Špiro Janović i drugi.

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića ministar obrane Mario Banožić sudjelovao je u petak, 29. travnja 2022. godine u Vukovaru na svečanom obilježavanju 31. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade Kune | Foto: MORH/ J. Kopi

Ministar obrane Mario Banožić u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske i svoje osobno ime, čestitao je trideset i prvu obljetnicu ustrojavanja svim pripadnicama i pripadnicima 3. gardijske brigade istaknuvši da mu je čast biti danas u Vukovaru među hrvatskim braniteljima. Osvrnuvši se na Domovinski rat, ministar je rekao da nije imao dovoljno godina da bi i sam bio sudionik, ali da je kasnije tijekom godina mnogo toga naučio od hrvatskih branitelja.

U okviru obilježavanja obljetnice za poginule i nestale pripadnike Kuna na Spomen obilježju na Memorijalnom groblju u Vukovaru izaslanstva su položila vijence. U Crkvi sv. Filipa i Jakova održano je misno slavlje koje je predvodio vojni kapelan vlč Vladislav Mandura te svečana akademija u Vukovaru.

Bila nam je osobita čast i zadovoljstvo sudjelovati u sastavu predstavnika Udruge veterana 122. br. HV Đakovo ovom obilježavanju 31. obljetnice uz čestitke pripadnicima i suborcima iz 3. GBR Kune.

adminU Vukovaru obilježena 31. obljetnica 3. gardijske brigade Kune
read more

PSIHO SOCIJALNA POTPORA

Udruga veterana 122. br. HV Đakovo u sklopu Javnog poziva Ministarstva hrvatskih branitelja kroz financiranje/sufinanciranje aktivnosti psihološkog i socijalnog osnaživanja te podizanja kvalitete življenja hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji te stradalnika iz Domovinskog rata i aktivnosti promicanja vrijednosti Domovinskog rata u 2021. , kroz nabavu, pakiranje i podjelu paketa s hranom i drugim potrepštinama hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji te stradalnicima iz Domovinskog rata u potrebi, a koji su posebno ugroženi zbog bolesti, starije životne dobi, teške socijalno-materijalne situacije, života u samačkim kućanstvima i dr. Ovih dana u postupku je raspodjela gotovo 200 paketa. Fotografije korisnika ne objavljujemo..

adminPSIHO SOCIJALNA POTPORA
read more

30. OBLJETNICA OSLOBAĐANJA GRADA ĐAKOVA I FORMIRANJA 122. BR. HV ĐAKOVO, FOTO IZLOŽBA I PROMOCIJA KNJIGE GENERALA VINKA VRBANCA I BRIGADIRA STJEPANA ANTOLAŠIĆA

Ove godine Udruga veterana 122. br. HV Đakovo obilježava 30.-tu obljetnicu oslobađanja vojnih objekata i formiranja 122. br. HV Đakovo u okviru manifestacije “Zvonila su zvona katedrale naše”. Cjelokupne aktivnosti započete su već 13.9.2021. otvaranjem zajedničke foto izložbe ratne fotografije Udruge veterana 122. br. HV Đakovo u spomen na prvo bojno djelovanje u Hrvatskoj Dubici i fotografija iz rada Udruge udovica hrvatskih branitelja Domovinskog rata upriličene u prostoru kuće Reichsmann u Đakovu. Uz veliku zainteresiranost javnosti i prijateljskih Udruga program je obogaćen kratkim pozdravnim govorom gospođe Balog Zorice, predsjednice Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i gospodina Berc Zvonimira, predsjednika Udruge veterana 122. br. HV Đakovo.

Posebnu emotivnu notu dale su izvedbe domoljubnih pjesama naših Skladovki koje su time svečanosti dale poseban sjaj. Izložbu je otvorio zamjenik gradonačelnika Grada Đakova Marina Mandarića, gospodin Antun Galić. Nakon ove svečanosti u organizaciji Udruge veterana 122. br. HV Đakovo predstavljena je i knjiga generala Vinka Vrbanca i brigadira Stjepana Antolašića ” Strategijska obrambena operacija ´91. / ´92. godine” koja je privukla veliki broj posjetitelja i branitelja .

Vrlo zanimljiva tematika i sugovornici uz uvodnu riječ profesora i književnika Mirka Ćurića koji je publiku uveo u ovaj svijet i dodatno zainteresirao nazočne i pripremio na interakciju sa autorima. Moderator je bio Nenad Bunoza, tajnik Udruge veterana 122. br. HV Đakovo.

Foto: Željko Germovšek i Ivan Vajler – Vaćo

admin30. OBLJETNICA OSLOBAĐANJA GRADA ĐAKOVA I FORMIRANJA 122. BR. HV ĐAKOVO, FOTO IZLOŽBA I PROMOCIJA KNJIGE GENERALA VINKA VRBANCA I BRIGADIRA STJEPANA ANTOLAŠIĆA
read more

Promocija knjige “Hrvat jest ratnik”, admiral Davor Domazet

U Kući Reichsmann u petak navečer admiral Davor Domazet Lošo predstavio je svoju u veljači objavljenu knjigu Hrvat jest ratnik, a u kojoj na više od 500 stranica obrađuje znamenite, ali i široj javnosti, kako u RH, ali i svijetu, manje znane Hrvate čija se imena vežu uz povijest ratova. Na popisu mu se nalaze ratnici od vremena Ilira do osamostaljivanja i obrane RH, praćen prezentacijom, knjigu je predstavio sam autor.


Uz ostale, među velike hrvatske radnike autor uključuje i Sv. Jeronima, dio knjige posvetio je i Nikoli Jurišiću što je kod Kisega potukao Sulejmana, te na austrijsko-mađarskoj granici spasio Beč. Uz ostala imena, u knjizi je i dio o ličkoj obitelji Knežević, čije su naredne naraštaje pobili u ličkom selu tragične sudbine Borićevcu 1941., a koje se nije nikada nije oporavilo nakon nje. Uz ostale, Lošo u knjizi navodi i admirala Svetozara Borojevića, Lava sa Soče iz I. svjetskog rata. Iz novije hrvatske povijesti autor dio posvećuje i imenima iz NDH, kao i partizanskim generalima. Na kraju, u knjizi je i pokojni prvi hrvatski predsjednik Tuđman.
Predstavljanje Lošine knjige organizirano je u okviru višednevnog programa Zvonila su zvona katedrale naše, a kojim Đakovo obilježava 30 godina od oslobođenja vojnih objekata od tzv. JNA, kao i 30 godina od osnutka 122. brigade HV-a Đakovo. Predstavljanje knjige organizirala je Udruga veterana 122. brigade HV-a Đakovo, a pobudila je pozornost značajnog broja građana. S.Župan
Tekst preuzet : Glas Slavonije
Foto: Pero Šola i Nenad Bunoz

adminPromocija knjige “Hrvat jest ratnik”, admiral Davor Domazet
read more

Hrvatska vojska i policija u mjerilu

Od 14.9.2021. do 18.09.2021. u kući Reichmanns , pape Ivana Pavla II, broj 10 u Đakovu maketarska izložba vojne i policijske opreme u sklopu manifestacije “Zvonila su zvona katedrale naše”. U organizaciji Udruge veterana 122. br. HV Đakovo povodom obilježavanja 30.obljetnice osvajanja vojnih objekata i formiranja 122.br. HV Đakovo. Tomislav Stipanović koordinator projekta Kolarek,


maketarske izložbe “Hrvatska vojska i policija u mjerilu – od Domovinskog rata do danas” koja se provodi povodom 75. obljetnice tehničke kulture u Republici Hrvatskoj i 30. godišnjice stvaranja Hrvatske vojske i policije, članovi Hrvatska udruga vojnih minijaturista, IPMS Croatia i Hrvatska zajednice tehničke kulture, u suradnji sa Ministarstvom obrane i Ministarstvom unutarnjih poslova a sve pod pokroviteljstvom Gradske skupštine Grada Zagreba. Ista se sastoji od 30 izložaka maksimalne veličine 30×30 cm, koji vrlo zorno i nadasve realno prikazuju stvarno tehnička sredstva korištena tijekom Domovinskog rata pa sve do danas. Ova izložba je u sklopu izložbe ratnih fotografija Udruge veterana 122. br. HV Đakovo koju je otvorio zamjenik gradonačelnika Grada Đakova Marina Mikulića, gospodin Antun Galić uz nazočnost Predsjednika Hrvatske zajednice tehničke kulture dr. sc. Damira Tomića, te članova Foto -kino kluba Đakovo Željka Germovšeka sa suradnicima. Za istaći je i činjenica kako je ovo prva ovakva izložba na području Slavonije i Baranje u čast 30. obljetnice oslobađanja vojarni i formiranja 122. br. HV Đakovo sa znakovitih 30 maketa.
Foto: Željko Germovšek i Ivan Vajler – Vaćo

adminHrvatska vojska i policija u mjerilu
read more

30. obljetnica 122. br. HV Đakovo

Obilježavanje 30. obljetnice oslobađanja vojnih objekata i formiranje122. brigade HV Đakovo, 15. RUJNA 2021.
Gosti, uzvanici, predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, zainteresirana javnost okupila se u 17 sati ispred spomenika poginulim braniteljima u Domovinskom ratu Đakova i Đakovštine na vijencu kardinala Alojzija Stepinca, na poziv Grada Đakova i Udruge veterana 122. br. HV Đakovo u okviru manifestacije „Zvonila su zvona katedrale naše” povodom obilježavanja 30. obljetnice oslobađanja vojnih objekata i formiranja 122. br. HV Đakovo.
Prigodnim stihovima Zdravka Carevića – Cara iz njegove pjesme „Najljepša si Domovino moja” , koje je govorio moderator Nenad Bunoza, započelo je svečano obilježavanje 30. obljetnice oslobađanja vojnih objekata Grada Đakova i formiranja 122. br. HV Đakovo.

Brojna izaslanstva , braniteljske Udruge , političke stranke, odale su poginulim hrvatskim braniteljima dužne počasti , tako da su vijence položili i svijeće zapalili roditelji i obitelji poginulih branitelja i Udovice iz Domovinskog rata – predsjednica Zorica Balog. U ime predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH Zorana Milanovića vijenac je položio njegov osobni izaslanik, brigadir IVAN STIPIĆ, zapovjednik središta za obuku zapovjedništva za obuku I doktrinu hrvatske kopnene vojske. Vijenac je položio izaslanik Predsjednika Hrvatske sabora gospodina Gordana Jandrokovića ,zastupnik I gradonačelnik grada Đakova gospodin Marin Mandarić. Vijenac predsjednika Vlade gospodina Andreja Plenkovića položio je zamjenik župana Osječko – baranjske županije gospodina Ivana Anušića, gospodin Josip Miletić, a zajednički Vijenac Ministarstva obrane RH ministra Marija Banožića I Ministarstva hrvatskih branitelja ministra Tome Medveda ,potpredsjednika Vlade položio je izaslanik, brigadir Ivan Galović, časnik za doktrinu I razvoj roda, Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” hrvatske kopnene vojske, uz gospodina Antuna Blaževića, suradnika u Ministarstvu hrvatskih branitelja . Vijenac je položio predsjednik Gradskog vijeća Grada Đakova gosp. Pavo Cindrić, zamjenik gradonačelnika gosp. Antun Galić I vijećnik Ivica Slišković sa članovima gradskog vijeća. Vijenac je položio izaslanik Koordinacije udruge branitelja OBŽ , tajnik Stjepan Modrić sa suradnicima, nakon njih predstavnici udruge veterana 101. br. HV Zagreb-Susedgrad , predsjednik Sergije Dražić sa suradnicima, Predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Sajmište iz Vukovara gospodin Zvonko Barta sa suradnicima,


Predsjednik Udruga veterana 122. br. HV Đakovo , brigadir u mirovini Zvonimir Berc sa suradnicima, a predstavnici MUP-PP Đakovo, načelnik postaje Rudolf Kolarić i Zapovjednk vojarne 3. GBR Kune u Đakovu, bojnik Goran Anić položili su svijeće, kao i nakon njih predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata i u ovoj prigodi po prvi puta i Udruge s kojima je u postupku ostvarivanje suradnje i budućih aktivnosti Udruga veterana 5. GBR Sokolovi – Vinkovci, Udruga veteranke Vukovarsko-srijemske županije , Udruga veterana 204. vukovarske brigade i Veteranska udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Hrvatske – Dražen Jurmanović.


Prigodnu molitvu i blagoslov izrekao je župnik Ivan Lenić, te nakon minute šutnje svi se upućuju u Centar za kulturu Grada Đakova gdje odmah počinje i svečana akademija i promocija svečane pjesme 122. br. HV Đakovo uz prigodan spot. Pjesmu je napisao i uglazbio Zdravko Carević Car, aranžman prof. Tomislav Radičević, a spot snimio Mario Šulina na čemu im se najdublje zahvaljujemo. Pjesma i spot su na izrazito emotivan način prikazali rat, stradavanja, tugu, ponos, čast, ljubav prema Domovini i svome gradu Đakovu. Moderatorica je bila gospođa Vesna Kaselj koja je nakon intoniranja hrvatske himne i odavanja počasti minutom šutnje uvodnom riječju i pozdravima najavila i glazbene točke koje su u programu izvodili TS Zvona i Skladovke.

Prvi ratni zapovjednik 122. br. HV Đakovo Zvonimir Berc, brigadir u mirovini; srdačno je pozdravio sve nazočne uzvanike, izaslanike i goste te ukratko dao pregled o 122. brigadi i njezinom značaju za obranu grada Đakova, Slavonije i cijele Republike Hrvatske. Prigodnim i biranim riječima obratili su se i izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora gospodina Gordana Jandrokovića ,zastupnik I gradonačelnik grada Đakova gospodin Marin Mandarić, te na kraju u ime predsjednika Vlade gospodina Andreja Plenkovića zamjenik župana Osječko – baranjske županije gospodina Ivana Anušića, gospodin Josip Miletić. Taktovima pjesme „Tomin hrast” moderatorica je najavila i završetak svečane akademije i pozvala nazočne na Svetu misu u katedralu svetoga Petra, a nakon toga na prigodni domjenak. Prisjetili smo se tada i prvog ratnog gradonačelnika grada Đakova gospodina Mate Zorića ujedno i prvog čovjeka Kriznog štaba. Istaknuli svima kako postoji od tada i prva povelja o prijateljstvu između 122. br. HV Đakovo i 101. br. HV Zagreb potpisana 1992. godine u Beketincima ispred zapovjednika brigada Joze Petraševića 101. i Andrije Boričića 122. Predstavnici obiju udruga su se svega prisjetili gotovo 30 godina održavaju ovo prijateljstvo i suradnju. Svečano i dostojanstveno obilježena je ova 30. obljetnica oslobađanja vojnih objekata i formiranja 122. br. HV Đakovo u nazočnosti predstavnika 24 braniteljske Udruge, Udrugama proizašlih iz Domovinskog rata, humanitarnim udrugama i ostale javnosti kojima je domaćin bila Udruga veterana 122.br. HV Đakovo i Grad Đakovo. Posebna zahvala TS Zvona i Skladovkama koji su svojim glazbenim izričajem dali posebnu notu cijelom događaju, te našim fotografima i snimateljima: Željko Germovšek, Zlatko Mesić i Ivan Vajler – Vaćo. Osobita zahvala i medijima koji su popratili ovaj događaj od Slavonske televizije, Tranzistor-a Ruže Mikešić, Đakovo Live – Danijel Kos, Glas Slavonije – Suzana Župan, Moje Đakovo, Radio Đakovo, Mario Šulina…

admin30. obljetnica 122. br. HV Đakovo
read more

Objavljen spot za novu pjesmu 122. brigade HV Đakovo

Povodom obilježavanja 30. obljetnice oslobađanja vojarni u Đakovu i okolici, te formiranja 122. br. HV Đakovo u okviru manifestacije “Zvonila su zvona katedrale naše”, snimljena je pjesma i spot o 122. đakovačkoj brigadi u Domovinskom ratu. Pjesmu je napisao Zdravko Carević Car, uglazbio prof. Tomislav Radičević, a spot snimio Mario Šulina , dok dragovoljca, hrvatskog branitelja, glumi glumac Zdravko Šinjori. Poznat kao lik Adama iz istoimenog filma Maria Šuline.

Spot možete pogledati ovdje:

https://youtu.bhttps://youtu.be/x7tD4lMqovU

adminObjavljen spot za novu pjesmu 122. brigade HV Đakovo
read more