My Blog

U ĐAKOVU OBILJEŽEN DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE DOMOVINSKOG RATA I DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE

Udruga veterana 122. br. HV Đakovo je 17.11.2023. godine kod spomenika hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu na Vijencu kardinala Alojzija Stepinca u organizaciji Grada Đakova položili vijence i upalili svijeće.

Pored naše Udruge i delegacije Grada Đakova pri polaganju vijenca i paljenja svijeća sudjelovali su i predstavnici Hrvatske vojske, policije, ostalih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te predstavnici političkih stanaka . U programu su sudjelovali učenici Srednje strukovne škole Antuna Horvata Đakovo, Osnovne škole Ivana Gorana Kovačića Đakovo, te MVS Bećarine.

Nakon programa, uslijedilo je paljenje svijeća za sve žrtve Vukovara i Škabrnje

adminU ĐAKOVU OBILJEŽEN DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE DOMOVINSKOG RATA I DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE
read more

Uoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Danas, 17.11.2023. godine smo bili u Osnovnoj školi Josipa Antuna Ćolnića u Đakovu, gdje smo sa učenicima 8. razreda obilježili Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Postavili smo izložbu fotografija iz Domovinskog rata iz albuma naših branitelja, te prikazali dokumentarni film o 122.br. HV Đakovo, te istakli doprinos opkoljenom Vukovaru. Prigodni program učenika bio je doista vrijedan i zanimljiv , a mladi glazbenici , učenice Ema, Emanuela i Ana odsvirale skladbu Hrvoja Hegedušića “Stoji grad” i pokazale zavidno umijeće. Posebna zahvala i njihovim nastavnicima Mariu Raciću i Slavku Mihalini. Pozivamo sve 17.11.2023. da nam se pridruže na vijencu k. A. Stepinca kod spomenika poginulim braniteljima u 17 sati gdje ćemo položiti vijence, te zapaliti svijeće u spomen i sjećanje na žrtve Domovinskog rata, te žrtve Vukovara i Škabrnje Foto: Željko Germovšek

adminUoči Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje
read more

VI STE NAŠ PONOS, MI SMO VAŠA SNAGA

Delegacija Udruge veterana 122. br. HV Đakovo sudjelovala je i ove godine na 16. mimohodu “Vi ste naš ponos – mi smo Vaša snaga” i prigodnom programu “Ovčara – vječna rana” 20. studenoga u herojskom gradu Vukovaru u organizaciji Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata RH .

Mimohod su 2008.god. pokrenula djeca poginulih i nestalih hrvatskih branitelja okupljena u Udruga djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata RH koji se tog dana okupljaju iz svih krajeva Republike Hrvatske kako bi odali počast svojim roditeljima te svim poginulim, smrtno stradalim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata.

Zajedno s njima, mimohodom koračaju suborci poginulih roditelja, majke, bake i djedovi, djeca na koju prenosimo domoljublje i zahvalnost za Domovinu, veliki broj mladih osoba svi zajedno okupljeni tog dana šaljemo poruku da nismo i nikada nećemo zaboraviti žrtvu najhrabrijih među nama, žrtvu na kojoj je stvorena slobodna i neovisna Republika Hrvatska. Tog dana svi smo jednaki, svi smo jedna velika obitelj sa bezbroj emocija – isprepliću se tada tuga i ponos. Nakon toga delegacija je zapalila svijeće i pomolila se na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru, spomenika generalu Blagi Zadri , doktorici Vesni Bosanac i Kati Šoljić. Počivali u miru Božjem !

adminVI STE NAŠ PONOS, MI SMO VAŠA SNAGA
read more

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata, žrtvu Vukovara i Škabrnje

Udruga veterana 122. br. HV Đakovo sa svojim predstavnicima sudjelovala je u koloni sjećanja 18.11.2023. u Škabrnji , gdje je odana počast i poštovanje žrtvama Škabrnje i obilježen je Dan sjećanja na stradanje tog ravnokotarskog mjesta u Domovinskom ratu. Žrtvama Škabrnje počast su, uz brojne hrvatske branitelje i građane okupljene kako bi odali počast žrtvama Škabrnje, odali izaslanik predsjednika RH Orsat Miljenić, izaslanstvo predsjednika Hrvatskog sabora na čelu s potpredsjednikom Antom Sanaderom, izaslanstvo Vlade RH u kojemu su bili potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković, ministar Šime Erlić, ministar Ivan Malenica, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja Darko Nekić, državni dužnosnici, pripadnici Hrvatske vojske te Ministarstva unutarnjih poslova, predstavnici jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković poručio je kako je potrebno živjeti u miru i bez zaborava na žrtvu koju su podnijeli Vukovar i Škabrnja te sve koji su dali svoje živote i podnijeli žrtvu. “S posebnom zahvalnošću prisjećat ćemo se toga, s nadom da se nikada više neće ponoviti. Neka im je vječna slava i hvala”, istaknuo je Butković.

Dostojanstveno i s poštovanjem prema žrtvama Ulicom 18. studenoga 1991. krenula kolona sjećanja prema mjesnoj crkvi. Zajednički vijenac u ime svih Izaslanstava kod spomen-obilježja masovne grobnice položilo je izaslanstvo Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata. U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije služena je misa za sve stradale u Domovinskom ratu koju je predvodio zadarski nadbiskup mons. Milan Zgrablić. Nakon svete mise, krenula je komemorativna hodnja „Korak po korak“ do spomen-obilježja na mjesnom groblju sv. Luke, a potom su državna izaslanstva te obitelji poginulih, predstavnici udruga, postrojbi, gradova i županija položili vijence kod Središnjeg križa pored spomen-obilježja. Predstavnici naše Udruge zajedno sa predstavnicama Udruge udovica iz Domovinskog rata grada Đakova i Skladovki nakon toga zaputili su se u Kašić gdje su na spomen obilježju zapalili svijeće i odali dužnu počast našim poginulim hrvatskim braniteljima uz molitvu i komemoraciju zadržali se u kratkom sjećanju na događaje iz Domovinskog rata.

Nakon toga, zaputili su se prema Đakovu. Ovim događanjima odana je počast žrtvama Domovinskog rata kao i žrtvi Vukovara i Škabrnje ne samo u ovim mjestima nego diljem Republike Hrvatske i u svojim sredinama. Tekst dijelom preuzet Ministarstvo hrvatskih branitelja i MORH-a. Foto: Željko Germovšek i Nenad Bunoza

adminDan sjećanja na žrtve Domovinskog rata, žrtvu Vukovara i Škabrnje
read more

Sjećanje na Miju Mržljaka i Josipa Vagnera

U spomen na hrvatske branitelje Miju Mržljaka i Josipa Vagnera, koji su poginuli 10. studenoga 1991. kod Karadžićeva, danas su kod spomen-obilježja u centru sela u organizaciji tamošnjeg Vijeća mjesnog odbora položeni vijenci i upaljene svijeće.

Vijenac je položio zamjenik gradonačelnika Grada Đakova Antun Galić, te predstavnici VMO-a predvođeni predsjednikom Đurom Sitom. Svijeće su potom upalili predstavnici Udruge veterana 122. brigade Hrvatske vojske Đakovo, Udruge veterana 3. GBR Kune Đakovo, mjesnih udruga i drugih organizacija, članovi obitelji, MVS Bećarine, te učenici Osnovne škole Budrovci.

Počast su ove godine odali i gosti, predstavnici Osnovne škole Franice Dall’era Vir, općina Posušje, Bosna i Hercegovina. Oni su naime gosti Osnovne škole Budrovci s kojom provode projekt prekogranične suradnje. Molitvu je izrekao don Nedjeljko Krešić, župnik Sv. Josipa u Vinjanima. Svijeće su upaljene i na njihovim posljednjim počivalištima na mjesnom groblju. Preuzeto : Službena stranica Grada Đakova Foto: Maja Muškić i web stranica “Moje Đakovo”

adminSjećanje na Miju Mržljaka i Josipa Vagnera
read more

Obilježen Dan Svih Svetih u Đakovu

Delegacija Grada Đakova je uoči blagdana Svih svetih kod Središnjeg križa na Gradskom groblju položila vijenac i zapalila svijeće. Počast su paljenjem svijeća odali su i predstavnici Hrvatske vojske, policije, udruge proisteklih iz Domovinskog rata, te kao i svake godine i naša Udruga veterana 122. br. HV Đakovo i predstavnici političkih stranaka.

Prigodnu molitvu izrekao je vlč. Mato Mićan. Predstavnici Udruge veterana 122. br. HV Đakovo su i u svojim ograncima na isti način obilježili u svojim sredinama ovaj blagdan uz sjećanje na sve one kojih nema među nama, ali ih se s ponosom sjećamo . Počivali u miru Božjem. Foto: Željko Germovšek

adminObilježen Dan Svih Svetih u Đakovu
read more

U spomen na operaciju Orkan 91.

Operacija Orkan ’91 bila je prva značajnija pobjeda HV-a u Domovinskom ratu. Vodila se od 29.listopada 1991. do , 3. siječnja 1992., kada je zbog potpisivanja Sarajevskog sporazuma morala biti prekinuta. Ovom bitkom je oslobođen najveći dio zapadne Slavonije  i spriječen je naum odsijecanja Slavonije.

HV je pokazala da postaje respektabilna vojna sila, a Srbi su shvatili da im pomoć  JNA ne jamči pobjedu.

Tijekom akcije poginulo je 253 hrvatskih branitelja, ranjeno ih je 557, a nestalo njih 9.

adminU spomen na operaciju Orkan 91.
read more

2. Pješačka hodnja Pukovnije vojne policije “Bojnik Alfred Hill”

Pukovnija vojne policije provest će 2. Memorijalnu pješačku hodnju u čast i spomen prvom zapovjedniku satnije Vojne policije Vukovar bojniku Alfredu Hillu, poginulim pripadnicima Vojne policije i svim hrvatskim braniteljima, u razdoblju od 7. do 16. listopada 2023. godine.

Hodnja u duljini 307 kilometara počinje u subotu 7. listopada u vojarni “1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia” u Zagrebu s početkom u 7 sati, a završava 16. listopada u 9 sati na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata u Vukovaru. Trasa kretanja podijeljena je na 10 dionica kroz 10 dana. Na završetku svake dionice sudionici će odati počast paljenjem svijeća na spomeniku hrvatskih branitelja, pa su tako i danas uz nazočnosti delegacije Udruge veterana 122. br. HV Đakovo kao domaćina i u ime načelnika općine Strizivojna gospodina Josipa Jakobovića odali počast i zadržali se u kratkom prijateljskom druženju. Sudionici hodnje izrazili su i zahvalnost na dočeku i ispraćaju kako našoj Udruzi , tako i načelniku općine Strizivojna Josipu Jakoboviću.

Želimo im sreću na putu, sretan povratak kući, ali i zahvalu na održavanju uspomene na poginule hrvatske branitelje.

Foto: Nenad Bunoza

admin2. Pješačka hodnja Pukovnije vojne policije “Bojnik Alfred Hill”
read more

ZUP ZNG I HV RH u muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj

U subotu 28.10.2023. godine predstavnici Zajednice udruga pripadnika ZNG I HV RH , posjetili su muzej Domovinskog rata u Karlovcu (Turanj) kojom prilikom su položili svijeće kod spomenika poginulim braniteljima , a nakon toga sa

svojim domaćinima pripadnicima 129. brigade HV uz stručnu prezentaciju djelatnika muzeja obišli muzej i izložene eksponate kako unutar “hotela California” tako i na otvorenom dijelu muzejskog postava.

Nakon razgledanja i razmjene iskustava iz Domovinskog rata održan je i radni sastanak vezan uz događaje i oslobodilačke akcije ZNG I HV sa naglaskom na dragovoljačke pričuvne postrojbe , te njihova uloga i značaj u Domovinskom ratu, te aktivnosti koje predstoje u radu Zajednice. ” U staroj austrijskoj vojarni, u Gradskoj četvrti Turanj, 4 km od centra Karlovca uz državnu prometnicu Karlovac – Plitvice Gradski muzej Karlovac uredio je Muzej Domovinskog rata. Od izgradnje drvene stražarske kule turna 1582. godine koja je s vojnom posadom krajišnika-graničara čuvala južne prilaze karlovačkoj tvrđavi od osmanlijskih osvajača Turanj je predstraža, posljednja crta obrane grada Karlovca.

U Domovinskom ratu 1991.-1995. Turanj je strateška važna točka u obrani grada, mjesto na kojem je zaustavljen neprijatelj u pokušaju zauzimanja grada i presijecanja Hrvatske. Turanj je danas simbol pobjede, svjedok borbe za slobodnu i samostalnu Hrvatsku i trajni spomen na junake Hrvatske vojske koji su na Turnju obranili Karlovac i Hrvatsku. „Hotel California“ U obnovljenoj zgradi koju su branitelji nazvali „Hotel California“ uređen je suvremeni muzejski prostor. Projekt rekonstrukcije zgrade povjeren je arhitekticama V. Lendler Adamec i T. Basar iz projektnog biroa 2A iz Karlovca koje su uvažile genius loci, zahtjeve suvremene muzejske djelatnosti i načela suvremene arhitekture. Projektom je zgrada afirmirana kao izložbena tema, muzejski predmet. Staklena ovojnica nove arhitekture podcrtava značenje stare zgrade pretvarajući je u jezgru cijelog kompleksa. Unutarnji prostor zgrade na tri etaže organiziran je za skladno funkcioniranje muzejskih sadržaja. U prizemlju zgrade uređena je Spomen soba karlovačkim braniteljima Domovinskog rata, suvenirnica i kafić. Stalna izložba Karlovac 1991. – 1995. postavljena je na prvom katu, u potkrovlju je smještena višenamjenska dvorana, knjižnica sa čitaonicom, uredski prostori. Izložba Karlovac 1991. – 1995. Zgrada California namijenjena je prije svega prezentaciji stalne izložbe Karlovac 1991.-1995. posvećene životu u gradu Karlovcu i na karlovačkoj bojišnici tijekom Domovinskog rata. Autorica izložbene koncepcije je Ružica Stjepanović, a idejnog rješenja Nikolina Jelavić Mitrović. Osnovna ideja izložbe – prikaz života Karlovca i njegovih stanovnika u Domovinskom ratu prezentirana je u šest tematskih cjelina. Postav počinje kraćom uvodnom cjelinom Kako je počeo rat? koja suvremenim muzeološkim pristupom prikazuje političku i gospodarsku situaciju i raspad SFRJ, tema druge cjeline Virovitica-Karlovac-Karlobag su polazišta i ciljevi velikosrpske ideologije, te početak agresije na Hrvatsku kao način ostvarenja tih ciljeva. Trećom tematskom cjelinom Postali su branitelji predstavljena je prva crta bojišnice, i tijek ratnih događanja na karlovačkom području. Cjelina Životom protiv rata je prikaz gospodarskih, društvenih i kulturnih prilika u gradu Karlovcu tijekom Domovinskog rata. Posljednja cjelina Pobjeda prikazuje vojno-redarstvenu operaciju Oluja s naglaskom na karlovačko područje. U vanjskom prostoru Muzeja kao integralni dio izložbe, prezentirana je šesta cjelina, borbena tehnika s naglaskom na borbena vozila iz domaćih radionica. Stalni postav prezentiran je na suvremen i interaktivan način, 350 originalnih predmeta, više od tri sata multimedijalnih sadržaja, video prezentacija, animacija, filmova u kojima posjetitelji samostalno otkrivaju i istražuju. Za najmlađe posjetitelje posebno je zanimljiv edukativni kutić u kojem kroz pitalice, slagalice, kviz, mogu učiti o povijesti Domovinskog rata. Foto: Nenad Bunoza, Dubravko Pancić i Pavo Naletilić. (Tekst o muzeju preuzet sa www.gmk.hr)

adminZUP ZNG I HV RH u muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj
read more

DAN HRVATSKOG SABORA

Danas, na Dan Hrvatskog sabora, prisjećamo se 8. listopada 1991. kada je Sabor Republike Hrvatske jednoglasno donio Odluku o raskidu veza s bivšom SFRJ, proglašavajući Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom.

Ova povijesna sjednica održana je u Šubićevoj ulici u Zagrebu, u zgradi INA-e, nakon što je JNA dan ranije bombardirala Banske dvore. Danas se s ponosom i zahvalnošću sjećamo onih koji su svoje živote posvetili temeljima naše Hrvatske.

Neka im je laka hrvatska zemlja koju su voljeli iznad svega!

adminDAN HRVATSKOG SABORA
read more

32. obljetnica Samostalnog zrakoplovnog voda

U organizaciji Aerokluba „Osijek“ na prostoru Aerodroma Osijek-Čepin obilježena je 32. godišnjica osnutka postrojbe „Samostalni zrakoplovni vod Osijek“ te odana počast slavonskim pilotima i padobrancima poginulim u Domovinskom ratu. Delegacija udruge veterana 122. br. HV Đakovo nazočila je ovom obilježavanju i odala dužnu počast našim zrakoplovcima.

Obilježavanje je počelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pored spomen obilježja zrakoplova An-2 i Krila te prigodnim obraćanjima uzvanika.

Nazočne je pozdravio predsjednik predsjednik Aerokluba „Osijek“ Marin Kordi , a posebno obitelj poginulih zrakoplovaca i uz sjećanje o počecima djelovanja SZVO Željko Radoš koji je evocirao uspomene o tim velikim danima i imenima koje nikada ne smijemo zaboraviti: Marko Živković , Mirko Vukušić, Ante Plazibat i Rade Griva. Pored njega biranim riječima obratili su se i zamjenik župana Osječko-baranjske županije Ivana Anušića gospodin Josip Miletić, te brigadni general Michael Križanec.

Ovom obilježavanju sudjelovali su i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata , predstavnici područnog ureda MINHB Sanja Ivković, područnog odjela za poslove obrane, Dalibor Bajči, KUBIS – Stipe Modrić, te mnogi drugi. Našim zrakoplovcima i padobrancima neka je vječna hvala i slava! Počivali u miru Božjem i hvala im za Domovinu.

Foto: Nenad Bunoza

admin32. obljetnica Samostalnog zrakoplovnog voda
read more

Susreti – putovanje prema Novoj ekologiji uma

Sinoć, 05.10.2023. godine s počekom u 18:00 sati imalo smo čast i zadovoljstvo nazočiti promociji knjige prof.dr.sc. Marijane Braš “Susreti – putovanje prema Novoj ekologiji uma”.

Knjiga “putovanja”, osjećaja, duše, mješavine osjećaja i grube stvarnosti, empatiji i dubokoj ljudskosti i humanosti što nikako nije slučajno. Biranim riječima, lepršavo i u svečanoj atmosferi vodio je moderator Filip Kuštro ovu promociju na svoj svojstven način gdje su se redali govornici sa svojim posebnim utiscima, osjećajima i zahvalnostima.

Pozdrave je uputio i zamjenik župana Osječko-baranjskog Ivana Anušića, gospodin Mato Lukić, prof. dr. sc. Veljko Đorđević, prof. dr. sc. Juan Mezzich, psihijatar New York , SAD, naša Marela Đurić umirovljena narednica kao i naša autorica, prijateljica i naš anđeo mira i spokoja uznemirenih i ranjenih duša – prof. dr. sc. Marijana Braš.

Ovaj visoko kulturni događaj u Osijeku popratili su i pored prethodno nabrojanih gostiju i predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata , kao i drugi subjekti društveno – političkog života grada Osijeka. Nama je osobita čast i zadovoljstvo bilo podijeliti radost i ponos sa našom autoricom s kojom i dalje osvajamo zacrtane ciljeve i ostvarujemo projekte. Foto: Nenad Bunoza, Marian Petrak, Dubravko Pancić.

adminSusreti – putovanje prema Novoj ekologiji uma
read more

Radna terapija – Jezero Koritnjak, 06.10.2023.

Danas, 06.10.2023. godine dio našeg tima zaduženog za jezero Koritnjak očistili su okoliš i uredili ribolovna mjesta za nova događanja.

Kao i zadnji puta opet smo svjedočili nebrizi i nemaru pojedinaca koji iza sebe ostavljaju hrpe smeća i neuredna mjesta.

Naše ekipe svakodnevno obilaze jezero i upozoravaju na obavezu ostavljanja iza sebe čisto mjesto na kojem su boravili kako bi i drugi imali priliku uživati u relaksaciji i prirodi.

Bila je ovo još jedna radna terapija naših članova.

Foto: Nenad Bunoza

adminRadna terapija – Jezero Koritnjak, 06.10.2023.
read more

Moždani udar – prevencijom do zdravlja

Sinoć, 05.10.2023. godine u prostorijama Udruge veterana 122. br. HV Đakovo s početkom u 20:00 sati održano je još jedno predavanje prevencijom do zdravlja.

Tim patronažnih sestara DZ Osječko-baranjske županije Ondrašek Đurđica, bacc. med. techn. i Vidić Marina , bacc. med. techn. na jedan vrlo kvalitetan i pristupačan način upoznali su naše članove udruge o mogućnostima prevencije moždanog udara. Prezentacijom i konkretnim primjerima upoznale su nas sa svim zanimljivim detaljima koje bi trebao svatko znati i na određeni način pobrinuti se za svoje zdravlje.

Nakon održane prezentacije pristupilo se kontrolnom mjerenju tlaka i šećera u krvi. Ove aktivnosti dale su nam na razmišljanje o svome zdravlju ,ali i konkretne pokazatelje gdje smo u rizičnim skupinama.

Hvala patronažnim sestrama na još jednom kvalitetnom druženju i kontrolnim mjerenjima koje nam puno znače. Foto: Nenad Bunoza i Nenad Hardi.

adminMoždani udar – prevencijom do zdravlja
read more

Terenski rad – Slakovci

Danas , 30.09.2023. godine su predstavnici Udruge veterana 122. br. HV Đakovo nazočili osnivačkoj skupštini braniteljske udruge u Slakovcima, gdje je predstavljen rad naše udruge i ostvarena je suradnja među ovim udrugama.

U radnoj i konstruktivnoj atmosferi izabrano je vodstvo udruge branitelja Slakovaca kojima želimo uspješan i sretan rad.

Foto: Nenad Bunoza i Dortea Buće

adminTerenski rad – Slakovci
read more

Terenske aktivnosti

26.09.2023. radni i informativni sastanak sa braniteljima u Đurđancima. Odlična i konstruktivna atmosfera. Hvala svima na nazočnosti.

Foto: Josip Stojaković

adminTerenske aktivnosti
read more

32. Obljetnica oslobađanja vojnih objekata i formiranja 122.br. HV Đakovo,15.09.2023.

Đakovo danas obilježava 32. godišnjicu oslobođenja vojnih objekata i osnutka 122. brigade Hrvatske vojske. U okviru obilježavanja, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar obrane Mario Banožić i Jelka Trbara, majka Željka Trbare, pripadnika 2. pješačke bojne 3. gardijske brigade Kune, prvog poginulog u trodnevnoj akciji oslobađanja vojnih objekata u Đakovu koja je počela 15. rujna 1991. godine, u vojarni, koja nosi ime te gardijske brigade, otkrili su spomen-obilježje posvećeno Trbari i još 24-orici poginulih pripadnike 2. pješačke bojne 3. GBR Kune. Inicijator postavljanja spomen-obilježja je Udruga veterana 3. GBR Kune Đakovo čiji je predsjednik Mario Petrak uputio pozdravne riječi i nazočnim obiteljima poginulih branitelja, predstavnicima Osječko-baranjske županije, Grada Đakova, HV-a, MUP-a, Đakovačko-osječke nadbiskupije i dr. Ministar Banožić zahvalio je pripadnicima 3. GBR na iznimnom doprinosu u stvaranju hrvatske države. Istaknuo je kako je najviše poginulih pripadnika upravo u 3. GBR – njih 370, a više od tisuću je ranjeno

. -Kao ministru obrane iznimna mi je čast što imam priliku, zajedno s hrvatskim braniteljima, stvarati modernu HV čija moć leži u neprocjenjivom znanju i iskustvu branitelja u Domovinskom ratu. Upravo su prve korake u stvaranju modernih hrvatskih vojnih snaga učinili naši branitelji. Podsjećam, ova Vlada od početka je prepoznala važnost ulaganja u obranu i ponosni smo što provodimo povijesne projekte modernizacije i opremanja HV-a; nabavljamo dodatnih 30 vozila Patria, jedan od značajnih projekata je i nabava protuoklopno vođenih raketa sustava Spike dalekog dometa koji je integriran na borbeno vozilo Patria. Tu je i modernizacija radarskog sustava F517, nadogradnja borbenog komunikacijskog sustava HRZ-a, rekao je Banožić, navodeći i ulaganja u opremu zapovjedništva specijalnih snaga, uvođenje višenamjenskog borbenog aviona Rafale, nabavu dodatnih helikoptera Black Hawk, početak opremanja Kopnene vojske borbenim vozilima Bradley i dr. -No, u cijeloj priči najvažniji je čovjek, hrvatski vojnik, poručio je Banožić i dodao kako su s jučerašnjim danom na snagu stupile dvije dodatne odluke kojima su propisani novi iznosi naknade za posebne oblike rada u službi – terenski uvjeti, stražarska služba i dežurstvo, kao i novi iznosi naknade za stanovanje. Potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Medved naglasio je kako je 370 poginulih Kuna živote položilo za slobodu Hrvatske od krajnjeg istoka do njezinog juga.

-Svatko od ovih imena na spomen-obilježju podsjeća nas na žrtvu koju smo kao narod podnijeli u Domovinskom ratu, podsjeća koliko je skupo plaćena sloboda, i na današnji dan, kada je prije 32 godine, hrabri puk Đakova i naše Slavonije zaustavio boravak agresorske vojske ovdje u Đakovu, kada su stvoreni preduvjeti za nastavak obrane i Vukovara, Nuštra, Vinkovaca, Osijeka, Broda, Gradiše i dr. Bili ste ovdje kada je trebalo i na tome vam hvala. Na poziv našeg prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana preuzeli ste svoju ulogu i na najčasniji način dali svoj doprinos da bi RH danas bila ono što jest, rekao je Medved. Dodao je da svega što je RH danas ostvarila ne bi bilo da nije bilo hrabrosti i odlučnosti hrvatskih branitelja, mudrog zapovijedanja ratnih zapovjednika i mudrog vođenja i smjernica predsjednika Tuđmana. -To je sinergija i zajedništvo koje moramo uvijek naglašavati, poručio je Medved. Prigodno se obratio i gradonačelnik Đakova i saborski zastupnik Marin Mandarić.

Kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu s područja Đakovštine u 17.15 sati položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Vijenac su u ime Vlade RH i Hrvatskog sabora položili njezin potpredsjednik i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i izaslanik predsjednika Sabora, saborski zastupnik HDZ-a i gradonačelnik Đakova Marin Mandarić, a vijence su položile i obitelji poginulih branitelja, udovice, izaslanstva Osječko-baranjske županije, Grada Đakova, političkih stranaka zastupljenih u Gradskom vijeću, HV-a, MUP-a, braniteljskih i stradalničkih udruga s područja Đakova. Molitvu je izrekao vlč. Ivan Lenić. U nastavku programa ministar Medved otvorio je izložbu ratnih fotografija koju je u predvorju Hrvatskog doma priredila Udruga veterana 122. brigade HV-a Đakovo. Nakon otvorenja izložbe, u Hrvatskom domu prikazan je dokumentarni film Zlatka Mesića „122. brigada HV-a Đakovo“ kada je na dane ponosa i slave tijekom ratnog rujna 1991. podsjetio gradonačelnik Marin Mandarić.

Tijekom posjeta ministra Medveda održan je i radni sastanak kojem su nazočili predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Županije, Grada Đakova i pojedinih susjednih općina. HINA/GRAD ĐAKOVO Foto: GRAD ĐAKOVO/ĐAKOVO /ŽELJKO GERMOVŠEK/NENAD BUNOZA LIVE/TRANZISTOR

admin32. Obljetnica oslobađanja vojnih objekata i formiranja 122.br. HV Đakovo,15.09.2023.
read more

Sjećanje na Željka Trbaru – Široko Polje

Danas je delegacija Udruge veterana 122. br. HV Đakovo sudjelovala na nogometnom susretu NK Hajduk iz Širokog Polja i NK Torpedo iz Kuševca kojom prilikom je zajedno sa Udrugom veterana 3.GBF Kune Đakovo odala počast našem suborcu i prijatelju Željku Trbari.

Posebnu zahvalu svima izrazio je otac i obitelj poginulog Željka koji bi na današnji dan slavio rođendan. Uvijek će biti s nama u mislima ne samo ovoga dana nego svakoga dana. Počivaj u miru Božjem dragi Željko.

adminSjećanje na Željka Trbaru – Široko Polje
read more

Malonogometni turnir – “Zvonila su zvona katedrale naše”

Danas smo u organizaciji GO UHDDR Đakovo u okviru manifestacije “Zvonila su zvona katedrale naše” sudjelovali u malonogometnom turniru. U prekrasnoj sportskoj atmosferi odigrale su se utakmice i učvrstilo prijateljstvo i suradnja među braniteljskim udrugama. Ovim sportskim događajem sjećamo se na naše poginule suborce i njima je posvećen ovaj događaj.

adminMalonogometni turnir – “Zvonila su zvona katedrale naše”
read more

“Dobro je činiti dobro” – Đakovo,16.09.2023.

Dio članova Udruge veterana 122.br. HV Đakovo sa članovima obitelji, sudjelovali su na ovogodišnjoj humanitarnoj akciji “Dobro je činiti dobro”.

Razvučene lepinje omamljivale su mirisom i u tren oka planule bez ostataka. Pored uvijek popularnih lepinja građani su pokazali i zanimanje za suhomesnate proizvode iz proizvodnje EKO – BRANITELJA , (braniteljske socijalno humanitarne zadruge) kobasice crne slavonske svinje koje smo dobili da i njihovom kupnjom prikupimo što više sredstava za humanitarnu akciju. Ponuđeno je i nešto od promotivnog materijala (majice) Udruge veterana 122. br. HV Đakovo.

Potrebno za istaknuti kako nam je u susret izašla i đakovačka tvrtka HEMCO opremajući naše kuharice sa prikladnim pregačama. Sav prihod kojega smo ostvarili odmah je položen na blagajni Grada Đakova.

Vrlo uspješna i vrijedna akcija, hvala svima na angažmanu. Foto: Željko Germovšek, Nenad Bunoza, Grad Đakovo, Đakovo-Live…)

admin“Dobro je činiti dobro” – Đakovo,16.09.2023.
read more

Koritnjak – pripreme provedbe projekta

Danas su tim ŠRU Veterani 122. br. HV Đakovo i dio članova Udruge veterana 122.br. HV Đakovo provodili aktivnosti na jezeru Koritnjak .

Tim Fakulteta Agrobitehničkih znanosti iz Osijeka predvođeni prof.dr.sc. Anđelkom Opačakom izvršili su stručnu analizu i ekspertizu na jezeru Koritnjak u smislu što kvalitetnijih priprema provođenja projekta, ali i Plana upravljanja jezerom u čemu su naši članovi bili od osobite pomoći i suradnje. Posebno ističemo i suradnju sa ZŠRU Đakovo koji su nam uvijek na raspolaganju, pa tako i svojim čamcem kojega su ustupili za današnje aktivnosti. Projekt i aktivnosti idu dalje .

Foto: Nenad Bunoza

adminKoritnjak – pripreme provedbe projekta
read more

Dan branitelja općine Strizivojna

Udruga veterana 122. br. HV Đakovo sa ogrankom u Stizivojni i ostalim ograncima obilježila Dan branitelja općine Strizivojne i blagdan rođenja Blažene Djevice Marije. Slavi se 8. rujna svake godine.

Ove svečanosti započele su Svetom Misom u crkvi Sv. Martina biskupa koju je na naročito svečan i prelijep način prikazao župnik Nino Perica. Posebno naglašena privrženost hrvatskog naroda prema Blaženoj Djevici Mariji, te osobitog štovanja braniteljske populacije. Nakon Svete Mise položeni su vijenci i zapaljene svijeće na spomeniku ispred kojeg je župnik Perica uz zajedničku molitvu blagoslovio sve nazočne.

Svečanosti su pored pripadnika naše udruge veterana koju je predvodio predsjednik Jozo Totić, nazočile i obitelji poginulih hrvatskih branitelja općine Strizivojne, te predstavnici društveno političkog života općine Strizivojna.

Domaćinsku čast imao je načelnik općine Strizivojna gospodin Jakobović Josip sa suradnicima koji je upriličio i kratko druženje uz prikladno osvježenje i okrjepu. Foto: Nenad Bunoza

adminDan branitelja općine Strizivojna
read more

Domovinski rat temelj budućnosti – Vukovar 2023.

Predstavnici Udruge veterana 122. br. HV Đakovo, udruge veterana 3.GBR Kune Đakovo, udruge Branitelj pomaže branitelja (Vukovar – Vinkovci – perjanica palijativne aktivnosti udruga proisteklih iz Domovinskog rata), udruge udovica iz Domovinskog rata ogranak Đakovo, sudjeluju na Konferenciji Hrvatske udruge medicinskih sestara/tehničara i drugih radnika u zdravstvu Domovinskog rata sa Ministarstvom hrvatskih branitelja u partnerstvu sa Nacionalnom memorijalnom bolnicom “Dr. Juraj Njavro” Vukovar 01. -03. rujna 2023. godine u Vukovaru (Memorijalni centar Domovinskog rata).

Sam naziv ove Konferencije naglasio je zbog koga i kada su se na raspolaganje stavile ove službe i “lavice” zdravstva i liječničke skrbi prema hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. Ova konferencija iznjedrit će današnje sve poteškoće, djelovanja i aktivnosti ovih vrijednih djelatnika bilo putem pripadajućih udruga, bilo putem neostvarenih statusa, bilo u konačnici isticanja humanosti, predanosti i čovječnosti. Hvala im svima što su podnijele i podnijeli težak teret Domovinskog rata brinući se o našim ranjenicima i stradalnicima.

Rad konferencije pozdravili su visoki gosti društveno političkog života države i grada Vukovara, stručni zdravstveni radnici i profesori, pored svih ostalih gostiju. U sklopu Konferencije dodijeljene su i zaslužene nagrade i priznanja, a svečanosti su obol dale i naša ŽPS Skladovke KUD-a Sklad iz Đakova koje su Konferenciju najavili prekrasno otpjevanom hrvatskom himnom “Lijepa naša domovino”. Cijeli skup prožet je vrlo izraženim emocijama da bi kulminirale završnom pjesmom “Rane devedesete”.

Ova Konferencija je izuzetno vrijedna po svemu istaknutom, kao i svim zaključcima i sugestijama koje su upućene ne samo auditoriju , nego i prema institucijama našeg društva za koje očekujemo da će se aktivno uključiti u rješavanje istaknutih poteškoća na koje su ukazale sve stručne djelatnice , predstavnici udruga, profesori i doktori (Marijana Braš, Veljko Đorđević, Silvija Butković Soldo i niz drugih).

Sve čestitke organizacijskom odboru i predsjednici Ljerki Pavković, mag.med.techn i Predsjednici stručnog odbora Snježani Krpeti, mag.med.techn. Foto: Nenad Bunoza

adminDomovinski rat temelj budućnosti – Vukovar 2023.
read more

5.Međunarodni simpozij Palijativne skrbi

Našice su bile domaćin 5. Međunarodnog simpozija Palijativne skrbi. Predstavnici udruge veterana 122.br. HV Đakovo uz predstavnike Udruge veterana 3.GBR Kune Đakovo i naših prijatelja iz Udruge Branitelj pomaže branitelja (Vukovar – Vinkovci) koji aktivno djeluju i rade na brizi i zdravlju hrvatskih branitelja, ali i kvaliteti života i socijalne uključenosti hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji sudjelovali su brojni eminentni zdravstveni stručnjaci iz zemlje i inozemstva.

Izuzetno važan simpozij sa vrhunskim izlaganjima, primjerima dobre prakse, ali i vrlo vrijednih radionica dali su nove spoznaje, znanja i smjernice u budućem radu. Simpoziju su potpore pružili i predstavnici društveno – političkog života, ali i resornih ministarstava. Uvijek se lijepo sresti sa našim svakodnevnim prijateljima i suradnicima profesorima, docentima, doktorima, medicinskim sestrama i tehničarima…Ljerka Pavković, Zvjezdana Gvozdanović, Ahnetka, Veljko Đorđević, Marijana Braš, Hodak, Uremović, Kolundžić, Vuletić, Mikšić, Salopek-Žiha, te niz drugih jednako važnih i bitnih osoba… Organizacija vrhunska, čestitke svima.

Foto: Nenad Bunoza

admin5.Međunarodni simpozij Palijativne skrbi
read more

28. Obljetnica VRO Oluja 95.

Udruga veterana 122. br. HV Đakovo i ove je godine obilježila Dan pobjede, Dan domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 28. obljetnicu VRO Oluja 95. Dio članova nazočio je središnjoj svečanosti u Kninu , drugi dio u Đakovu , a ostali po Ograncima u općinama.

Naša se zemlja prisjeća vojno-redarstvene operacije Oluja, koja je počela 4. kolovoza 95. u jutarnjim satima, a već iduće jutro, 5. kolovoza, postignut je najveći uspjeh – oslobođen je Knin, dotadašnje središte i simbol srpske pobune. Nakon četiri godine okupacije tom je akcijom u samo 84 sata oslobođeno gotovo 11 tisuća četvornih kilometara okupiranih područja u sjevernoj Dalmaciji i Lici te na Banovini i Kordunu, odnosno gotovo petina zemlje.

Središnja svečanost održana je u Kninu ove godine zbog vremenskih uvjeta u malo izmijenjenom obliku. Državni je vrh poslao jedinstvenu poruku ponosa i zahvale: Hvala za domovinu svim braniteljima, poruka je iz Knina gdje je završio program obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, te 28. obljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja.

Čestitamo svim hrvatskim braniteljicama i braniteljima, te građanima Republike Hrvatske Dan hrvatskih branitelja, Dan domovinske zahvalnosti, Dan pobjede i 28. obljetnicu VRO Oluja 95.

Foto: Željko Germovšek, Nenad Bunoza, Pero Šola, Tomislav Herceg, Ivo Damjanović, Zvonimir Salopek…

admin28. Obljetnica VRO Oluja 95.
read more

57. Đakovački vezovi i Udruga veterana 122. br. HV Đakovo

Kao i prijašnjih godina Udruga veterana 122. br. HV Đakovo na usluzi je Gradu Đakovu i TZ Đakovo u dijelu potpore provedbe naše najvrjednije manifestacije “Đakovačkih vezova” . Izvoditelji u programi svih ovih dana dragi su gosti u prostorijama Udruge veterana 122. br. HV Đakovo gdje provode svoje vrijeme prije i nakon nastupa uz svu potrebnu logistiku, okrjepu, osvježenje i pripremu.

Već tradicionalno u udruzi je upriličena i prigodna izložba “vezovskih” fotografija svih sudionika koji su nastupali na pozornici iza Crkve svih Svetih.

Definitivno ovaj koncert je posjećenošću prvog dana dosadašnjih održavanja ovog događaja iza “Male Crkve” zabilježio izuzetno velik broj obožavatelja. Goste je osobno pozdravio i gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić.

Foto : Nenad Bunoza, Željko Germovšek i Zlatko Mesić i Mario Jahić.

admin57. Đakovački vezovi i Udruga veterana 122. br. HV Đakovo
read more

32. obljetnica pogibije načelnika PU OBŽ Josipa Reihl Kira

Predstavnici Udruge veterana 122. br. HV Đakovo , danas 01.07.2023. u 11:00 sati odali su dužnu počast između ostalih nazočnih, našem sugrađaninu i načelniku PU Osječko-baranjske Josipu Reihl Kiru.

Biranim riječima obratili su se u emotivnom prisjećanju Darko Mikolin – predsjednik Udruge hrvatskih branitelja Domovinskog rata policije OBŽ, Dražen Jurmanović – predsjednik Veteranske udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Hrvatske, Jozo Totić – predsjednik Udruge veterana 122. br. HV Đakovo, Miro Raspudić – predsjednik Udruge dragovoljaca Đakovštine 1990.-1991.

Neskrivene osjećaje i zahvalnost izrazila je supruga pokojnog načelnika gospođa Jadranka Reihl Kir. Počivao u miru Božjem

Foto Željko Germovšek

admin32. obljetnica pogibije načelnika PU OBŽ Josipa Reihl Kira
read more

32. obljetnica 108. BR. ZNG

Izaslanstvo Udruge veterana 122. br. HV Đakovo nazočilo je povodom obilježavanja 32. obljetnice ustroja 108. Br. ZNG u Bukovlju, 24.6.2023. godine polaganju vijenaca i paljenju svijeća u čast svim poginulim hrvatskim braniteljima i posebno poginulima pripadnicima 108. Br. ZNG , zajedno sa drugim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata i visokim izaslanstvima državnog vrha, županijskih i lokalnih vlasti, te ostalih čimbenika društveno političkog života.

Biranim riječima obratili su se nazočnima, te nakon blagoslova i minute šutnje uzvanici i gosti nastavili su sa druženjem u ugodnoj i lijepoj atmosferi. Počivali u miru Božjem naši heroji, neka Vam je vječna hvala i slava.

Foto: Nenad Bunoza i Dubravko Pancić

admin32. obljetnica 108. BR. ZNG
read more

11. Memorijalni polumaraton Đakovo – Koritna

Memorijalni polumaraton od samog njegovog osnutka nastao je na inicijativu braće Ervačić iz Koritne, Mirka i Zorana čiji je brat Željko poginuo u Domovinskom ratu. Udruga veterana 3. gardijske brigade Đakovo – Kune, kao organizatori uzeli su za obvezu omasoviti ovu memorijalnu utrku i dostojno odati dužnu počast svim poginulim hrvatskim braniteljima Đakova i Đakovštine i kojima zdušnu potporu daju pripadnici Udruge veterana 122. br. HV Đakovo i Udruga udovica iz Domovinskog rata ogranak Đakovo.

Sudionici kao i prijašnjih godina uz uključenje i mladih “snaga” , neizostavni “Glasnici istine”, djeca hrvatskih branitelja, gosti iz Odžaka i drugih …

Današnjim aktivnostima naša Udruga obilježila je 16. godina rada i djelovanja uključivanjem u ovu aktivnost kao i prigodnom izložbom fotografija u prostorijama Udruge. Nakon odavanja počasti i paljenja svijeća svim poginulim nestalim i preminulim hrvatskim braniteljima kod spomenika na vijencu k. A. Stepinca u Đakovu, sudionici su na svom putu odali počast i zapalili svijeće u vojarni 3. GBR Kune u Đakovu kod spomenika poginulom hrvatskom branitelju Željku Trbari.

Nakon toga sudionici 11.-og polumaratona zaputili su se prema Semeljcima i Koritni, te će na svom putu odavati počast kod svih obilježja poginulim hrvatskih branitelja. Svim poginulim , preminulim i nestalim hrvatskim braniteljima neka je vječna hvala i slava!

Foto: Željko Germovšek , Udruga veterana 122. br. HV Đakovo)

admin11. Memorijalni polumaraton Đakovo – Koritna
read more

Tijelovo u Đakovu,08.06.2023.

Na svetkovinu Tijelova, danas u katedrali-bazilici sv. Petra u Đakovu večernje misno slavlje u 18.30 sati predvodio je mons. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup metropolit.

Nakon mise zbog vremenskih neprilika Tijelovska procesija nije održana po planu na Trgu nego je svetkovina nastavljena u samoj katedrali. Naša Udruga veterana 122. br. HV Đakovo i ove godine nazočila je zajedno sa ostalim Udrugama ovom veličanstvenom događaju.

Foto: Nenad Bunoza

adminTijelovo u Đakovu,08.06.2023.
read more

Povišeni krvni tlak – tihi ubojica, preventivni pregledi

Sinoć je u prostorijama Udruge veterana 122. br. HV Đakovo organizirano predavanje vezano uz povišeni krvni tlak, ali i aktivnosti koje provodimo svakodnevno vezano uz sistematske liječničke preglede hrvatskih branitelja, prijevoze i pratnje.

Tom prilikom nakon predavanja vršeno je mjerenje krvnog tlaka i šećera u krvi svih nazočnih. Velika zahvala patronažnim sestrama Doma zdravlja OBŽ i moderatoricama: Ondrašek Đurđici, bacc. med. techn., Vidić Marini, bacc. med. techn. i Bagarić Dalii, mag. med. techn. koje su odlično i slikovito održale predavanja i uz savjetovanja očitavale vrijednosti tlaka i šećera u krvi.

Sa ovakvim i sličnim aktivnostima nastavljamo i ubuduće, jer nam je to i u našem planu i programu rada Udruge. Očekujemo još veći odaziv članova na ovakva i slična okupljanja.

Foto: Željko Germovšek i Nenad Bunoza

adminPovišeni krvni tlak – tihi ubojica, preventivni pregledi
read more

Obilježen Dan državnosti u Đakovu

Grad Đakovo je danas svečano obilježio Dan državnosti Republike Hrvatske uz predstavnike Udruga proisteklih iz Domovinskog rata kao i predstavnike društveno političkog života Grada Đakova.

Na poseban način vatrogasci đakovačkog DVD-a najavili su ovu svečanost. Nakon polaganja vijenca i paljenja svijeća delegacije su nazočile na Svetoj Misi koja se održala u đakovačkoj katedrali posvećenoj Domovini i hrvatskim braniteljima.

Udruga veterana 122. br. HV Đakovo je pored ove svečanosti sudjelovala putem svojih Ogranaka na obilježavanjima Dana državnosti u općinskim sredinama u kojima djeluje i radi. Foto : Željko Germovšek

adminObilježen Dan državnosti u Đakovu
read more

Dan sjećanja, Odžak – 25.05.2023.

Danas su predstavnici Udruge veterana 122. br. HV Đakovo nazočili “Danu sjećanja 2023.” u Posavskoj Mahali. Organizatori ovoga važnog događaja su Odjel za Drugi svjetski rat i poraće HNS-a BiH, HKD Napredak Odžak, župe Doborskog dekanata i MZ Posavska Mahala. Pokrovitelj: Dr. Dragana Čović predsjednik HNS-a BiH, a supokrovitelji Đuro Topić predsjednik vlade ŽP i Nada Ćulap, načelnica Općine Odžak. Svetu Misu predvodio je Mons. Dr. Pero Sudar, umirovljeni vrhbosanski pomoćni biskup.

Pored naših predstavnika i brojnih uzvanika i gostiju iz Đakova su nazočili i predstavnici đakovačkog krila Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka Pero Šola- predsjednik, te predsjednik HDPZ podružnica Osijek Ivo Tubanović sa članovima, te ostale udruge proistekle iz Domovinskog rata.

Događaj vrijedan pozornosti i dubokog poštovanja sa obavezom trajnog djelovanja. Poruke mira, ljubavi, a posebno sjećanja i poštovanja prema žrtvama odaslane sa Svete Mise obogatile su duhovno i civilizacijsko ljudsko postojanje i suštinu onoga što jesmo kao narod koji nikada nije izgubio svoju osobnost, vjeru i budućnost. Foto :Nenad Bunoza i Pero Šola

adminDan sjećanja, Odžak – 25.05.2023.
read more

Biciklijada – Kešinci, 14. svibnja 2023.

Danas su predstavnici Udruge veterana 122. br. HV Đakovo nazočili već tradicionalnoj biciklijadi u organizaciji Udruge biciklista i rekreativaca “Pedala” i DVD Kešinci. Unatoč lošem i kišovitom vremenu odaziv je bio odličan. Posebno impresionira odaziv najmlađih koji su jedva čekali oglašavanje starta.

Predstavnici Udruge veterana 122.br. HV Đakovo tradicionalno su ih ispratili u njihovom startu uz prigodne riječi potpore i isticanja značaja njihovog simboličnog iskazivanja zahvalnosti i poštovanja prema Domovinskom ratu kao i hrvatskim braniteljima. Nakon završetka i povratka u prostorije DVD Kešinci sudionike je dočekala prigodna okrjepa i osvježenje.

Za svaku pohvalu organizatorima DVD Kešinci, udruzi Pedala kao i logistička potpora Qeen Fast food-u Suzane Zrimić i njezine ekipe. Foto : Nenad Bunoza i Nenad Hardi

adminBiciklijada – Kešinci, 14. svibnja 2023.
read more

Radna akcija uređenje okoliša jezera Koritnjak, 30.travnja 2023.

Danas je dio članova Udruge veterana 122. br. HV Đakovo organizirao radnu akciju čišćenja jezera i okoliša, te uklanjanje svih nepotrebnih i odbačenih objekata iz vode, raslinja i pristupnih mjesta.

Drugi dio je angažiran na aktivnostima koje su u tijeku ili su već obavljene o čemu ćemo naknadno izvijestiti. Nakon odrađene radne akcije održana je i sjednica predsjedništva Udruge veterana 122. br. HV Đakovo. U konačnici, svi su se počastili odličnim grahom kojega je kao i inače odlično skuhao naš Antun Škorvaga uz svesrdnu asistenciju Franje Jagodića i ostalih. Zahvala i našim prijateljima iz Bučja Gorjanskog i iz UHDDR ogranaka Đakovo (Ivan Babić i Zvonko Bošković) koji su nam bili dragi gosti. Foto: Željko Germovšek

adminRadna akcija uređenje okoliša jezera Koritnjak, 30.travnja 2023.
read more

Memorijalni maraton “Navik on živi ki zgine pošteno”

Nedjelja, 30.04.2023. godine , pamtit će se po susretu sudionika 6. Memorijalnog maratona “Navik on živi ki zgine pošteno” Prevlaka – Vukovar . U večernjim satima okupili su se predstavnici naših prijateljskih udruga ( Humanitarna udruga “Branitelj pomaže branitelja” , Udruga veterana 3. GBR Kune Đakovo i Udruge veterana 122.br. HV Đakovo kao domaćini) i ugostile sudionike Memorijalnog biciklističkog maratona “Navik on živi ki zgine pošteno” Prevlaka – Vukovar ( BK Metković, BK Ljubuški, BK Teuta, Udruga veterana IV. Gardijske brigade Dubrovačko-neretvanske županije) gdje su provele u nezaboravnom druženju i razgovoru.

hdr

Nakon što su pozdravni govor održali predsjednici Udruga Veterana 122.br. HV Đakovo Jozo Totić, Udruge veterana 3.GBR Kune Đakovo – Marian Petrak, HU Branitelj pomaže branitelja , Željko Miškulin sa suradnicima i Udruge 4.GBR DNŽ Dalibor Talajić, međusobno su razmijenjeni i prigodni pokloni. Sudionici maratona upisali su se i u spomen knjigu u našoj Spomen sobi za poginule hrvatske branitelje i civile u Domovinskom ratu Đakova i đakovštine. U zajedničkoj organizaciji naših udruga domaćina upriličena je i okrjepa i osvježenje. U samoj završnici ovoga prijateljskog druženja svi su odali počast i zapalili svijeće kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima. Nakon toga sudionici maratona zaputili su se na počinak kako bi odmorni ujutro krenuli put Vukovara. Sretan i siguran put, ugodan boravak u Slavoniji i sretan povratak doma dragi naši maratonci. Bili i bit ćemo uvijek Domovini vjerni. Foto: Nenad Bunoza, veterani IV. gardijske brigada DNŽ i sudionici Maratona…

adminMemorijalni maraton “Navik on živi ki zgine pošteno”
read more

Dan sjećanja na generala Imru Agotića, 05. svibnja 2023.

Već tradicionalno 7. godinu obilježavamo Dan sjećanja na generala Imru Agotića svakog 5. svibnja, ovdje, ispred njegove rodne kuće u Gorjanima. Iimra Agotić, rođen je u Gorjanima ,12.I.1943. Godine. Završio Zrakoplovnu vojnu akademiju, Zapovjedno-stožernu školu i Školu narodne obrane. Magistrirao na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Kao pukovnik JNA prelazi u HV, u čijem je Glavnom stožeru od osnutka. Glavni vojni pregovaratelj o odlasku JNA iz RH, član Državne komisije za odnose s UNPROFOR-om. Radio na osnutku Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane i postao prvim zapovjednikom. Od 1996. do 2000. obnašao dužnost pomoćnika načelnika Glavnoga stožera Oružanih snaga za ratno zrakoplovstvo i zračnu obranu, a 2000–02. bio pomoćnik Predsjednika Republike za obranu i vojna pitanja. Promaknut u čin generala Zbora i umirovljen 2002., a potom bio savjetnik za nacionalnu sigurnost Predsjednika Republike (2003–05). Za svoje uspjehe , zasluge i postignuća odlikovan je: • Redom Nikole Šubića Zrinskog • Redom bana Jelačića • Spomenicom Domovinskog rata • Spomenicom Domovinske zahvalnosti • Medaljom Bljesak, Ljeto’95. i Oluja general Imra Agotić preminuo je u Zagrebu , 18. ožujka, 2012.

Vijence i svijeće položili su u podnožju spomen ploče na obiteljskoj kući generala Imre Agotića supruga Ana sa obitelji, Izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, general Dragutin Repinac, (savjetnik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja), Izaslanik ministra obrane RH ,Dr.Sc. Maria Banožića, gosp. Dalibor Bajči (voditelj područnog odjela za poslove obrane Osijek) , Izaslanik načelnika GS OS RH admirala Roberta Hranja, zapovjednik gardijsko- oklopne mehanizirane brigade hrvatske kopnene vojske brigadir Valentin Skroza. Izaslanik gradonačelnika Grada Đakova i Saborskog zastupnika Marina Mandarića, vijećnik gosp. Ivica Slišković, predsjednik Udruge veterana 122. br. HV Đakovo , Jozo Totić sa članovima Udruge, predstavnici MUP RH VI. PP Đakovo, predstavnici Udruge veterana 3. GBR Kune Đakovo , Udruge veterana dragovoljaca đakovštine 1991-1991. , LD Lisica -Gorjani, NK Gorjani, DVD Gorjani, i ostali predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Biranim riječima obratio se Izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, general Dragutin Repinac,

(savjetnik potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja), a molitvu i blagoslov izrekao je župnik vlč. Krešimir Bulat. Zahvaljujemo se svima na odazivu i sudjelovanju u ovome veličanstvenom događaju, a posebno obitelji Agotić, članovima ogranka Udruge veterana 122. br. HV Đakovo ogranak Gorjani- predsjedniku Zvonimiru Salopeku i zamjeniku Branku Birtiću sa suradnicima, kao i gospođi Ružici Birtić i Bernardi Bogdanović na logističkoj potpori. Zahvala i na medijskoj potpori Đakovo-Live-u , gospodinu Danielu Kosu. Foto: Željko Germovšek https://www.youtube.com/watch?v=PElSNNuAE1c

adminDan sjećanja na generala Imru Agotića, 05. svibnja 2023.
read more

Na prvoj crti zdravlja Osijek – Vukovar 20.-22.4.2023.

Predstavnici udruge veterana 122. br. HV Đakovo između ostalih, sudjeluje u radu 3. hrvatske konferencije o zaštiti i unaprjeđenju zdravlja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji s međunarodnim sudjelovanjem u periodu 20. – 22. travnja 2023. u Hotelu Osijek, Osijek i Pastoralni centar Vukovar.

Kroz ova tri dana rada Konferencije iznjedrile su nove i važne spoznaje, ciljevi i zaključci koje ćemo naknadno objaviti. Velika je čast i zadovoljstvo biti na prvoj crti zdravlja uz tolike poznate i priznate znanstvenike, medicinske i društvene djelatnike, pripadnike i predstavnike braniteljskih udruga aktivno uključenih u rad i aktivnosti koje su visoke važnosti za braniteljsku populaciju i članove njihovih obitelji.

Bitna i važna karika u ovome radu su i predstavnici medija koji su pratili ovaj rad i o tome izvještavali i izvještavaju, te time promiču visoke vrijednosti rezultata koji su polučeni ali i onih koje tek očekujemo. Pred svima nama stoji veliki posao i obaveze za koje znamo da smo i više nego spremni i odlučni u ostvarivanju ciljeva ma koliko god put bio trnovit i težak, jer tamo gdje ima volje ima i načina, a tada niti rezultat u konačnici neće izostati. https://www.fdmz.hr/images/vijesti/2023/23/program-npcz-web.pdf

adminNa prvoj crti zdravlja Osijek – Vukovar 20.-22.4.2023.
read more

Sportski ribolov i tim Udruge veterana 122.br. HV Đakovo u Madžarskoj

Naš natjecateljski tim ( Tomislav Herceg, Barlec Ukaj i Nenad Bunoza) sudjelovao je na Proljetnom lovu na soma u Madžarskoj (https://www.facebook.com/profile.php?id=100077017750681). Jedno vrijedno iskustvo, važne spoznaje i sklopljena prijateljstva na ovome natjecanju su neprocjenjive.

Od samog dolaska i smještaja , te tijekom natjecanja imali smo odličan tretman kao gostujuća ekipa. Jezična barijera u konačnici nije bila presudna , jer su nam se na raspolaganje stavili domaćini Diviák Árpád i István Gólya. Gospodin István nam je u konačnici bio i prevoditelj, logističar, prijatelj kakvog se samo može poželjeti spreman bezuvjetno pomoći . Hvala i njegovoj supruzi koja nas je počastila specijalitetom na osnovi dizanog tijesta, a István i Árpád ribljom juhom. Uzvratili smo našim čobancem i tekućim derivatima koji idu u takvoj prigodi. Dakle pored svega nabrojanog ustupili su nam i kućicu ,ali i veliki čamac…

Organizatori su nam doista išli na ruku i bili dobri domaćini tako da smo učvrstili poznanstvo i prijateljstvo sa predsjednikom ribolovnog kluba Adorján Jenő i organizatorom natjecanja Horvat Ferenc Herik-om. Prvi dan je bio obećavajući, ali kasnije, vrijeme se totalno promijenilo i postalo je prilično hladno, kišovito i vjetrovito uz jedan nalet tuče (leda). Pokušavali smo sve i gotovo svaki dan usklađivali i primjenjivali sisteme , mamce, primamu, ali jednostavno, nije nas poslužila ribička sreća. Od ukupno 23 prijavljene ekipe, drugog dana odustalo ih je nekoliko, mi smo ostali do kraja. Rezultate smo prikazali u objavljenim fotografijama. Nakon ceremonije proglašenja pobjednika, počašćeni smo odličnim jelenskim gulašom.

Našim novopečenim prijateljima uputili smo poziv da nas posjete i prijave se na jedno od naših natjecanja u ribolovu (somijada) isl…Posebnu zahvalu upućujemo i našim sponzorima i donatorima koji su nam omogućili odlazak i boravak u Madžarskoj: Hemco d.o.o. Đakovo , BTGZ Đakovo, Udruzi veterana 3. GBR Đakovo, Dronk elektonika Đakovo, Mesnica Vrhovac Đakovo, Jozo Totić i Udruga veterana 122. br. HV Đakovo. Foto: Željko Germovšek, Tomislav Herceg i Nenad Bunoza.

adminSportski ribolov i tim Udruge veterana 122.br. HV Đakovo u Madžarskoj
read more

Izvještajne i izborne redovne skupštine ogranaka Udruge veterana 122.br. HV Đakovo u 2023. godini

Početkom 2023. godine u našoj Udruzi organizirane su redovne izborne i izvještajne skupštine Ogranaka , tako da su održane u ograncima općine Gorjani, Satnica Đakovačka, Drenje i Strizivojna. Kvalitetnom organizacijom i povećanjem broja članova , te informiranjem o održanim aktivnostima, realiziranim projektima , te prezentacijom planova i programa, te aktivnosti koje će biti do kraja godine realizirane.

adminIzvještajne i izborne redovne skupštine ogranaka Udruge veterana 122.br. HV Đakovo u 2023. godini
read more

Aktivnosti na jezeru Koritnjak

Danas je na jezeru Koritnjak obavljena velika i značajna aktivnost članova Udruge veterana 122. br. HV Đakovo u smislu stvaranja uvjeta za realizaciju novih aktivnosti i projekata za buduće djelovanje. Posebna zahvala na potpori i suradnji ZŠRU Đakovo.

adminAktivnosti na jezeru Koritnjak
read more

Aktivnosti udruge u prvim mjesecima 2023.

Kako smo već ranije objavljivali naše aktivnosti od početka ove godine dodajemo još nekoliko aktivnosti koje su nam možda promakle ,a vrijedi spomenuti, pa tako ističemo u smislu priprema novih aktivnosti i projekata koje su neke već u tijeku ; radni i operativni sastanci našeg predsjedništva Udruge sa predstavnicima ogranaka,

radni sastanci sa udrugama kojima aktivno provodimo socijalno-humanitarno palijativne aktivnosti,

svakodnevne redovne aktivnosti, prijevoz i pratnja na liječničke preglede, terapije …,radni sastanci sa predstavnicima Hrvatskih voda u Osijeku,

predstavnicima Ministarstva kulture -konzervatorskog odjela u Osijeku, Agro biotehničkog fakulteta u Osijeku , Lučkom kapetanijom u Osijeku, ZŠRU u Đakovu,

Županijom Osječko baranjskom, Ministarstvu turizma i sporta, te niz drugih u tijeku i pripremama.

adminAktivnosti udruge u prvim mjesecima 2023.
read more

Nema “Ne može se”

Među brojnim braniteljskim udrugama koje danas djeluju, Udruga veterana 122. brigade HV iz Đakova spada među one koje su organiziranošću, opsegom svojih aktivnosti i rezultatima koje postižu primjer dobrog rada često čujemo u javnosti, a nedavno je o tome pisao “Hrvatski vojnik” na temelju osobnog iskustva izravnom posjetom i o tome je izvijestila putem ovoga glasila gospođa Lada Puljizević.

Ovdje možete pročitati tekst koji je objavljen.

https://hrvatski-vojnik.hr/nema-ne-moze-se/?fbclid=IwAR3_xMeS0VRvDXstMUPdqg3ZWe8zHCuAvx1gHiscPCy8QPecTScl6_DaTsE

adminNema “Ne može se”
read more

Radni sastanak

Danas, 26.01.2023. upriličili smo radni sastanak u Osijeku u sjedištu Hrvatskih voda veznim uz buduću provedbu naših projekata i aktivnu suradnju na području jezera Koritnjak.

Predsjednik Jozo Totić iznosio je naše planove i odrednice , te ulogu svih dionika i potencijalnih partnera u projektu jezera “Koritnjak”, dok je tajnik Bunoza izvršio prezentaciju sa detaljima budućih sadržaja, modelima i gospodarskim planovima ovlaštenika ribolovnog prava na jezeru Koritnjak, odnosno naše Udruga veterana 122. br. HV Đakovo.

Vrlo konstruktivan i značajan sastanak sa dovoljno detalja i međusobnih informiranja kao i definitivne potpore u planiranim aktivnostima zapečatili su današnji radni sastanak kao osnova za buduću vrijednu i plodnu suradnju.

adminRadni sastanak
read more

Veteranski centar podružnica Šibenik

Danas smo u sklopu provedbe plana i programa rada Udruge veterana 122. br. HV Đakovo bili iz dva razloga u posjetu Veteranskom centru u Šibeniku. Prvi je prijevoz i pratnja naših hrvatskih branitelja na određene terapeutske i socijalno psihološke elemente korištenja ponuđenih sadržaja koje pružaju naši Veteranski centri koji su se pokazali kao jedan od odličnih projekata i rezultata Nacionalne strategije Ministarstva hrvatskih branitelja na traženje između ostalih i braniteljskih udruga pa i naše, a drugi konkretni radni posjet u smislu jačanja i promidžbe sadržaja koji su nam zajednički u radu ,kao i upoznavanje braniteljske populacije o dijelu prava koja mogu aktivno koristiti u svrhu psihosocijalnog osnaživanja i podizanja kvalitete života i socijalne uključenosti hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Detaljnije upoznavanje sa ovom institucijom i sadržajima koje nudi i koje se koriste, kao vrsna domaćica provela nas je gospođa Ivana Rak koja nas je na vrlo profesionalan način i neskrivenom ljubaznošću upoznala sa svim detaljima i pogodnostima. U centrima će se provoditi programi koji obuhvaćaju rehabilitacijske, rekreacijske, kulturne i društvene aktivnosti, uključujući psihološko osnaživanje te čuvanje i promicanje vrijednosti Domovinskog rata. Radit će se i na osnaživanju potencijala korisnika za zapošljavanje i poduzetništvo te uključivanje u rad zadruga hrvatskih branitelja kao dio radne terapije.

Upoznali smo i dio ostalog stručnog osoblja koji odišu dobrodošlicom i ljubaznošću. Voditelj podružnice gospodin Pauk nije bio u prilici nam se pridružiti jer je bio službeno odsutan ,ali bit će prilike i za češće susrete. Uskoro se otvara još jedan takav Veteranski centar u Sinju pored onoga u Lipiku. Nadamo se daljnjoj i uspješnoj suradnji jer to je konačno ono što smo tražili, ali i ima u pripremi još drugih aktivnosti koji će zajedno sa ovima obogatiti život naše braniteljske populacije. Naša ekipa danas je vozila kroz četiri godišnja doba koja su se izmijenjala u svega nekoliko sati, ali nas veseli činjenica da smo Vam omogućili barem malo približiti aktivnosti koje se obavljaju. Foto : Nenad Bunoza i Nenad Hardi

adminVeteranski centar podružnica Šibenik
read more

Preventivni pregledi, terapije, prijevoz i pratnja

Sukladno našem planu i programu rada Udruge, gotovo svakodnevno naše hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji uz pratnju prevozimo na liječničke preglede, preventivne liječničke preglede, terapije, operativne zahvate, toplice, te druge vidove potrebnih medicinskih aktivnosti.

Posjećujemo i obilazimo naše suborce smještene u Dom za starije i nemoćne koje smo na određeni način uz pomoć Ministarstva hrvatskih branitelja i Centra za socijalnu skrb otrgnuli od teških trenutaka i omogućili im dostojan život.

adminPreventivni pregledi, terapije, prijevoz i pratnja
read more

RAZNOLIKOST DJELOVANJA UDRUGE VETERANA 122. BR. HV ĐAKOVO KROZ DIO AKTIVNOSTI

Uspješan radni sastanak našeg tima na fakultetu Agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. Suradnja i potpora radu naše Udruge prepoznaje i cijenjeni prof.dr.sc. Anđelko Opačak. Pripreme za novi projekt su u tijeku i planiranoj dinamici.

Cijelo vrijeme naši branitelji imaju potporu, prijevoz i pratnju za preglede, terapije, liječničke zahvate, preventivne preglede uz potporu našeg Ministarstva hrvatskih branitelja, kao dio Nacionalne strategije rada sa braniteljskom populacijom diljem Hrvatske (Vukovar, Našice, Slavonski Brod, Krapinske Toplice, Lipik, KBC Osijek, KBC Zagreb, …)

Često posjećujemo naše bolesne i nemoćne suborce. Lijep je to osjećaj, ispunjen obostranom srećom i zadovoljstvom. Tako smo i ovaj puta proveli vrijeme sa našim prijateljima u nezaboravnim trenucima u Domu za starije i nemoćne u Đakovu, 23.09.2022.Foto: Nenad Bunoza

Bila nam je osobita čast i zadovoljstvo danas u prostorijama naše Udruge ugostiti Dr. Antu Nazora sa suradnicima i uručiti mu zasluženo priznanje za potporu u radu naše Udruge i promicanje istine u Domovinskom ratu i zaštiti dostojanstva hrvatskih branitelja. Kao pripadnik 122. br. HV Đakovo izrazio je zahvalnost i zadovoljstvo načinom na koji čuvamo uspomenu na 122. brigadu i njezine pripadnike u Domovinskom ratu, te se upisao u spomen knjigu naše Spomen sobe. Foto : Nenad Bunoza

Uska suradnja sa Udrugama proisteklim iz Domovinskog rata i zajedničke aktivnosti kao i obilježavanja obljetnica temelj su rada svake braniteljske Udruge, tako da smo samo u tri zadnja dana nazočili u Slavonskom Brodu, 108. br. ZNG , Veteranima Sajmišta u Vukovaru i obilježavanju obljetnice bitke za Vukovar, kao i u Bosni i Hercegovini u posjetu i obilježavanju obljetnice u Žepču UNRO HVO ZDŽ i 111 XP Brigadi kao i njihovoj braniteljskoj zadruzi.

Pored svih ostalih događanja uvijek smo u prigodi i sportski dati doprinos u malonogometnim i drugim turnirima kojima nazočimo.

Sve ostale aktivnosti su u postupku i provedbi.

adminRAZNOLIKOST DJELOVANJA UDRUGE VETERANA 122. BR. HV ĐAKOVO KROZ DIO AKTIVNOSTI
read more

31. obljetnica ustroja 122. br. HV Đakovo

U okviru programa „Zvonila su zvona katedrale naše“ u ponedjeljak je u Đakovu obilježena 31. obljetnica osnutka 122. brigade HV-a Đakovo, a čiji su se nekadašnji pripadnici, danas braniteljski veterani, prisjetili 26. rujna 1991. Obilježavanje godišnjice započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima ( tom prilikom Svečanosti obilježavanja nazočio je i zamjenik župana Josip Miletić:” Diljem Lijepe naše, a posebno u Slavoniji vodile su se teške bitke te krvave 1991. godine, za slobodu i neovisnost domovine. Svi oni koji su pali traju u nama koji živimo te im i na ovaj način odajemo počast za svu žrtvu koju su podnijeli da bi mi danas živjeli u slobodnoj zemlji – kazao je Miletić”).

nakon čega je u Hrvatskom domu održana svečanost u čijem je uvodu rečeno da je kroz brigadu prošlo 4.500branitelja ( sveukupno do kraja ratnih djelovanja 7500) ; 53 su poginula, a 297 ih je ranjeno. Branila je đakovačku bojišnicu od 27 km, djelujući i na vukovarskom, vinkovačkom i drugim područjima, a njezini pripadnici su kao dragovoljci sudjelovali i u obrani bosanske Posavine. U postupni preustroj ušla je 1992. nakon čega se dio pripadnika vratio mirnodopskim aktivnostima, a dio otišao profesionalno u druge brigade. Odlikovana je Redom Nikole Šubića Zrinskog. Prvo djelovanje njezini pripadnici imali su u Hrvatskoj Dubici; bilo je to dragocjeno iskustvo za trodnevno oslobađanje vojnih objekata u Đakovu, a koje je počelo 15. rujna 1991. Bila je i u obrani hrvatskog neba – srušeno je 14 neprijateljskih zrakoplova.


Danas su njezini branitelji veterani, članovi Udruge veterana 122. brigade HV-a Đakovo. Njezin predsjednik Jozo Totić , najavio je još veću skrb udruge za članove. Zahvalu za obol u obrani domovine uputio im je i zamjenik gradonačelnika Đakova Antun Galić.
Vi ste ono najbolje što je Hrvatska 1990-ih imala da ustane da brani svoju zemlju, spremni da položite i svoje živote za njezinu slobodu. To je ono najbolje i danas; dobili smo svoju zemlju i danas smo svoji na svome, rekao je izaslanik predsjednika Vlade, kao i izaslanik njezinog potpredsjednika, ministra hrvatskih branitelja, državni tajnik Špiro Janović. Održana je i premijera dokumentarnog filma „Kota 122“ đakovačkog autora Zlatka Mesića. Projekt je to koji su podržali Ministarstvo hrvatskih branitelja, Grad Đakovo i Osječko-baranjska županija. Film je posvećen đakovačkim radio-amaterima – šifrantima i njihovoj dragocjenoj ulozi u Domovinskom ratu, a, kako je rekao Mesić uoči projekcije, ti samozatajni heroji su, iz sjene, djelovali od Đakova, Vinkovaca, Vukovara, pa sve do zapadne Slavonije.
Preuzeto Glas Slavonije , S.ŽUPAN
Foto: Željko Germovšek, Ivan Vajler Vaćo, Bruno Bunjevac, Radio Đakovo.

admin31. obljetnica ustroja 122. br. HV Đakovo
read more

Znanstveno istraživanje o vrijednostima Domovinskog rata i hrvatskih branitelja

Udruga veterana 122. br HV Đakovo provodi pored svih aktivnosti i aktivnost znanstvenog istraživanja vezanog uz Domovinski rat i hrvatske branitelje već dvije godine . Ovu aktivnost provodi mag. phil. Tomislav Bunoza u sklopu znanstvenog rada kojega priprema. Do sada je obavio više od 100 susreta sa braniteljima, dočasnicima, časnicima, visokim vojnim i političkim dužnosnicima. Ovo je istraživanje opsežno i trajat će još jedno vrijeme dok se ne postigne traženi optimum kako kvalitativni tako i kvantitativni. Tom prigodom uključen je u mnoštvo aktivnosti kao i volonter Udruge veterana 122. br. HV Đakovo kao i nekoliko drugih mladih entuzijalista (djeca hrvatskih branitelja).

adminZnanstveno istraživanje o vrijednostima Domovinskog rata i hrvatskih branitelja
read more

Radni posjet Ministarstvu obrane RH

U Petak, 09.09.2022. godine tajnik Udruge veterana 122. br. HV Đakovo Nenad Bunoza sastao se u kratkom posjetu sa ministrom obrane RH gospodinom Mariom Banožićem, kojom prilikom je uručio i prigodnu pozivnicu za obilježavanje 31. obljetnice formiranja 122. br. HV Đakovo. Posebna zahvala i bojniku Andriji Olujiću i pukovniku Kovačeviću na susretljivosti i potpori u aktivnostima koje provodimo.

adminRadni posjet Ministarstvu obrane RH
read more

Radni posjet u Ministarstvu hrvatskih branitelja

U Petak, 09.09.2022. godine tajnik Udruge veterana 122. br. HV Đakovo Nenad Bunoza sastao se u Ministarstvu hrvatskih branitelja sa Državnim tajnikom dr. sc. Špirom Janovićem u prigodi radnog posjeta . U konstruktivnom razgovoru veznom uz predstojeće aktivnosti koje provodi i planira Udruga veterana 122. br. HV Đakovo potvrđena je potpora Ministarstva hrvatskih branitelja u planiranim aktivnostima koje provodi Udruga veterana 122. br. HV Đakovo i izraženo je zadovoljstvo trenutnim aktivnostima kao i primjenom Nacionalne strategije našega ministarstva.

Tom prigodom tajnik Udruge veterana 122. br. HV Đakovo uručio je prigodno Priznanje Ministarstvu hrvatskih branitelja, a povodom 15. obljetnice rada i djelovanja Udruge veterana 122. br. HV Đakovo .

adminRadni posjet u Ministarstvu hrvatskih branitelja
read more

Čovjek je čovjeku lijek

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu se od 8. -10. rujna 2022.godine održava Međunarodna konferencija o komunikaciji u medicini pod nazivom “Čovjek je čovjeku lijek”.

Konferencija se održava u organizaciji Centra za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine Medicinskog fakulteta u Zagrebu- CEPAMET i Zagrebačkog instituta za kulturu zdravlja.

Udruga veterana 122. br. HV Đakovo sa svojim predstavnikom aktivno je sudjelovala u radu ove konferencije sa prigodnim izlaganjem. Ovo nije prva međunarodna konferencija na kojoj je naša udruga aktivno sudjelovala i dala svoj skromni doprinos, već je i prošle godine sudjelovala na Međunarodnoj konferenciji o palijativnoj skrbi. U obje konferencije bitna je činjenica da je usko vezana i posvećena braniteljskoj populaciji, na čemu zahvaljujemo posebno profesoru Veljku Đorđeviću i profesorici Marijani Braš uz ostale suradnike koji su prepoznali problematiku , prilagođavaju aktivnosti i projekte usmjerene prema braniteljskoj populaciji jednako kao i sveukupnoj javnosti.

Tajnik Bunoza na ovoj konferenciji imao je potporu od više od 20 braniteljskih Udruga kao i Zajednice udruga pripadnika ZNG i HV Republike Hrvatske.

adminČovjek je čovjeku lijek
read more

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE TOTALITARNIH I AUTORITARNIH REŽIMA

Udruga veterana 122. br. HV Đakovo obilježila je dostojanstveno i svečano Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma. Danas je u organizaciji Hrvatskog društva političkih zatvorenika, Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka, krila Đakovo i đakovačkog ogranka Njemačke zajednice – Zemaljske udruge Podunavskih Švaba obilježen u Đakovu. Kod spomenika „Glava koja tone“ položeno je cvijeće i upaljene svijeće.

Izaslanik gradonačelnika Grada Đakova Marina Mandarića, gradski vijećnik Ivica Slišković poklonio se žrtvama i odao počast zapalivši svijeću, a isto su učinile i udruge proistekle iz Domovinskog rata te organizatori komemoracije. Predsjednik Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka, krila Đakovo Pero Šola u svom je obraćanju podsjetio da se ovaj Dan obilježava unazad 15-ak godina na inicijativu češkog predsjednika. Rekao je i kako je poznato da su žrtve bile diskriminirane do 1990. godine. – Postoje žrtve komunizma i to su žrtve o kojima se nije smjelo govoriti, dok su žrtvama fašizma dizani spomenici i organizirane komemoracije. Mnogima ovdje danas prisutnima netko je stradao u obitelji, a o tom su morali šutjeti.

Naše udruge su radile istraživanja, na području Đakovštine imamo oko 3000 žrtava komunizma. Popis je objavljen u knjizi Prešućene žrtve Đakova i Đakovštine u Drugom svjetskom ratu i poraću, rekao je Šola dodavši kako je na području Đakovštine oko 1800 žrtava nacizma i fašizma, ukupno je to oko 5000 žrtava totalitarnih režima, a Đakovština je tada imala oko 55.000 stanovnika. Nakon Đakova, komemoracija je održana i na groblju u Krndiji u znak sjećanja na 338 logoraša, Nijemaca, stradalih u tamošnjem logoru 1945. i 1946. godine. Molitvu je kod spomenika u Đakovu izrekao vlč. Anto Pavlović.

Preuzeta objava :Grad Đakovo

Foto: Željko Germovšek

adminDAN SJEĆANJA NA ŽRTVE TOTALITARNIH I AUTORITARNIH REŽIMA
read more

Akumulacija Koritnjak – novi projekt u pripremi Udruge veterana 122.br.HV Đakovo

Kao što smo i najavljivali nakon uspješno provedenog projekta sufinanciranog iz EU ESF ” Poboljšanje kvalitete života i socijalne uključenosti branitelja i stradalnika Domovinskog rata” 2019. – 2021. u postupku je i novi projekt Udruge veterana 122. br. HV Đakovo koji će biti nastavak prethodnog ; ovoga puta sa uključenim kampom za psihoterapeutski – sportsko rehabilitacijski – poučno edukacijski segment socijalne uključivosti hrvatskih branitelja na području akumulacije Koritnjak u Bučju Gorjanskom za kojega se izvode predradnje i pripreme kao jedan segment ukupnog projekta o kojem ćemo u dogledno vrijeme izvijestiti. Za sada su pojedini članovi dobili jasne i precizne upute i zadatke ( do daljnjega na području akumulacije Koritnjak nije dozvoljena bilo kakva ribolovna aktivnost ) . Sukladno Ugovoru i Odluci (Ministarstvo poljoprivrede RH) ovlaštenik ribolovnog prava u ovom slučaju je Udruga veterana 122. br. HV Đakovo i započet će pripreme predradnje za provedbu projekta.

adminAkumulacija Koritnjak – novi projekt u pripremi Udruge veterana 122.br.HV Đakovo
read more

Sjećanje na braću Kolarik – 30. obljetnica stradanja

Udruga veterana 122. br. HV Đakovo i općina Punitovci povodom obilježavanja 30. obljetnice stradavanja braće Kolarik u Jurjevcu Punitovačkom, 10.07.2022. godine organizirali su bogat program i prikladnu svečanost. Organizirana kratka komemoracija na Jurjevačkom groblju u užem krugu obitelji i općinskih dužnosnika, te pripadnika udruge veterana 122. br. HV Đakovo i ogranka Punitovci.

Nakon okupljanja ispred Društvenog doma formirana je kolona do crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije gdje je služena svečana misa koju je predvodio župnik, doc.dr.sc Đurica Pardon. Nakon održane Svete mise kolona se zaputila ka Društvenom domu gdje je upriličeno otkrivanje spomen obilježja poginuloj braći Kolarik . Nakon uvodne riječi i recitacije dijela stihova iz pjesme Zdravka Carevića Cara – Stari moj ,roditelji i obitelj otkrili su spomen obilježje, nakon čega su položeni vijenci i upaljene svijeće.

Zajednički vijenac položili su roditelji i obitelj poginule braće Kolarik sa rukovodstvom Udruge veterana 122. br. HV Đakovo. Nakon njih vijenac je položio u ime župana Osječko -baranjske županije gospodina Ivana Anušića, gospodin Antun Blažević u pratnji predstavnika KUBIS -a gospodina Stipe Modrića. Vijenac i svijeće položili su predstavnici općine Punitovci na čelu sa načelnicom gospođom Jasnom Matković sa suradnicima. Cvjetni aranžman položili su predstavnici športske ribolovne udruge Jurjevac Punitovački , a nakon toga svijeće polažu predstavnici udruge vojne policije Osječko-baranjske županije. Nakon njih svijeće su položili ostali predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te ostali gosti i žitelji općine Punitovci . Svečanost je nastavljena unutar Društvenog doma gdje je načelnica Jasna Matković otvorila izložbu fotografija Đakovo i Đakovština u Domovinskom ratu kao i fotografije braće Kolarik, nakon čega je uslijedilo i predstavljanje brošure o braći Kolarik koju su predstavili profesor Vlado Filić (lektor), doc.dr.sc. Đurica Pardon( recenzent i pisac predgovora) ,te gospođica Tanja Čatić (autorica).


Nakon prikladnog programa na kraju su se pozdravnim govorom obratili predsjednik Udruge veterana 122. br. HV Đakovo Jozo Totić, načelnica općine Punitovci Jasna Matković i u ime župana Osječko – baranjske županije Antun Blažević. Posebno emotivno obraćanje imala je u ime obitelji Kolarik sestra braće Kolarik , Verica. Završnu svečanu notu dale su pripadnice u narodnoj nošnji Slovačke nacionalne manjine – Matice slovačke u Jurjevcu Punitovačkom sa nekoliko glazbenih izvedbi.

Ovu svečanost pored ostalih gostiju uveličao je svojom nazočnošću gospodin Borna Marinić, povjesničar, urednik web portala Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat, autor Domoljubnih minuta na Hrvatskom katoličkom radiju. Naš tim za postavljanje foto izložbi ( Željko Germovšek, Nenad Hardi, Mirko Marušić su dovoljni za ovaj obim) radi punim tempom kao i prateće ekipe logistike (Antun Šimić Šima).
Foto sa svečanosti : Željko Germovšek 

adminSjećanje na braću Kolarik – 30. obljetnica stradanja
read more

10. polumaraton za branitelje Đakova i Đakovštine

U tijeku je 10. memorijalni polumaraton Đakovo-Koritna. Memorijalni polumaraton od samog njegovog osnutka nastao je na inicijativu braće Ervačić iz Koritne, Mirka i Zorana čiji je brat Željko poginuo u Domovinskom ratu. Veterani 3. gardijske brigade ogranak Đakovo – Kune, kao organizatori uzeli su za obvezu omasoviti ovu memorijalnu utrku i dostojno odati dužnu počast svim poginulim hrvatskim braniteljima Đakova i Đakovštine i kojima zdušnu potporu daju pripadnici Udruge veterana 122. br. HV Đakovo.

Nakon odavanja počasti i paljenja svijeća svim poginulim nestalim i preminulim hrvatskim braniteljima kod spomenika na vijencu k. A. Stepinca u Đakovu, sudionici su na svom putu odali počast i zapalili svijeće u vojarni 3. GBR Kune u Đakovu kod spomenika poginulom hrvatskom branitelju Željku Trbari. Nakon toga sudionici 10. polumaratona zaputili su se prema Semeljcima i Koritni, te će na svom putu odavati počast kod svih obilježja poginulim hrvatskih branitelja.
Svim poginulim , preminulim i nestalim hrvatskim braniteljima neka je vječna hvala i slava!
Foto: Željko Germovšek , Udruga veterana 122. br. HV Đakovo)

admin10. polumaraton za branitelje Đakova i Đakovštine
read more

56. Đakovački vezovi i Udruga veterana 122.br. HV Đakovo

Već tradicionalna manifestacija međunarodnog karaktera ove godine održala se od 24. lipnja do 03. srpnja 2022. godine na vijencu k. A. Stepinca u Đakovu u okviru programa 56. Đakovačkih vezova kao dijela ukupnog programa u izvedbama tamburaške i zabavne glazbe.

Potporu, osmišljavanje i provedbu prema Gradu Đakovu Udruga veterana 122.br. HV Đakovo između ostaloga pružila je u materijalno tehničkim i uslužnim resursima potreba zakulisja, odnosno backtage-a prema svim izvođačima. Svih 10 dana do ranih jutarnjih sati, članovi Udruge zdušno su radili kako bi Grad Đakovo i manifestaciju Đakovački vezovi prikazali u najboljem svjetlu. Ukupno smo angažirali 30 članova u ovih 10 dana, prihvatili više od 250 gostiju , napravili više od 4000 fotografija, te upriličili foto izložbu svih dosadašnjih izvođača zadnjih 5 godina od kako nas Grad Đakovo i organizator Đakovačkih vezova angažira na ovim aktivnostima. Izvođači su koristili prostor udruge za odmor, osvježenje, okrjepu, pripremu za nastup, čuvanje stvari i zaštita privatnosti.

Povratne informacije nakon završetka manifestacije 56. Đakovačkih vezova u smislu našeg angažmana od strane izvođača i gostiju bile su na zavidnoj razini. Bila nam je čast i zadovoljstvo biti svome Gradu na usluzi. Domovini vjerni!

admin56. Đakovački vezovi i Udruga veterana 122.br. HV Đakovo
read more

Tijelovo u Đakovu,2022.

U prigodi svetkovine Presvetog tijela i krvi Kristove – Tijelovo, 16.06.2022. predstavnici Udruge veterana 122.br. HV Đakovo i Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Đakovo , sudjelovali su pored prvopričesnika u

bijelim haljinama, skupina u narodnim nošnjama, vatrogasaca, predstavnika policije i drugih udruga na svečanoj večernjoj misi u katedrali Sv. Petra i tijelovskoj procesiji po Trgu Josipa Jurja Strossmayera.
Foto: Silvija Bodakoš i Nenad Bunoza

adminTijelovo u Đakovu,2022.
read more

15 godina Udruge veterana 122.br.HV Đakovo

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je danas ,11. lipnja 2022. godine u Đakovu na Svečanoj akademiji povodom 15. obljetnice osnutka Udruge veterana 122. brigade Hrvatske vojske.

U prigodnom obraćanju predsjednik Milanović poručio je da nikada ne smijemo zaboraviti da je Hrvatsku branio i obranio mali broj pravih ljudi. „Ti pravi ljudi su ’91. godine bili mladići. U međuvremenu postali su mnogi od njih očevi, danas djedovi. Uskoro će u arenu društvenog, političkog i svakog života u Hrvatskoj preuzeti, ako već nisu, njihovi sinovi i kćeri koji ne smiju zaboraviti da svega toga ne bi bilo da nije bilo vas!“, rekao je Predsjednik dodavši kako su ti dobri ljudi obranili Hrvatsku u vrijeme kada Hrvatskoj nitko nije pomagao i kada do Hrvatske nikome nije bilo stalo.

„Govorim o stanju ’91. godine, o mjesecima prije hrvatskog međunarodnog priznanja. Nakon priznanja to je neka druga priča. Svega toga ne bi bilo da nije bilo hrvatskih vojnika“, dodao je.

Kazavši kako je prošlo dosta godina od kada je ta generacija branila i obranila Hrvatsku, predsjednik Milanović smatra važnim da se istina o tome što je stvarno bilo sažme u što je moguće manje jasnih, artikuliranih rečenica koje će biti svakome jasne i koje će biti naprosto istina. „Da, istina je vrlo često u oku promatrača, ali držimo se mi onoga što je objektivno – Hrvatsku ste oslobodili sami zahvaljujući odlučnosti hrvatskog političkog vodstva tog vremena i prvog hrvatskog predsjednika dr. Tuđmana, hrvatskih generala nastalih u Domovinskom ratu, ali i onih koji su školovani ranije u sustavu bivše vojske i države,“, rekao je Predsjednik.

„Uskoro će biti deset godina od kada su zadnji hrvatski generali oslobođeni optužbi za ratne zločine, Gotovina i Markač. To je bio politički proces čiji cilj je bio da se Hrvatsku naprosto moralno i energetski ponizi i uškopi. Nemam drugog izraza. To nije uspjelo iz niza razloga“, poručio je predsjednik Milanović.

Izražavajući svoje najdublje poštovanje hrvatskim braniteljima, predsjednik Milanović je ponovo naglasio kako se „danas, nakon trideset godina, bolje vidi istina o Domovinskom ratu i svemu onome što je Hrvatska vojska i hrvatska država napravila sama za sebe”. Obraćanje je završio još jednim apelom za pomoć Hrvatima u BiH koji, kako je rekao, “malo manje od trideset godina od Daytona zaslužuju barem slutnju pravde, jer bez Hrvatske vojske i hrvatske države današnje Bosne i Hercegovine – kojoj želimo sve najbolje jer nemamo dušu osvajača nego prijatelja i susjeda – današnje Bosne i Hercegovine ne bi bilo!“

Obilježavanje 15. obljetnice osnutka Udruge veterana 122. brigade Hrvatske vojske započelo je odavanjem počasti poginulim pripadnicima 122. brigade HV-a kao i svim poginulim, nestalim i preminulim hrvatskim braniteljima kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima Đakovštine. Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća uslijedilo je otvorenje foto izložbe presjeka 15 godina rada Udruge veterana 122. brigade HV-a u Centru za kulturu u Đakovu.

Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Od brojnih gostiju i uzvanika izdvajamo predstavnike brojnih Udruga proisteklih iz Domovinskog rata ( za istaći Izaslanstvo Udruge nositelja ratnih odličja HVO Zeničko-dobojske županije sa predsjednikom Draganom Jankom i suradnicima kao međudržavna suradnja i potpora u radu i aktivnostima) , generala Mladena Mikolčevića ispred Hrvatskog generalskog zbora , bojnika Gorana Anića ispred vojarne 3.GBR Kune u Đakovu, predstavnike PP Đakova , Đakovačko-osječku nadbiskupiju sa izaslanikom Mons. nadbiskupa Đure Hranića dr. Stanislava Šotu, Osječko-baranjsku županiju i župana Ivana Anušića po izaslaniku Dubravkom Pancićem potpredsjednikom KUBIS-a Osječko -baranjske županije, Prof.dr. Marijanu Braš, izvan.prof.dr. Veljka Đorđevića, docenticu dr. Šteficu Mikšić, na potpori i suradnji sa aktivnostima vezanim uz palijativnu skrb branitelja; dr. Ivana Ramčića, te suradnike u provedbi projekta Marka Živkovića-akademskog grafičara, Marijana Sušca-akademskog kipara, Josipa Karežića-akademskog slikara, Katarinu Kuric-akademsku kiparicu, Hrvoja Duvnjaka-akademskog slikara,Željka Vukovića-mr.sc, i Davora Ondrašeka-mag. kineziologije. Naše KUD-ove Sklad i Tenu, Bećarine i Skladovke, Mažoretkinje, T.S. Zvona, te sve medije koji su nazočili i prenijeli ovu proslavu, a posebno Glas Slavonije koji je zahvaljujući našoj Suzani Župan među prvima objavio ovaj događaj, pored ostalih medijskih kuća i naših domaćih Tranzistora i Radio Đakova, Real time Media, Đakovo live, i
uz njih i naši fotografi Zlatko Mesić-Mela, Željko Germovšek, Ivan Vajler.

Na kraju velika hvala svima koji su nam omogućili rad i djelovanje naše Udruge koja će i dalje između ostalih aktivnosti promicati vrijednosti Domovinskog rata i hrvatskog branitelja u čast i slavu našim poginulim i umrlim suborcima. Ovaj mali dio sjećanja na njih je znak da su s nama i ne zaboravljamo ih. Neka im je vječna hvala i slava. Hvala svima koji su nazočili svečanosti i svima onima koji su poslali čestitke i isprike zbog nemogućnosti dolaska.
Dio objave preuzet sa službene stranice predsjednik.hr kao i nekoliko njihovih fotografija.

admin15 godina Udruge veterana 122.br.HV Đakovo
read more

Obilježena 31.obljetnica ustrojavanja 109.br. ZNG u Vinkovcima

Dana, 28. svibnja 2022. godine predstavnici Udruge veterana 122.br. HV Đakovo sudjelovali su na svečanosti proslave 31. obljetnice ustroja 109. Br. ZNG u Vinkovcima pod visokim pokroviteljstvom potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.


U spomen na sve poginule, nestale i umrle pripadnike 109. brigade u Vinkovcima su kod spomenika Hrvatskih branitelja položeni vijenci, u crkvi Sv. Euzebija i Poliona služena je misa zadušnica, a prigodni program održan je u vinkovačkom Gradskom kazalištu “Joza Ivakić”.

Uz zapovjednike i pripadnike brigade, članove obitelji poginulih i nestalih pripadnika, obilježavanju je nazočio izaslanik predsjednika Republike Hrvatske zapovjednik Gardijsko oklopno-mehanizirane brigade brigadni general Mijo Validžić , izaslanik ministra hrvatskih branitelja državni tajnik Špiro Janović, Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Mario Banožić , izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Mladen Karlić i izaslanik ministra hrvatskih branitelja državni tajnik Špiro Janović, te ostali gosti i dužnosnici lokalnih uprava i samouprava vinkovačkog kraja.


“Hrvatska se danas, kao članica Euroatlantskog saveza i Europske unije razvija u društvu zapadnih zemalja. Za to su zaslužni hrvatske braniteljice i branitelji i upravo njima u čast i kao podsjetnik na koji je način nastajala Hrvatska vojska i hrvatska država nastojimo mnoge vojne lokacije nazvati imenima svih onih hrabrih ljudi koji su dali svoj obol u Domovinskom ratu kako nikada ne bi bili zaboravljeni”, poručio je Banožić.
Zahvalio je svim pripadnicima 109. brigade ZNG-a na svemu što su učinili za vrijeme Domovinskog rata te što su i danas aktivno uključeni u razvoj hrvatskog društva, države i vojske.
Goste i uzvanike pozdravili su i drugi dužnosnici, kao i prvi ratni zapovjednik 109. brigade Ivan Petrinović.
Čestitamo našoj braći po oružju 31. obljetnicu ustroja 109. brigade! Poginulim i nestalim hrvatskim vitezovima neka je vječna hvala i slava.


Foto: Nenad Bunoza (Udruga veterana 122.br. HV Đakovo)

adminObilježena 31.obljetnica ustrojavanja 109.br. ZNG u Vinkovcima
read more

V. Izborna skupština Udruge veterana 122. br. HV Đakovo

14. svibnja 2022. godine održana je V. Izborna skupština Udruge veterana 122. br. HV Đakovo. Sukladno Statutarnim odredbama izabrano je novo rukovodstvo Udruge, te doživotni počasni predsjednik Udruge, dosadašnji predsjednik Zvonimir Berc, koji se povukao zbog zdravstvenih razloga. Novoizabrani predsjednik Udruge je gospodin Jozo Totić.

Izbornoj skupšini nazočilo je brojno članstvo koje je prihvatilo sve izvještaje ,ali i plan i program rada za naredni period

adminV. Izborna skupština Udruge veterana 122. br. HV Đakovo
read more

BRANITELJ ZA BRANITELJA

Udruga veterana 122. br. HV Đakovo sudjelovala je na Prvoj nacionalnoj konferenciji o palijativnoj skrbi za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji s međunarodnim sudjelovanjem, pod nazivom „Branitelj za branitelja“ održala se u Osijeku, 10. i 11. prosinca 2021. u prostorijama Vikarijata. Pored nje sudjelovale su i brojne druge braniteljske udruge diljem RH, ali i nekoliko iz Đakova putem svojih predstavnika. S obzirom na epidemiološku situaciju konferencija je organiziran i u online obliku, a osobno je nazočila, između ostalih, zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković.

Zamjenica Crnković je u uvodu naglasila da je velika čast i važnost što se ovakva konferencija održava upravo u Osijeku. “Nužno je da mislimo na svakog člana našeg društva, osobito na one najslabije jer koliko je jak najslabiji član zajednice toliko smo jaki kao društvo. U dijelu palijativne skrbi ne smijemo nikada zaboraviti one koji su dali svoje zdravlje za našu domovinu i slobodu”, rekla je Crnković.

„Do sada je preventivno pregledano više od 50 tisuća hrvatskih branitelja u 28 ustanova. Gotovo 40 tisuća branitelja upućeno je na daljnje liječenje. Kod 800 njih dijagnosticirani su razni oblici karcinoma, 10 tisuća njih ima endokrinološke bolesti, a između 4 i 5 tisuća braniteljica i branitelja imaju kardiovaskularne bolesti. Najgore od svega što je nekoliko desetaka tisuća branitelja bolesnih samaca što je veliki problem”, rekla je prof.dr.sc. Marijana Braš, prim. dr. med., predsjednica Organizacijskog odbora konferencije.

Organizator konferencije je Centar za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – CEPAMET , a suorganizatori su Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta J.J. Strossmayer u Osijeku, Hrvatsko društvo za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora, Katoličko-bogoslovni fakultet u Đakovu, Đakovačko-osječka nadbiskupija i Zagrebački institut za kulturu zdravlja. Informacije i nova znanja su zlata vrijedna i uz sve dosadašnje aktivnosti , pred nama su novi izazovi na koje ćemo prikladno odgovoriti. Hvala organizatoru Centru za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – CEPAMET, Suorganizatorima
• Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, Sveučilište Josipa Jurja
Strossmayera u Osijeku
• Hrvatskom liječničkom zboru, Hrvatskom društvu za palijativnu medicinu
• Katoličko-bogoslovnom fakultetu u Đakovu, Sveučilištu Josipa Jurja
Strossmayera u Osijeku
• Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji
• Zagrebačkom institutu za kulturu zdravlja – ZIKZ, te Predsjednici organizacijskog odbora, Prof. dr. sc. Marijani Braš, prim. dr. med. i
Predsjedniku Znanstvenog odbora,
Prof. dr. sc. Veljku Đorđeviću, prim. dr. med. na pozivu.

adminBRANITELJ ZA BRANITELJA
read more

U sjećanje na “Štafetu smrti”

Predstavnici udruge veterana 122. br. HV Đakovo danas su nazočili Svetoj misi zadušnici za Antuna Petričića – Šokca i sve ostale poginule branitelje u “Štafeti smrti” u crkvi sv. Nikole Tavelića u Ivankovu u organizaciji UV5GBR “Sokolovi”. Nadahnuta i krasna propovijed prethodila je odavanju počasti i polaganju vijenca svim poginulim braniteljima na groblju u Ivankovu.

Ovoj svečanosti nazočili su i predstavnici brojnih drugih braniteljskih udruga ( 3. GBR , 4. GBR, Tigrovi, Gromovi…), članova obitelji poginulih branitelja, te ostale javnosti. Svečanost je upriličena i povodom organizacije memorijalnog malonogometnog turnira u čast Antunu Petričiću – Šokcu i svim ostalim poginulim braniteljima u “Štafeti smrti”. Počivali u miru hrvatski vitezovi.

adminU sjećanje na “Štafetu smrti”
read more

Čobanijada 2021. Satnica Đakovačka

Već tradicionalno općina Satnica Đakovačka i DVD Satnice Đakovačke i ove godine 28.08.2021. upriličili su druženje i natjecanje u kuhanju čobanca . Mirisi su se prožimali i mamili znatiželjnike. Mnoštvo udruga sudjelovalo je u ovom događaju i svi čobanci bili su odlični. Pored njih mogle su se kušati i langošice, ali i uživati u zvucima tamburice. Ogranak naše Udruge veterana 122. br. HV Đakovo općine Satnica Đakovačka sudjelovao je u ovom događaju i dao svoj doprinos ovom vrijednom i lijepom događaju. Čestitke organizatorima i sudionicima!

adminČobanijada 2021. Satnica Đakovačka
read more

Pjevačko – glazbena aktivnost Udruge

Sukladno planu i programu Udruge veterana 122. br. HV Đakovo odvijaju se aktivnosti formiranja i ustrojavanja pjevačko – glazbene skupine naše Udruge. Naručena oprema je upravo pristigla, vrši se postavljanje i kompletiranje iste. Pored ove aktivnosti, od sutra je dio Udruge na terenu i obavlja aktivnosti vezane uz braniteljsku populaciju.

adminPjevačko – glazbena aktivnost Udruge
read more

Sjećanje na pogibiju braće Kolarik

Jutarnjim misnim slavljem u nedjelju, 11. srpnja u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Jurjevcu Punitovačkom i polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na mjesnom groblju mještani ovog sela, članovi Udruge veterana 122. brigade HV-a Đakovo i punitovačkog ogranka Udruge veterana 122. brigade prisjetili su se pogibije braće Kolarik, Zlatka (1971.), poginulog na taj dan – 12. srpnja 1992. i Stjepana (1967.), poginulog točno 3 mjeseca prije, 12. travnja 1992. godine. Misno slavlje i molitvu na groblju predvodio je domaći župnik Đurica Pardon, a nazočili su roditelji poginule braće, Ana i Jozo Kolarik i njihova unuka Ivona, kćerka poginulog Stjepana; potom članovi udruga veterana 122. Brigade sela Đakovštine te predstavnici Općine, Matice slovačke i Udruge veterana.

U svojoj propovijedi župnik je među ostalim rekao: „Braća Zlatko i Stjepan Kolarik dali su svoje živote kao primjer nama danas. Oni nisu umrli uzalud, nego da bi sačuvali domovinu za miran, sretan i blagoslovljen život njezinih građana, nas koji smo ovdje okupljeni. Oni su ubijeni da mi možemo živjeti, a ne da svoju domovinu napustimo. Njihova pogibija poziva nas da razmišljamo o uskrsnuću, o ozdravljenju, dobrom i kvalitetnom životu u našoj domovini kao jedinoj dobroj mogućnosti za sve nas. Evanđelje nas poziva da upravo to naviještamo drugima.“

Predvodeći molitvu na groblju, župnik je rekao kako je braću Kolarik, Slovake iz ovog sela, u Domovinskom ratu vodila ljubav prema Domovini i za nju su dali najvrjednije što su imali – život. „Nama ostaje sjećanje, da se ne zaboravi Zlatko čiji je život prekinut u 21. godini, kao i Stjepanov u 25. godini, da se ne zaborave i svi oni koji su sebe utkali u slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Neka nas Duh Sveti vodi u zajedništvu i ljubavi prema Domovini, moleći da se zlo i patnje nikada više ne ponove. Zlatko i Stjepan neka u boli budu ponos svojih roditelja i najdražih, a nama primjer ljubavi i herojstva, primjer požrtvovnosti i odricanja, primjer kako se voli i brani Domovina“, naglasio je župnik Pardon.

adminSjećanje na pogibiju braće Kolarik
read more

Ogranak udruge veterana 122. br. HV Đakovo u Punitovcima!

04. svibnja 2021. godine u Punitovcima je održana Izborna skupština ogranka Udruge veterana 122. br. HV Đakovo, općine Punitovci. Sukladno propisanim mjerama zaštite od pandemije zarazne bolesti COVID 19. obavljeni su izbori , te je jednoglasno izabrano novo rukovodstvo sa predsjednikom Igorom Kovačevićem i zamjenikom Antunom Škorvagom.

Skup su pozdravili i biranim riječima obratili se načelnica općine Punitovci gospođa Jasna Matković, župnik, dr. Đurica Pardon, zamjenik predsjednika Udruge veterana 122. br HV Đakovo Jozo Totić, te predstavnici drugih ogranaka Udruge veterana 122. br. HV Đakovo. Novom rukovodstvu želimo uspješan i bogat daljnji rad .

adminOgranak udruge veterana 122. br. HV Đakovo u Punitovcima!
read more

Rakitje – provedba projekta iz EU fondova – ESF

Dio korisnika Udruge veterana 122. br. HV Đakovo u provedbi projekta „Poboljšanje kvalitete života i socijalne uključenosti branitelja i stradalnika Domovinskog rata ” u periodu od 19.11.2020. do 23.11.2020. u Rakitju, Sveta Nedelja – Zagreb na jezeru Tempo sudjelovao je u jednom od elemenata radionica, terapija i socijalne uključenosti branitelja. Bogata sadržajem i potpori u provedbi ove radionice i terapije domaćina opravdale su svaki uloženi trud, vrijeme i sredstva višestruko. Pored osnovnih elemenata i zadaća koje su bile postavljene i uspješno svladane, neizmjernu vrijednost potvrđuje suradnja branitelja iz ŠRD Rak Rakitje koji su se stavili na raspolaganje i svu tehničku potporu. Posebna vrijednost je i razmjena iskustava i raznovrsne mogućnosti suradnje u korist hrvatskih branitelja, članova njihovih obitelji i stradalnika Domovinskog rata . U navedenom periodu svakodnevno su se održavale planirane aktivnosti u projektu, a u vremenu odmora posjetili smo spomen obilježje u vojarni “Vitez Damir Martić” u Rakitju, te zapalili svijeću i odali dužnu počast poginulim hrvatskim braniteljima. Izvoditelj u projektu gospodin Željko Vuković.
Neizmjerno smo zahvalni domaćinima ŠRD RAK Rakitje koji su nam omogućili i olakšali provedbu projekta u elementu terapije pecanjem za branitelje i članove njihovih obitelji uključenih u projekt kao korisnici istoga. Jednako tako posebna zahvala zaposlenicama i zaposlenicima hostela Rakitje koji su se maksimalno potrudili da nam vrijeme provedeno u njihovom društvu ostane u trajnom i vrijednom sjećanju, te timu u Campu – Zagreb i objektu “Jezero”. Foto i video : Željko Germovšek i Nenad Bunoza, Dron operater Dinko Pavković.

adminRakitje – provedba projekta iz EU fondova – ESF
read more

Flexi Ramp sustav – humanitarna pomoć

Flexi ramp sustav za prijevoz jedne osobe s invaliditetom je ugrađen u osobno vozilo našeg branitelja koje je preuzeto 25.09.2020. u Rijeci i isporučeno pred našu Udrugu. Ova izuzetno vrijedna pomoć bitno će olakšati prijevoz i prijenos djeteta ,ali i roditeljima koji su hrvatski branitelji sa prilično narušenim zdravljem. Želimo im sve najbolje, a posebno zahvaljujemo našem Ministarstvu hrvatskih branitelja, Zakladi hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, općinama Satnica Đakovačka, Trnava, Gorjani, Levanjska Varoš, te članovima Udruge veterana 122. br. HV Đakovo. Vrijednost opreme i ukupnih troškova 52.600,00 kn. Ovo je jedna u nizu sličnih pomoći i aktivnosti koje se odvijaju kontinuirano. Osobe i njihove podatke iz razumljivih razloga ne objavljujemo.

adminFlexi Ramp sustav – humanitarna pomoć
read more

Peručko jezero – 21.09. – 25.09.2020.

Dio korisnika Udruge veterana 122. br. HV Đakovo u provedbi projekta „Poboljšanje kvalitete života i socijalne uključenosti branitelja i stradalnika Domovinskog rata ” u periodu od 21.09.2020. do 25.09.2020. u Dabru (Peručko jezero) , OPG „Patriot” – Splitsko – dalmatinska županija; sudjelovao je u jednom od elemenata radionica, terapija i socijalne uključenosti branitelja.

Bogata sadržajem i bezgraničnom brigom domaćina ove radionice i terapije opravdale su svaki uloženi trud, vrijeme i sredstva višestruko. Pored osnovnih elemenata i zadaća koje su bile postavljene i uspješno svladane, neizmjernu vrijednost potvrđuje suradnja braniteljskih udruga iz Sinja (Udruga veterana 126.br. HV ), opg-a “Patriot “kao i istoimene braniteljske socijalne zadruge, tako i konjičkog kluba “Samarice” , te Udruge malodobnih dragovoljaca Domovinskog rata RH čiji je i predsjednik; Mario Vujević Vegi, ujedno i upravitelj OPG-a Patriot. Vegi je u rat otišao 1991. godine, sa 17 godina. Posebna vrijednost je i razmjena iskustava u provedbi projekata koje su izmijenili voditelji ( Ivana Ajduković i Nenad Bunoza), te dogovorili raznovrsne mogućnosti suradnje u korist hrvatskih branitelja, članova njihovih obitelji, stradalnika Domovinskog rata i svih u potrebi, a posebice staračkog samačkog domaćinstva i mladih. U navedenom periodu svakodnevno su se održavale planirane aktivnosti u projektu, a u vremenu odmora posjetili smo kulturne znamenitosti Sinja i Cetinske krajine, te položili vijence i cvijeće na nekoliko spomen obilježja hrvatskim braniteljima. Izvoditelj u projektu gospodin Željko Vuković, sukladno okolnostima vodio je dio svojih radionica i edukacija on line. Neizmjerno smo zahvalni domaćinima ( Mario Vujević Vegi, Ivana Ajduković, Boško Vladović, Filip Ratkovčić, Marijan Budić, Slaven Librenjak, Zoran Marunica, Marko Jelinčić, Darko Macan, Željko Barač…) koji su se maksimalno potrudili da nam vrijeme provedeno u njihovom društvu ostane u trajnom i vrijednom sjećanju.

adminPeručko jezero – 21.09. – 25.09.2020.
read more

Vransko jezero i Posedarje, 21.-25.10.2020.

Dio korisnika Udruge veterana 122. br. HV Đakovo u provedbi projekta „Poboljšanje kvalitete života i socijalne uključenosti branitelja i stradalnika Domovinskog rata ” u periodu od 21.10.2020. do 25.10.2020. u Posedarju (Vransko jezero) , Zadarska županija sudjelovao je u jednom od elemenata radionica, terapija i socijalne uključenosti branitelja. Bogata sadržajem i bezgraničnom brigom domaćina ove radionice i terapije opravdale su svaki uloženi trud, vrijeme i sredstva višestruko. Pored osnovnih elemenata i zadaća koje su bile postavljene i uspješno svladane, neizmjernu vrijednost potvrđuje suradnja branitelja iz Posedarja koji su sa svojim obiteljima registrirali zadruge i OPG-ove za pružanje usluga upravo i za ovakve projekte kao što je i obitelj našeg branitelja Klanac ( Dragan, Ljerka, Šime, Ana Marija…).

Posebna vrijednost je i razmjena iskustava i raznovrsne mogućnosti suradnje u korist hrvatskih branitelja, članova njihovih obitelji i stradalnika Domovinskog rata . U navedenom periodu svakodnevno su se održavale planirane aktivnosti u projektu, a u vremenu odmora posjetili smo spomen obilježja u Posedarju i Kašiću, te položili vijence i cvijeće poginulim hrvatskim braniteljima.

Izvoditelj u projektu gospodin Željko Vuković,

sukladno okolnostima vodio je dio svojih radionica i edukacija uz asistenciju na terenu Antun Šimić Šima i Dragan Klanac. Neizmjerno smo zahvalni domaćinima obitelji Klanac koji su se maksimalno potrudili da nam vrijeme provedeno u njihovom društvu ostane u trajnom i vrijednom sjećanju. Posebna zahvala i zaposlenicima Javne ustanove Park prirode Vransko jezero, kao i Hrvatskom športsko ribolovnom savezu, te nadzorniku u Parku prirode Vransko jezero koji su nam omogućili i olakšali provedbu projekta u elementu terapije pecanjem za branitelje i članove njihovih obitelji uključenih u projekt kao korisnici istoga.


adminVransko jezero i Posedarje, 21.-25.10.2020.
read more

Svi Sveti 2020.

Delegacija Udruge veterana 122. br. HV Đakovo sa ostalim delegacijama i delegacijom Grada Đakova je uoči blagdana Svih Svetih kod Središnjeg križa na Gradskom groblju položila vijenac i zapalila svijeću. Počast su paljenjem svijeća odali i predstavnici Hrvatske vojske, policije, udruga proisteklih iz Domovinskog rata i predstavnici političkih stranaka. Prigodnu molitvu izrekao je vlč. Tomislav Ćorluka, župnik Župe Svih Svetih u Đakovu. Delegacije naše Udruge počast će odavati i na mjesnim grobljima naših Ogranaka. Počivali u miru hrvatski vitezovi. Foto : Ž. Germovšek , D. Kos, M. Šulina, T. Herceg,

admin
read more

29. obljetnica osvajanja vojnih objekata i formiranja 122. br. HV

15.09.2020. je bogato sadržajima obilježena 29. obljetnica osvajanja vojnih objekata i formiranja 122. br. HV Đakovo u sklopu manifestacije “Zvonila su zvona katedrale naše”. Već ujutro predstavnici Udruge veterana 122. br. HV Đakovo nazočili su polaganju vijenaca i paljenju svijeća u vojarni 3. GBR “Kune” povodom sjećanja na prvog poginulog hrvatskog branitelja Željka Trbare uz nazočnost predstavnika Grada Đakova, roditelja i brojnih braniteljskih udruga, te ostalih građana. Nakon toga u Centru za kulturu grada Đakova, otvorena je foto izložba o ratnim događanjima u Đakovu u organizaciji Udruge veterana 122. br. HV Đakovo uz pokroviteljstvo grada Đakova i gradonačelnika Marina Mandarića koju je prigodnim riječima otvorio dogradonačelnik Robert Francem uz brojne druge predstavnike braniteljskih udruga i zainteresiranog građanstva.Posebna zahvala našem foto timu predvođenom Željkom Germovšekom sa suradnicima ( Nenad Hardi, Ivan Vajler,

Točno u 17:15 sati zvuci himne “Lijepa naša domovino” i minute šutnje najavili su svečanost polaganja vijenaca i paljenje svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na vijencu kardinala A. Stepinca. Tom prigodom Zajednički Vijenac polažu roditelji poginulih hrvatskih branitelja i udovice iz Domovinskog rata ,koje predvodi predsjednica Zorica Balog, nakon njih vijenac predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH Zorana Milanovića polaže njegov osobni izaslanik brigadni general IVAN TURKALJ zamjenik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta. Brigadni general Ivan Turkalj predstavlja i osobnog izaslanika načelnika GS OS RH admirala Roberta Hranja ,te potpredsjednika Hrvatske sabora i ministra obrane RH gospodina Maria Banožića. Vijenac je položio osobni izaslanik potpredsjednika hrvatske vlade I ministra hrvatskih branitelja, gospodina Tome Medveda, Antun Blažević, predsjednik KUBIS Domovinskog rata Osječko-baranjske županije,te ujedno i
izaslanik župana Osječko – baranjske županije gospodina Ivana Anušića. Vijenac su položili predstavnici grada Đakova gospodin Pavo Cindrić – predsjednik Gradskog vijeća , dogradonačelnici Robert Francem i Antun Galić, te vijećnici Milković Franjo i Ivica Slišković,uz predstavnike Odbora za branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata grada Đakova . Vijenac polaže I predsjednik Udruga veterane veterana 122. br. HV Đakovo , brigadir u mirovini Zvonimir Berc sa suradnicima. Svijeće polažu predstavnici vojarne 3.GBR”kUNE” sa zapovjednikom bojnikom Goranom Anićem i predstavnika MUP-a PP Đakovo, načelnikom Rudolfom Kolarićem.


Nakon toga svijeće su položili predstavnici brojnih Udruga proisteklih iz Domovinskog rata ( Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Krešimir Marković, predsjednik Đakovo, Udruga veterana 3. gardijske brigade “KUNE” ogranak Đakovo Mario Jahić sa brojnim izaslanstvima dugih ogranaka; predsjednik,Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Đakovo Ivica Batori predsjednik, Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Đakovo
Zdravko Zeko, predsjednik, Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora Đakovo ,Udruga dragovoljaca Domovinskog rata đakovštine 1990./91.
Miro Raspudić, predsjednik, Udruga veterana Sajmište – Vukovar Zvonimir Barta, Hrvatski viteški red Templara – veliki prior Željko Mikulić, Udruga veterana 108. br. ZNG Slavonski Brod, tajnica Paula Vdovnjak sa suradnicima i brojni drugi, te predstavnici društvenog i političkog života grada Đakova. Poslije polaganja vijenaca i izrečene molitve i blagoslova koje je uputio župnik Josip Ivešić, uzvanici i gosti posjetili su Udrugu veterana 122. br HV Đakovo, te tamo komemorirali u Spomen sobi, gdje se biranim riječima obratio svima gospodin Antun Blažević i zahvalio na kvalitetnom radu Udruga, ali najvažnije na očuvanju vrijednosti iz Domovinskog rata i pijetetu suborcima. Nakon kratkog druženja svi su se zaputili na prigodnu svetu misu u katedrali svetoga Petra, te prethodno posjetili i izložbu u kući Reischmann Domovinski rat – iz privatne zbirke Joze Marinčića a u organizaciji Udruge veterana 3.GBR ogranak Đakovo i Grada Đakova. Ovaj izuzetno bogato oplemenjen dan završen je prekrasnim koncertom Zagrebačke filharmonije u đakovačkoj katedrali. 

admin29. obljetnica osvajanja vojnih objekata i formiranja 122. br. HV
read more

Jačanje osobnih kompetencija – ribolovna radionica

Danas, 15. ožujka 2020. je dio članova Udruge veterana 122. br HV Đakovo u okviru provedbe projekta “Poboljšanje kvalitete života i socijalne uključenosti branitelja i stradalnika Domovinskog rata” u elementu jačanja osobnih kompetencija – ribolovna radionica i sport, izašli i isprobali ribolovni pribor i opremu za predstojeće aktivnosti. Ovaj projekt sufinanacirala je EU iz Europskog socijalnog fonda. Objavljeni sadržaj internet stranice isključiva je odgovornost Udruge veterana 122 . br. HV Đakovo.

adminJačanje osobnih kompetencija – ribolovna radionica
read more

Javni pozivi za mjere iz Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji

Tekstovi javnih poziva, kao i pripadajući obrasci zahtjeva, dostupni su na mrežnoj stranici Ministarstva hrvatskih branitelja 

U cilju provedbe Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji za razdoblje od 2018. do 2020. godine, Ministarstvo hrvatskih branitelja objavilo je Javni poziv za sufinanciranje troškova obrazovanja i Javni poziv za dodjelu potpora za novo zapošljavanje koji su otvoreni od 30. siječnja do 28. veljače 2020. godine.

Tekstovi javnih poziva, kao i pripadajući obrasci zahtjeva, dostupni su na mrežnoj stranici Ministarstva hrvatskih branitelja u dijelu Aktualni javni pozivi, u Ministarstvu hrvatskih branitelja te Područnim jedinicama Ministarstva i županijskim Centrima za psihosocijalnu pomoć

https://branitelji.gov.hr/vijesti/javni-pozivi-za-mjere-iz-programa-strucnog-osposobljavanja-i-zaposljavanja-hrvatskih-branitelja-i-clanova-njihovih-obitelji-3547/3547


adminJavni pozivi za mjere iz Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji
read more

Sjećanje na varaždinske “Rode”, 09.11.2019.

Kod spomen-obilježja u Jarmini, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježena je 28. obljetnica pokušaja proboja oko Vukovara i pogibije policijskih službenika specijalne policije PU varaždinske “Roda”. – Najteža bitka bila je upravo na ovome mjestu kada su željeli pomoći suborcima koji su se našli u okruženju neprijatelja. PU varaždinska u dogovoru s Ministarstvom odlučila je pokušati probiti se do Vukovara i omogućiti njihov izlazak, ali nažalost kod sela Karadžićeva osujećeni su u toj namjeri. Spomen-obilježje je sjećanje na Mladena Kasuna, Zvonka Kardoša, Branka Kosa, Željka Pongraca te nestalog Vlade Štampara. Pored brojnih gostiju, visokih dužnosnika i izaslanika , te obitelji poginulih i nestalih, nazočili su predstavnici Udruge veterana 122. br. HV Đakovo i odali dužnu počast suborcima , jer dio pripadnika 122. brigade HV Đakovo sudjelovao je u tim borbama zajedno sa još drugim postrojbama u pokušaju proboja prema Vukovaru. Za sve njih u župnoj crkvi Sv. Vendelina služena je sveta misa. Neka im je svima hvala i slava. Počivali u miru hrvatski vitezovi.

adminSjećanje na varaždinske “Rode”, 09.11.2019.
read more