My Blog

RAZNOLIKOST DJELOVANJA UDRUGE VETERANA 122. BR. HV ĐAKOVO KROZ DIO AKTIVNOSTI

Uspješan radni sastanak našeg tima na fakultetu Agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. Suradnja i potpora radu naše Udruge prepoznaje i cijenjeni prof.dr.sc. Anđelko Opačak. Pripreme za novi projekt su u tijeku i planiranoj dinamici.

Cijelo vrijeme naši branitelji imaju potporu, prijevoz i pratnju za preglede, terapije, liječničke zahvate, preventivne preglede uz potporu našeg Ministarstva hrvatskih branitelja, kao dio Nacionalne strategije rada sa braniteljskom populacijom diljem Hrvatske (Vukovar, Našice, Slavonski Brod, Krapinske Toplice, Lipik, KBC Osijek, KBC Zagreb, …)

Često posjećujemo naše bolesne i nemoćne suborce. Lijep je to osjećaj, ispunjen obostranom srećom i zadovoljstvom. Tako smo i ovaj puta proveli vrijeme sa našim prijateljima u nezaboravnim trenucima u Domu za starije i nemoćne u Đakovu, 23.09.2022.Foto: Nenad Bunoza

Bila nam je osobita čast i zadovoljstvo danas u prostorijama naše Udruge ugostiti Dr. Antu Nazora sa suradnicima i uručiti mu zasluženo priznanje za potporu u radu naše Udruge i promicanje istine u Domovinskom ratu i zaštiti dostojanstva hrvatskih branitelja. Kao pripadnik 122. br. HV Đakovo izrazio je zahvalnost i zadovoljstvo načinom na koji čuvamo uspomenu na 122. brigadu i njezine pripadnike u Domovinskom ratu, te se upisao u spomen knjigu naše Spomen sobe. Foto : Nenad Bunoza

Uska suradnja sa Udrugama proisteklim iz Domovinskog rata i zajedničke aktivnosti kao i obilježavanja obljetnica temelj su rada svake braniteljske Udruge, tako da smo samo u tri zadnja dana nazočili u Slavonskom Brodu, 108. br. ZNG , Veteranima Sajmišta u Vukovaru i obilježavanju obljetnice bitke za Vukovar, kao i u Bosni i Hercegovini u posjetu i obilježavanju obljetnice u Žepču UNRO HVO ZDŽ i 111 XP Brigadi kao i njihovoj braniteljskoj zadruzi.

Pored svih ostalih događanja uvijek smo u prigodi i sportski dati doprinos u malonogometnim i drugim turnirima kojima nazočimo.

Sve ostale aktivnosti su u postupku i provedbi.

adminRAZNOLIKOST DJELOVANJA UDRUGE VETERANA 122. BR. HV ĐAKOVO KROZ DIO AKTIVNOSTI
read more

31. obljetnica ustroja 122. br. HV Đakovo

U okviru programa „Zvonila su zvona katedrale naše“ u ponedjeljak je u Đakovu obilježena 31. obljetnica osnutka 122. brigade HV-a Đakovo, a čiji su se nekadašnji pripadnici, danas braniteljski veterani, prisjetili 26. rujna 1991. Obilježavanje godišnjice započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima ( tom prilikom Svečanosti obilježavanja nazočio je i zamjenik župana Josip Miletić:” Diljem Lijepe naše, a posebno u Slavoniji vodile su se teške bitke te krvave 1991. godine, za slobodu i neovisnost domovine. Svi oni koji su pali traju u nama koji živimo te im i na ovaj način odajemo počast za svu žrtvu koju su podnijeli da bi mi danas živjeli u slobodnoj zemlji – kazao je Miletić”).

nakon čega je u Hrvatskom domu održana svečanost u čijem je uvodu rečeno da je kroz brigadu prošlo 4.500branitelja ( sveukupno do kraja ratnih djelovanja 7500) ; 53 su poginula, a 297 ih je ranjeno. Branila je đakovačku bojišnicu od 27 km, djelujući i na vukovarskom, vinkovačkom i drugim područjima, a njezini pripadnici su kao dragovoljci sudjelovali i u obrani bosanske Posavine. U postupni preustroj ušla je 1992. nakon čega se dio pripadnika vratio mirnodopskim aktivnostima, a dio otišao profesionalno u druge brigade. Odlikovana je Redom Nikole Šubića Zrinskog. Prvo djelovanje njezini pripadnici imali su u Hrvatskoj Dubici; bilo je to dragocjeno iskustvo za trodnevno oslobađanje vojnih objekata u Đakovu, a koje je počelo 15. rujna 1991. Bila je i u obrani hrvatskog neba – srušeno je 14 neprijateljskih zrakoplova.


Danas su njezini branitelji veterani, članovi Udruge veterana 122. brigade HV-a Đakovo. Njezin predsjednik Jozo Totić , najavio je još veću skrb udruge za članove. Zahvalu za obol u obrani domovine uputio im je i zamjenik gradonačelnika Đakova Antun Galić.
Vi ste ono najbolje što je Hrvatska 1990-ih imala da ustane da brani svoju zemlju, spremni da položite i svoje živote za njezinu slobodu. To je ono najbolje i danas; dobili smo svoju zemlju i danas smo svoji na svome, rekao je izaslanik predsjednika Vlade, kao i izaslanik njezinog potpredsjednika, ministra hrvatskih branitelja, državni tajnik Špiro Janović. Održana je i premijera dokumentarnog filma „Kota 122“ đakovačkog autora Zlatka Mesića. Projekt je to koji su podržali Ministarstvo hrvatskih branitelja, Grad Đakovo i Osječko-baranjska županija. Film je posvećen đakovačkim radio-amaterima – šifrantima i njihovoj dragocjenoj ulozi u Domovinskom ratu, a, kako je rekao Mesić uoči projekcije, ti samozatajni heroji su, iz sjene, djelovali od Đakova, Vinkovaca, Vukovara, pa sve do zapadne Slavonije.
Preuzeto Glas Slavonije , S.ŽUPAN
Foto: Željko Germovšek, Ivan Vajler Vaćo, Bruno Bunjevac, Radio Đakovo.

admin31. obljetnica ustroja 122. br. HV Đakovo
read more

Znanstveno istraživanje o vrijednostima Domovinskog rata i hrvatskih branitelja

Udruga veterana 122. br HV Đakovo provodi pored svih aktivnosti i aktivnost znanstvenog istraživanja vezanog uz Domovinski rat i hrvatske branitelje već dvije godine . Ovu aktivnost provodi mag. phil. Tomislav Bunoza u sklopu znanstvenog rada kojega priprema. Do sada je obavio više od 100 susreta sa braniteljima, dočasnicima, časnicima, visokim vojnim i političkim dužnosnicima. Ovo je istraživanje opsežno i trajat će još jedno vrijeme dok se ne postigne traženi optimum kako kvalitativni tako i kvantitativni. Tom prigodom uključen je u mnoštvo aktivnosti kao i volonter Udruge veterana 122. br. HV Đakovo kao i nekoliko drugih mladih entuzijalista (djeca hrvatskih branitelja).

adminZnanstveno istraživanje o vrijednostima Domovinskog rata i hrvatskih branitelja
read more

Radni posjet Ministarstvu obrane RH

U Petak, 09.09.2022. godine tajnik Udruge veterana 122. br. HV Đakovo Nenad Bunoza sastao se u kratkom posjetu sa ministrom obrane RH gospodinom Mariom Banožićem, kojom prilikom je uručio i prigodnu pozivnicu za obilježavanje 31. obljetnice formiranja 122. br. HV Đakovo. Posebna zahvala i bojniku Andriji Olujiću i pukovniku Kovačeviću na susretljivosti i potpori u aktivnostima koje provodimo.

adminRadni posjet Ministarstvu obrane RH
read more

Radni posjet u Ministarstvu hrvatskih branitelja

U Petak, 09.09.2022. godine tajnik Udruge veterana 122. br. HV Đakovo Nenad Bunoza sastao se u Ministarstvu hrvatskih branitelja sa Državnim tajnikom dr. sc. Špirom Janovićem u prigodi radnog posjeta . U konstruktivnom razgovoru veznom uz predstojeće aktivnosti koje provodi i planira Udruga veterana 122. br. HV Đakovo potvrđena je potpora Ministarstva hrvatskih branitelja u planiranim aktivnostima koje provodi Udruga veterana 122. br. HV Đakovo i izraženo je zadovoljstvo trenutnim aktivnostima kao i primjenom Nacionalne strategije našega ministarstva.

Tom prigodom tajnik Udruge veterana 122. br. HV Đakovo uručio je prigodno Priznanje Ministarstvu hrvatskih branitelja, a povodom 15. obljetnice rada i djelovanja Udruge veterana 122. br. HV Đakovo .

adminRadni posjet u Ministarstvu hrvatskih branitelja
read more

Čovjek je čovjeku lijek

Na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu se od 8. -10. rujna 2022.godine održava Međunarodna konferencija o komunikaciji u medicini pod nazivom “Čovjek je čovjeku lijek”.

Konferencija se održava u organizaciji Centra za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine Medicinskog fakulteta u Zagrebu- CEPAMET i Zagrebačkog instituta za kulturu zdravlja.

Udruga veterana 122. br. HV Đakovo sa svojim predstavnikom aktivno je sudjelovala u radu ove konferencije sa prigodnim izlaganjem. Ovo nije prva međunarodna konferencija na kojoj je naša udruga aktivno sudjelovala i dala svoj skromni doprinos, već je i prošle godine sudjelovala na Međunarodnoj konferenciji o palijativnoj skrbi. U obje konferencije bitna je činjenica da je usko vezana i posvećena braniteljskoj populaciji, na čemu zahvaljujemo posebno profesoru Veljku Đorđeviću i profesorici Marijani Braš uz ostale suradnike koji su prepoznali problematiku , prilagođavaju aktivnosti i projekte usmjerene prema braniteljskoj populaciji jednako kao i sveukupnoj javnosti.

Tajnik Bunoza na ovoj konferenciji imao je potporu od više od 20 braniteljskih Udruga kao i Zajednice udruga pripadnika ZNG i HV Republike Hrvatske.

adminČovjek je čovjeku lijek
read more

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE TOTALITARNIH I AUTORITARNIH REŽIMA

Udruga veterana 122. br. HV Đakovo obilježila je dostojanstveno i svečano Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma. Danas je u organizaciji Hrvatskog društva političkih zatvorenika, Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka, krila Đakovo i đakovačkog ogranka Njemačke zajednice – Zemaljske udruge Podunavskih Švaba obilježen u Đakovu. Kod spomenika „Glava koja tone“ položeno je cvijeće i upaljene svijeće.

Izaslanik gradonačelnika Grada Đakova Marina Mandarića, gradski vijećnik Ivica Slišković poklonio se žrtvama i odao počast zapalivši svijeću, a isto su učinile i udruge proistekle iz Domovinskog rata te organizatori komemoracije. Predsjednik Hrvatskog obrednog zdruga Jazovka, krila Đakovo Pero Šola u svom je obraćanju podsjetio da se ovaj Dan obilježava unazad 15-ak godina na inicijativu češkog predsjednika. Rekao je i kako je poznato da su žrtve bile diskriminirane do 1990. godine. – Postoje žrtve komunizma i to su žrtve o kojima se nije smjelo govoriti, dok su žrtvama fašizma dizani spomenici i organizirane komemoracije. Mnogima ovdje danas prisutnima netko je stradao u obitelji, a o tom su morali šutjeti.

Naše udruge su radile istraživanja, na području Đakovštine imamo oko 3000 žrtava komunizma. Popis je objavljen u knjizi Prešućene žrtve Đakova i Đakovštine u Drugom svjetskom ratu i poraću, rekao je Šola dodavši kako je na području Đakovštine oko 1800 žrtava nacizma i fašizma, ukupno je to oko 5000 žrtava totalitarnih režima, a Đakovština je tada imala oko 55.000 stanovnika. Nakon Đakova, komemoracija je održana i na groblju u Krndiji u znak sjećanja na 338 logoraša, Nijemaca, stradalih u tamošnjem logoru 1945. i 1946. godine. Molitvu je kod spomenika u Đakovu izrekao vlč. Anto Pavlović.

Preuzeta objava :Grad Đakovo

Foto: Željko Germovšek

adminDAN SJEĆANJA NA ŽRTVE TOTALITARNIH I AUTORITARNIH REŽIMA
read more

Akumulacija Koritnjak – novi projekt u pripremi Udruge veterana 122.br.HV Đakovo

Kao što smo i najavljivali nakon uspješno provedenog projekta sufinanciranog iz EU ESF ” Poboljšanje kvalitete života i socijalne uključenosti branitelja i stradalnika Domovinskog rata” 2019. – 2021. u postupku je i novi projekt Udruge veterana 122. br. HV Đakovo koji će biti nastavak prethodnog ; ovoga puta sa uključenim kampom za psihoterapeutski – sportsko rehabilitacijski – poučno edukacijski segment socijalne uključivosti hrvatskih branitelja na području akumulacije Koritnjak u Bučju Gorjanskom za kojega se izvode predradnje i pripreme kao jedan segment ukupnog projekta o kojem ćemo u dogledno vrijeme izvijestiti. Za sada su pojedini članovi dobili jasne i precizne upute i zadatke ( do daljnjega na području akumulacije Koritnjak nije dozvoljena bilo kakva ribolovna aktivnost ) . Sukladno Ugovoru i Odluci (Ministarstvo poljoprivrede RH) ovlaštenik ribolovnog prava u ovom slučaju je Udruga veterana 122. br. HV Đakovo i započet će pripreme predradnje za provedbu projekta.

adminAkumulacija Koritnjak – novi projekt u pripremi Udruge veterana 122.br.HV Đakovo
read more

Sjećanje na braću Kolarik – 30. obljetnica stradanja

Udruga veterana 122. br. HV Đakovo i općina Punitovci povodom obilježavanja 30. obljetnice stradavanja braće Kolarik u Jurjevcu Punitovačkom, 10.07.2022. godine organizirali su bogat program i prikladnu svečanost. Organizirana kratka komemoracija na Jurjevačkom groblju u užem krugu obitelji i općinskih dužnosnika, te pripadnika udruge veterana 122. br. HV Đakovo i ogranka Punitovci.

Nakon okupljanja ispred Društvenog doma formirana je kolona do crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije gdje je služena svečana misa koju je predvodio župnik, doc.dr.sc Đurica Pardon. Nakon održane Svete mise kolona se zaputila ka Društvenom domu gdje je upriličeno otkrivanje spomen obilježja poginuloj braći Kolarik . Nakon uvodne riječi i recitacije dijela stihova iz pjesme Zdravka Carevića Cara – Stari moj ,roditelji i obitelj otkrili su spomen obilježje, nakon čega su položeni vijenci i upaljene svijeće.

Zajednički vijenac položili su roditelji i obitelj poginule braće Kolarik sa rukovodstvom Udruge veterana 122. br. HV Đakovo. Nakon njih vijenac je položio u ime župana Osječko -baranjske županije gospodina Ivana Anušića, gospodin Antun Blažević u pratnji predstavnika KUBIS -a gospodina Stipe Modrića. Vijenac i svijeće položili su predstavnici općine Punitovci na čelu sa načelnicom gospođom Jasnom Matković sa suradnicima. Cvjetni aranžman položili su predstavnici športske ribolovne udruge Jurjevac Punitovački , a nakon toga svijeće polažu predstavnici udruge vojne policije Osječko-baranjske županije. Nakon njih svijeće su položili ostali predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, te ostali gosti i žitelji općine Punitovci . Svečanost je nastavljena unutar Društvenog doma gdje je načelnica Jasna Matković otvorila izložbu fotografija Đakovo i Đakovština u Domovinskom ratu kao i fotografije braće Kolarik, nakon čega je uslijedilo i predstavljanje brošure o braći Kolarik koju su predstavili profesor Vlado Filić (lektor), doc.dr.sc. Đurica Pardon( recenzent i pisac predgovora) ,te gospođica Tanja Čatić (autorica).


Nakon prikladnog programa na kraju su se pozdravnim govorom obratili predsjednik Udruge veterana 122. br. HV Đakovo Jozo Totić, načelnica općine Punitovci Jasna Matković i u ime župana Osječko – baranjske županije Antun Blažević. Posebno emotivno obraćanje imala je u ime obitelji Kolarik sestra braće Kolarik , Verica. Završnu svečanu notu dale su pripadnice u narodnoj nošnji Slovačke nacionalne manjine – Matice slovačke u Jurjevcu Punitovačkom sa nekoliko glazbenih izvedbi.

Ovu svečanost pored ostalih gostiju uveličao je svojom nazočnošću gospodin Borna Marinić, povjesničar, urednik web portala Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat, autor Domoljubnih minuta na Hrvatskom katoličkom radiju. Naš tim za postavljanje foto izložbi ( Željko Germovšek, Nenad Hardi, Mirko Marušić su dovoljni za ovaj obim) radi punim tempom kao i prateće ekipe logistike (Antun Šimić Šima).
Foto sa svečanosti : Željko Germovšek 

adminSjećanje na braću Kolarik – 30. obljetnica stradanja
read more

10. polumaraton za branitelje Đakova i Đakovštine

U tijeku je 10. memorijalni polumaraton Đakovo-Koritna. Memorijalni polumaraton od samog njegovog osnutka nastao je na inicijativu braće Ervačić iz Koritne, Mirka i Zorana čiji je brat Željko poginuo u Domovinskom ratu. Veterani 3. gardijske brigade ogranak Đakovo – Kune, kao organizatori uzeli su za obvezu omasoviti ovu memorijalnu utrku i dostojno odati dužnu počast svim poginulim hrvatskim braniteljima Đakova i Đakovštine i kojima zdušnu potporu daju pripadnici Udruge veterana 122. br. HV Đakovo.

Nakon odavanja počasti i paljenja svijeća svim poginulim nestalim i preminulim hrvatskim braniteljima kod spomenika na vijencu k. A. Stepinca u Đakovu, sudionici su na svom putu odali počast i zapalili svijeće u vojarni 3. GBR Kune u Đakovu kod spomenika poginulom hrvatskom branitelju Željku Trbari. Nakon toga sudionici 10. polumaratona zaputili su se prema Semeljcima i Koritni, te će na svom putu odavati počast kod svih obilježja poginulim hrvatskih branitelja.
Svim poginulim , preminulim i nestalim hrvatskim braniteljima neka je vječna hvala i slava!
Foto: Željko Germovšek , Udruga veterana 122. br. HV Đakovo)

admin10. polumaraton za branitelje Đakova i Đakovštine
read more

56. Đakovački vezovi i Udruga veterana 122.br. HV Đakovo

Već tradicionalna manifestacija međunarodnog karaktera ove godine održala se od 24. lipnja do 03. srpnja 2022. godine na vijencu k. A. Stepinca u Đakovu u okviru programa 56. Đakovačkih vezova kao dijela ukupnog programa u izvedbama tamburaške i zabavne glazbe.

Potporu, osmišljavanje i provedbu prema Gradu Đakovu Udruga veterana 122.br. HV Đakovo između ostaloga pružila je u materijalno tehničkim i uslužnim resursima potreba zakulisja, odnosno backtage-a prema svim izvođačima. Svih 10 dana do ranih jutarnjih sati, članovi Udruge zdušno su radili kako bi Grad Đakovo i manifestaciju Đakovački vezovi prikazali u najboljem svjetlu. Ukupno smo angažirali 30 članova u ovih 10 dana, prihvatili više od 250 gostiju , napravili više od 4000 fotografija, te upriličili foto izložbu svih dosadašnjih izvođača zadnjih 5 godina od kako nas Grad Đakovo i organizator Đakovačkih vezova angažira na ovim aktivnostima. Izvođači su koristili prostor udruge za odmor, osvježenje, okrjepu, pripremu za nastup, čuvanje stvari i zaštita privatnosti.

Povratne informacije nakon završetka manifestacije 56. Đakovačkih vezova u smislu našeg angažmana od strane izvođača i gostiju bile su na zavidnoj razini. Bila nam je čast i zadovoljstvo biti svome Gradu na usluzi. Domovini vjerni!

admin56. Đakovački vezovi i Udruga veterana 122.br. HV Đakovo
read more

Tijelovo u Đakovu,2022.

U prigodi svetkovine Presvetog tijela i krvi Kristove – Tijelovo, 16.06.2022. predstavnici Udruge veterana 122.br. HV Đakovo i Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Đakovo , sudjelovali su pored prvopričesnika u

bijelim haljinama, skupina u narodnim nošnjama, vatrogasaca, predstavnika policije i drugih udruga na svečanoj večernjoj misi u katedrali Sv. Petra i tijelovskoj procesiji po Trgu Josipa Jurja Strossmayera.
Foto: Silvija Bodakoš i Nenad Bunoza

adminTijelovo u Đakovu,2022.
read more

15 godina Udruge veterana 122.br.HV Đakovo

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je danas ,11. lipnja 2022. godine u Đakovu na Svečanoj akademiji povodom 15. obljetnice osnutka Udruge veterana 122. brigade Hrvatske vojske.

U prigodnom obraćanju predsjednik Milanović poručio je da nikada ne smijemo zaboraviti da je Hrvatsku branio i obranio mali broj pravih ljudi. „Ti pravi ljudi su ’91. godine bili mladići. U međuvremenu postali su mnogi od njih očevi, danas djedovi. Uskoro će u arenu društvenog, političkog i svakog života u Hrvatskoj preuzeti, ako već nisu, njihovi sinovi i kćeri koji ne smiju zaboraviti da svega toga ne bi bilo da nije bilo vas!“, rekao je Predsjednik dodavši kako su ti dobri ljudi obranili Hrvatsku u vrijeme kada Hrvatskoj nitko nije pomagao i kada do Hrvatske nikome nije bilo stalo.

„Govorim o stanju ’91. godine, o mjesecima prije hrvatskog međunarodnog priznanja. Nakon priznanja to je neka druga priča. Svega toga ne bi bilo da nije bilo hrvatskih vojnika“, dodao je.

Kazavši kako je prošlo dosta godina od kada je ta generacija branila i obranila Hrvatsku, predsjednik Milanović smatra važnim da se istina o tome što je stvarno bilo sažme u što je moguće manje jasnih, artikuliranih rečenica koje će biti svakome jasne i koje će biti naprosto istina. „Da, istina je vrlo često u oku promatrača, ali držimo se mi onoga što je objektivno – Hrvatsku ste oslobodili sami zahvaljujući odlučnosti hrvatskog političkog vodstva tog vremena i prvog hrvatskog predsjednika dr. Tuđmana, hrvatskih generala nastalih u Domovinskom ratu, ali i onih koji su školovani ranije u sustavu bivše vojske i države,“, rekao je Predsjednik.

„Uskoro će biti deset godina od kada su zadnji hrvatski generali oslobođeni optužbi za ratne zločine, Gotovina i Markač. To je bio politički proces čiji cilj je bio da se Hrvatsku naprosto moralno i energetski ponizi i uškopi. Nemam drugog izraza. To nije uspjelo iz niza razloga“, poručio je predsjednik Milanović.

Izražavajući svoje najdublje poštovanje hrvatskim braniteljima, predsjednik Milanović je ponovo naglasio kako se „danas, nakon trideset godina, bolje vidi istina o Domovinskom ratu i svemu onome što je Hrvatska vojska i hrvatska država napravila sama za sebe”. Obraćanje je završio još jednim apelom za pomoć Hrvatima u BiH koji, kako je rekao, “malo manje od trideset godina od Daytona zaslužuju barem slutnju pravde, jer bez Hrvatske vojske i hrvatske države današnje Bosne i Hercegovine – kojoj želimo sve najbolje jer nemamo dušu osvajača nego prijatelja i susjeda – današnje Bosne i Hercegovine ne bi bilo!“

Obilježavanje 15. obljetnice osnutka Udruge veterana 122. brigade Hrvatske vojske započelo je odavanjem počasti poginulim pripadnicima 122. brigade HV-a kao i svim poginulim, nestalim i preminulim hrvatskim braniteljima kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima Đakovštine. Nakon polaganja vijenaca i paljenja svijeća uslijedilo je otvorenje foto izložbe presjeka 15 godina rada Udruge veterana 122. brigade HV-a u Centru za kulturu u Đakovu.

Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Od brojnih gostiju i uzvanika izdvajamo predstavnike brojnih Udruga proisteklih iz Domovinskog rata ( za istaći Izaslanstvo Udruge nositelja ratnih odličja HVO Zeničko-dobojske županije sa predsjednikom Draganom Jankom i suradnicima kao međudržavna suradnja i potpora u radu i aktivnostima) , generala Mladena Mikolčevića ispred Hrvatskog generalskog zbora , bojnika Gorana Anića ispred vojarne 3.GBR Kune u Đakovu, predstavnike PP Đakova , Đakovačko-osječku nadbiskupiju sa izaslanikom Mons. nadbiskupa Đure Hranića dr. Stanislava Šotu, Osječko-baranjsku županiju i župana Ivana Anušića po izaslaniku Dubravkom Pancićem potpredsjednikom KUBIS-a Osječko -baranjske županije, Prof.dr. Marijanu Braš, izvan.prof.dr. Veljka Đorđevića, docenticu dr. Šteficu Mikšić, na potpori i suradnji sa aktivnostima vezanim uz palijativnu skrb branitelja; dr. Ivana Ramčića, te suradnike u provedbi projekta Marka Živkovića-akademskog grafičara, Marijana Sušca-akademskog kipara, Josipa Karežića-akademskog slikara, Katarinu Kuric-akademsku kiparicu, Hrvoja Duvnjaka-akademskog slikara,Željka Vukovića-mr.sc, i Davora Ondrašeka-mag. kineziologije. Naše KUD-ove Sklad i Tenu, Bećarine i Skladovke, Mažoretkinje, T.S. Zvona, te sve medije koji su nazočili i prenijeli ovu proslavu, a posebno Glas Slavonije koji je zahvaljujući našoj Suzani Župan među prvima objavio ovaj događaj, pored ostalih medijskih kuća i naših domaćih Tranzistora i Radio Đakova, Real time Media, Đakovo live, i
uz njih i naši fotografi Zlatko Mesić-Mela, Željko Germovšek, Ivan Vajler.

Na kraju velika hvala svima koji su nam omogućili rad i djelovanje naše Udruge koja će i dalje između ostalih aktivnosti promicati vrijednosti Domovinskog rata i hrvatskog branitelja u čast i slavu našim poginulim i umrlim suborcima. Ovaj mali dio sjećanja na njih je znak da su s nama i ne zaboravljamo ih. Neka im je vječna hvala i slava. Hvala svima koji su nazočili svečanosti i svima onima koji su poslali čestitke i isprike zbog nemogućnosti dolaska.
Dio objave preuzet sa službene stranice predsjednik.hr kao i nekoliko njihovih fotografija.

admin15 godina Udruge veterana 122.br.HV Đakovo
read more

Obilježena 31.obljetnica ustrojavanja 109.br. ZNG u Vinkovcima

Dana, 28. svibnja 2022. godine predstavnici Udruge veterana 122.br. HV Đakovo sudjelovali su na svečanosti proslave 31. obljetnice ustroja 109. Br. ZNG u Vinkovcima pod visokim pokroviteljstvom potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda.


U spomen na sve poginule, nestale i umrle pripadnike 109. brigade u Vinkovcima su kod spomenika Hrvatskih branitelja položeni vijenci, u crkvi Sv. Euzebija i Poliona služena je misa zadušnica, a prigodni program održan je u vinkovačkom Gradskom kazalištu “Joza Ivakić”.

Uz zapovjednike i pripadnike brigade, članove obitelji poginulih i nestalih pripadnika, obilježavanju je nazočio izaslanik predsjednika Republike Hrvatske zapovjednik Gardijsko oklopno-mehanizirane brigade brigadni general Mijo Validžić , izaslanik ministra hrvatskih branitelja državni tajnik Špiro Janović, Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar obrane Mario Banožić , izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Mladen Karlić i izaslanik ministra hrvatskih branitelja državni tajnik Špiro Janović, te ostali gosti i dužnosnici lokalnih uprava i samouprava vinkovačkog kraja.


“Hrvatska se danas, kao članica Euroatlantskog saveza i Europske unije razvija u društvu zapadnih zemalja. Za to su zaslužni hrvatske braniteljice i branitelji i upravo njima u čast i kao podsjetnik na koji je način nastajala Hrvatska vojska i hrvatska država nastojimo mnoge vojne lokacije nazvati imenima svih onih hrabrih ljudi koji su dali svoj obol u Domovinskom ratu kako nikada ne bi bili zaboravljeni”, poručio je Banožić.
Zahvalio je svim pripadnicima 109. brigade ZNG-a na svemu što su učinili za vrijeme Domovinskog rata te što su i danas aktivno uključeni u razvoj hrvatskog društva, države i vojske.
Goste i uzvanike pozdravili su i drugi dužnosnici, kao i prvi ratni zapovjednik 109. brigade Ivan Petrinović.
Čestitamo našoj braći po oružju 31. obljetnicu ustroja 109. brigade! Poginulim i nestalim hrvatskim vitezovima neka je vječna hvala i slava.


Foto: Nenad Bunoza (Udruga veterana 122.br. HV Đakovo)

adminObilježena 31.obljetnica ustrojavanja 109.br. ZNG u Vinkovcima
read more

V. Izborna skupština Udruge veterana 122. br. HV Đakovo

14. svibnja 2022. godine održana je V. Izborna skupština Udruge veterana 122. br. HV Đakovo. Sukladno Statutarnim odredbama izabrano je novo rukovodstvo Udruge, te doživotni počasni predsjednik Udruge, dosadašnji predsjednik Zvonimir Berc, koji se povukao zbog zdravstvenih razloga. Novoizabrani predsjednik Udruge je gospodin Jozo Totić.

Izbornoj skupšini nazočilo je brojno članstvo koje je prihvatilo sve izvještaje ,ali i plan i program rada za naredni period

adminV. Izborna skupština Udruge veterana 122. br. HV Đakovo
read more

BRANITELJ ZA BRANITELJA

Udruga veterana 122. br. HV Đakovo sudjelovala je na Prvoj nacionalnoj konferenciji o palijativnoj skrbi za hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji s međunarodnim sudjelovanjem, pod nazivom „Branitelj za branitelja“ održala se u Osijeku, 10. i 11. prosinca 2021. u prostorijama Vikarijata. Pored nje sudjelovale su i brojne druge braniteljske udruge diljem RH, ali i nekoliko iz Đakova putem svojih predstavnika. S obzirom na epidemiološku situaciju konferencija je organiziran i u online obliku, a osobno je nazočila, između ostalih, zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković.

Zamjenica Crnković je u uvodu naglasila da je velika čast i važnost što se ovakva konferencija održava upravo u Osijeku. “Nužno je da mislimo na svakog člana našeg društva, osobito na one najslabije jer koliko je jak najslabiji član zajednice toliko smo jaki kao društvo. U dijelu palijativne skrbi ne smijemo nikada zaboraviti one koji su dali svoje zdravlje za našu domovinu i slobodu”, rekla je Crnković.

„Do sada je preventivno pregledano više od 50 tisuća hrvatskih branitelja u 28 ustanova. Gotovo 40 tisuća branitelja upućeno je na daljnje liječenje. Kod 800 njih dijagnosticirani su razni oblici karcinoma, 10 tisuća njih ima endokrinološke bolesti, a između 4 i 5 tisuća braniteljica i branitelja imaju kardiovaskularne bolesti. Najgore od svega što je nekoliko desetaka tisuća branitelja bolesnih samaca što je veliki problem”, rekla je prof.dr.sc. Marijana Braš, prim. dr. med., predsjednica Organizacijskog odbora konferencije.

Organizator konferencije je Centar za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – CEPAMET , a suorganizatori su Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo Sveučilišta J.J. Strossmayer u Osijeku, Hrvatsko društvo za palijativnu medicinu Hrvatskog liječničkog zbora, Katoličko-bogoslovni fakultet u Đakovu, Đakovačko-osječka nadbiskupija i Zagrebački institut za kulturu zdravlja. Informacije i nova znanja su zlata vrijedna i uz sve dosadašnje aktivnosti , pred nama su novi izazovi na koje ćemo prikladno odgovoriti. Hvala organizatoru Centru za palijativnu medicinu, medicinsku etiku i komunikacijske vještine Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – CEPAMET, Suorganizatorima
• Fakultet za dentalnu medicinu i zdravstvo, Sveučilište Josipa Jurja
Strossmayera u Osijeku
• Hrvatskom liječničkom zboru, Hrvatskom društvu za palijativnu medicinu
• Katoličko-bogoslovnom fakultetu u Đakovu, Sveučilištu Josipa Jurja
Strossmayera u Osijeku
• Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji
• Zagrebačkom institutu za kulturu zdravlja – ZIKZ, te Predsjednici organizacijskog odbora, Prof. dr. sc. Marijani Braš, prim. dr. med. i
Predsjedniku Znanstvenog odbora,
Prof. dr. sc. Veljku Đorđeviću, prim. dr. med. na pozivu.

adminBRANITELJ ZA BRANITELJA
read more

U sjećanje na “Štafetu smrti”

Predstavnici udruge veterana 122. br. HV Đakovo danas su nazočili Svetoj misi zadušnici za Antuna Petričića – Šokca i sve ostale poginule branitelje u “Štafeti smrti” u crkvi sv. Nikole Tavelića u Ivankovu u organizaciji UV5GBR “Sokolovi”. Nadahnuta i krasna propovijed prethodila je odavanju počasti i polaganju vijenca svim poginulim braniteljima na groblju u Ivankovu.

Ovoj svečanosti nazočili su i predstavnici brojnih drugih braniteljskih udruga ( 3. GBR , 4. GBR, Tigrovi, Gromovi…), članova obitelji poginulih branitelja, te ostale javnosti. Svečanost je upriličena i povodom organizacije memorijalnog malonogometnog turnira u čast Antunu Petričiću – Šokcu i svim ostalim poginulim braniteljima u “Štafeti smrti”. Počivali u miru hrvatski vitezovi.

adminU sjećanje na “Štafetu smrti”
read more

Čobanijada 2021. Satnica Đakovačka

Već tradicionalno općina Satnica Đakovačka i DVD Satnice Đakovačke i ove godine 28.08.2021. upriličili su druženje i natjecanje u kuhanju čobanca . Mirisi su se prožimali i mamili znatiželjnike. Mnoštvo udruga sudjelovalo je u ovom događaju i svi čobanci bili su odlični. Pored njih mogle su se kušati i langošice, ali i uživati u zvucima tamburice. Ogranak naše Udruge veterana 122. br. HV Đakovo općine Satnica Đakovačka sudjelovao je u ovom događaju i dao svoj doprinos ovom vrijednom i lijepom događaju. Čestitke organizatorima i sudionicima!

adminČobanijada 2021. Satnica Đakovačka
read more

Pjevačko – glazbena aktivnost Udruge

Sukladno planu i programu Udruge veterana 122. br. HV Đakovo odvijaju se aktivnosti formiranja i ustrojavanja pjevačko – glazbene skupine naše Udruge. Naručena oprema je upravo pristigla, vrši se postavljanje i kompletiranje iste. Pored ove aktivnosti, od sutra je dio Udruge na terenu i obavlja aktivnosti vezane uz braniteljsku populaciju.

adminPjevačko – glazbena aktivnost Udruge
read more

Sjećanje na pogibiju braće Kolarik

Jutarnjim misnim slavljem u nedjelju, 11. srpnja u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Jurjevcu Punitovačkom i polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća na mjesnom groblju mještani ovog sela, članovi Udruge veterana 122. brigade HV-a Đakovo i punitovačkog ogranka Udruge veterana 122. brigade prisjetili su se pogibije braće Kolarik, Zlatka (1971.), poginulog na taj dan – 12. srpnja 1992. i Stjepana (1967.), poginulog točno 3 mjeseca prije, 12. travnja 1992. godine. Misno slavlje i molitvu na groblju predvodio je domaći župnik Đurica Pardon, a nazočili su roditelji poginule braće, Ana i Jozo Kolarik i njihova unuka Ivona, kćerka poginulog Stjepana; potom članovi udruga veterana 122. Brigade sela Đakovštine te predstavnici Općine, Matice slovačke i Udruge veterana.

U svojoj propovijedi župnik je među ostalim rekao: „Braća Zlatko i Stjepan Kolarik dali su svoje živote kao primjer nama danas. Oni nisu umrli uzalud, nego da bi sačuvali domovinu za miran, sretan i blagoslovljen život njezinih građana, nas koji smo ovdje okupljeni. Oni su ubijeni da mi možemo živjeti, a ne da svoju domovinu napustimo. Njihova pogibija poziva nas da razmišljamo o uskrsnuću, o ozdravljenju, dobrom i kvalitetnom životu u našoj domovini kao jedinoj dobroj mogućnosti za sve nas. Evanđelje nas poziva da upravo to naviještamo drugima.“

Predvodeći molitvu na groblju, župnik je rekao kako je braću Kolarik, Slovake iz ovog sela, u Domovinskom ratu vodila ljubav prema Domovini i za nju su dali najvrjednije što su imali – život. „Nama ostaje sjećanje, da se ne zaboravi Zlatko čiji je život prekinut u 21. godini, kao i Stjepanov u 25. godini, da se ne zaborave i svi oni koji su sebe utkali u slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Neka nas Duh Sveti vodi u zajedništvu i ljubavi prema Domovini, moleći da se zlo i patnje nikada više ne ponove. Zlatko i Stjepan neka u boli budu ponos svojih roditelja i najdražih, a nama primjer ljubavi i herojstva, primjer požrtvovnosti i odricanja, primjer kako se voli i brani Domovina“, naglasio je župnik Pardon.

adminSjećanje na pogibiju braće Kolarik
read more

Ogranak udruge veterana 122. br. HV Đakovo u Punitovcima!

04. svibnja 2021. godine u Punitovcima je održana Izborna skupština ogranka Udruge veterana 122. br. HV Đakovo, općine Punitovci. Sukladno propisanim mjerama zaštite od pandemije zarazne bolesti COVID 19. obavljeni su izbori , te je jednoglasno izabrano novo rukovodstvo sa predsjednikom Igorom Kovačevićem i zamjenikom Antunom Škorvagom.

Skup su pozdravili i biranim riječima obratili se načelnica općine Punitovci gospođa Jasna Matković, župnik, dr. Đurica Pardon, zamjenik predsjednika Udruge veterana 122. br HV Đakovo Jozo Totić, te predstavnici drugih ogranaka Udruge veterana 122. br. HV Đakovo. Novom rukovodstvu želimo uspješan i bogat daljnji rad .

adminOgranak udruge veterana 122. br. HV Đakovo u Punitovcima!
read more

Rakitje – provedba projekta iz EU fondova – ESF

Dio korisnika Udruge veterana 122. br. HV Đakovo u provedbi projekta „Poboljšanje kvalitete života i socijalne uključenosti branitelja i stradalnika Domovinskog rata ” u periodu od 19.11.2020. do 23.11.2020. u Rakitju, Sveta Nedelja – Zagreb na jezeru Tempo sudjelovao je u jednom od elemenata radionica, terapija i socijalne uključenosti branitelja. Bogata sadržajem i potpori u provedbi ove radionice i terapije domaćina opravdale su svaki uloženi trud, vrijeme i sredstva višestruko. Pored osnovnih elemenata i zadaća koje su bile postavljene i uspješno svladane, neizmjernu vrijednost potvrđuje suradnja branitelja iz ŠRD Rak Rakitje koji su se stavili na raspolaganje i svu tehničku potporu. Posebna vrijednost je i razmjena iskustava i raznovrsne mogućnosti suradnje u korist hrvatskih branitelja, članova njihovih obitelji i stradalnika Domovinskog rata . U navedenom periodu svakodnevno su se održavale planirane aktivnosti u projektu, a u vremenu odmora posjetili smo spomen obilježje u vojarni “Vitez Damir Martić” u Rakitju, te zapalili svijeću i odali dužnu počast poginulim hrvatskim braniteljima. Izvoditelj u projektu gospodin Željko Vuković.
Neizmjerno smo zahvalni domaćinima ŠRD RAK Rakitje koji su nam omogućili i olakšali provedbu projekta u elementu terapije pecanjem za branitelje i članove njihovih obitelji uključenih u projekt kao korisnici istoga. Jednako tako posebna zahvala zaposlenicama i zaposlenicima hostela Rakitje koji su se maksimalno potrudili da nam vrijeme provedeno u njihovom društvu ostane u trajnom i vrijednom sjećanju, te timu u Campu – Zagreb i objektu “Jezero”. Foto i video : Željko Germovšek i Nenad Bunoza, Dron operater Dinko Pavković.

adminRakitje – provedba projekta iz EU fondova – ESF
read more

Flexi Ramp sustav – humanitarna pomoć

Flexi ramp sustav za prijevoz jedne osobe s invaliditetom je ugrađen u osobno vozilo našeg branitelja koje je preuzeto 25.09.2020. u Rijeci i isporučeno pred našu Udrugu. Ova izuzetno vrijedna pomoć bitno će olakšati prijevoz i prijenos djeteta ,ali i roditeljima koji su hrvatski branitelji sa prilično narušenim zdravljem. Želimo im sve najbolje, a posebno zahvaljujemo našem Ministarstvu hrvatskih branitelja, Zakladi hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, općinama Satnica Đakovačka, Trnava, Gorjani, Levanjska Varoš, te članovima Udruge veterana 122. br. HV Đakovo. Vrijednost opreme i ukupnih troškova 52.600,00 kn. Ovo je jedna u nizu sličnih pomoći i aktivnosti koje se odvijaju kontinuirano. Osobe i njihove podatke iz razumljivih razloga ne objavljujemo.

adminFlexi Ramp sustav – humanitarna pomoć
read more

Peručko jezero – 21.09. – 25.09.2020.

Dio korisnika Udruge veterana 122. br. HV Đakovo u provedbi projekta „Poboljšanje kvalitete života i socijalne uključenosti branitelja i stradalnika Domovinskog rata ” u periodu od 21.09.2020. do 25.09.2020. u Dabru (Peručko jezero) , OPG „Patriot” – Splitsko – dalmatinska županija; sudjelovao je u jednom od elemenata radionica, terapija i socijalne uključenosti branitelja.

Bogata sadržajem i bezgraničnom brigom domaćina ove radionice i terapije opravdale su svaki uloženi trud, vrijeme i sredstva višestruko. Pored osnovnih elemenata i zadaća koje su bile postavljene i uspješno svladane, neizmjernu vrijednost potvrđuje suradnja braniteljskih udruga iz Sinja (Udruga veterana 126.br. HV ), opg-a “Patriot “kao i istoimene braniteljske socijalne zadruge, tako i konjičkog kluba “Samarice” , te Udruge malodobnih dragovoljaca Domovinskog rata RH čiji je i predsjednik; Mario Vujević Vegi, ujedno i upravitelj OPG-a Patriot. Vegi je u rat otišao 1991. godine, sa 17 godina. Posebna vrijednost je i razmjena iskustava u provedbi projekata koje su izmijenili voditelji ( Ivana Ajduković i Nenad Bunoza), te dogovorili raznovrsne mogućnosti suradnje u korist hrvatskih branitelja, članova njihovih obitelji, stradalnika Domovinskog rata i svih u potrebi, a posebice staračkog samačkog domaćinstva i mladih. U navedenom periodu svakodnevno su se održavale planirane aktivnosti u projektu, a u vremenu odmora posjetili smo kulturne znamenitosti Sinja i Cetinske krajine, te položili vijence i cvijeće na nekoliko spomen obilježja hrvatskim braniteljima. Izvoditelj u projektu gospodin Željko Vuković, sukladno okolnostima vodio je dio svojih radionica i edukacija on line. Neizmjerno smo zahvalni domaćinima ( Mario Vujević Vegi, Ivana Ajduković, Boško Vladović, Filip Ratkovčić, Marijan Budić, Slaven Librenjak, Zoran Marunica, Marko Jelinčić, Darko Macan, Željko Barač…) koji su se maksimalno potrudili da nam vrijeme provedeno u njihovom društvu ostane u trajnom i vrijednom sjećanju.

adminPeručko jezero – 21.09. – 25.09.2020.
read more

Vransko jezero i Posedarje, 21.-25.10.2020.

Dio korisnika Udruge veterana 122. br. HV Đakovo u provedbi projekta „Poboljšanje kvalitete života i socijalne uključenosti branitelja i stradalnika Domovinskog rata ” u periodu od 21.10.2020. do 25.10.2020. u Posedarju (Vransko jezero) , Zadarska županija sudjelovao je u jednom od elemenata radionica, terapija i socijalne uključenosti branitelja. Bogata sadržajem i bezgraničnom brigom domaćina ove radionice i terapije opravdale su svaki uloženi trud, vrijeme i sredstva višestruko. Pored osnovnih elemenata i zadaća koje su bile postavljene i uspješno svladane, neizmjernu vrijednost potvrđuje suradnja branitelja iz Posedarja koji su sa svojim obiteljima registrirali zadruge i OPG-ove za pružanje usluga upravo i za ovakve projekte kao što je i obitelj našeg branitelja Klanac ( Dragan, Ljerka, Šime, Ana Marija…).

Posebna vrijednost je i razmjena iskustava i raznovrsne mogućnosti suradnje u korist hrvatskih branitelja, članova njihovih obitelji i stradalnika Domovinskog rata . U navedenom periodu svakodnevno su se održavale planirane aktivnosti u projektu, a u vremenu odmora posjetili smo spomen obilježja u Posedarju i Kašiću, te položili vijence i cvijeće poginulim hrvatskim braniteljima.

Izvoditelj u projektu gospodin Željko Vuković,

sukladno okolnostima vodio je dio svojih radionica i edukacija uz asistenciju na terenu Antun Šimić Šima i Dragan Klanac. Neizmjerno smo zahvalni domaćinima obitelji Klanac koji su se maksimalno potrudili da nam vrijeme provedeno u njihovom društvu ostane u trajnom i vrijednom sjećanju. Posebna zahvala i zaposlenicima Javne ustanove Park prirode Vransko jezero, kao i Hrvatskom športsko ribolovnom savezu, te nadzorniku u Parku prirode Vransko jezero koji su nam omogućili i olakšali provedbu projekta u elementu terapije pecanjem za branitelje i članove njihovih obitelji uključenih u projekt kao korisnici istoga.


adminVransko jezero i Posedarje, 21.-25.10.2020.
read more

Svi Sveti 2020.

Delegacija Udruge veterana 122. br. HV Đakovo sa ostalim delegacijama i delegacijom Grada Đakova je uoči blagdana Svih Svetih kod Središnjeg križa na Gradskom groblju položila vijenac i zapalila svijeću. Počast su paljenjem svijeća odali i predstavnici Hrvatske vojske, policije, udruga proisteklih iz Domovinskog rata i predstavnici političkih stranaka. Prigodnu molitvu izrekao je vlč. Tomislav Ćorluka, župnik Župe Svih Svetih u Đakovu. Delegacije naše Udruge počast će odavati i na mjesnim grobljima naših Ogranaka. Počivali u miru hrvatski vitezovi. Foto : Ž. Germovšek , D. Kos, M. Šulina, T. Herceg,

admin
read more

29. obljetnica osvajanja vojnih objekata i formiranja 122. br. HV

15.09.2020. je bogato sadržajima obilježena 29. obljetnica osvajanja vojnih objekata i formiranja 122. br. HV Đakovo u sklopu manifestacije “Zvonila su zvona katedrale naše”. Već ujutro predstavnici Udruge veterana 122. br. HV Đakovo nazočili su polaganju vijenaca i paljenju svijeća u vojarni 3. GBR “Kune” povodom sjećanja na prvog poginulog hrvatskog branitelja Željka Trbare uz nazočnost predstavnika Grada Đakova, roditelja i brojnih braniteljskih udruga, te ostalih građana. Nakon toga u Centru za kulturu grada Đakova, otvorena je foto izložba o ratnim događanjima u Đakovu u organizaciji Udruge veterana 122. br. HV Đakovo uz pokroviteljstvo grada Đakova i gradonačelnika Marina Mandarića koju je prigodnim riječima otvorio dogradonačelnik Robert Francem uz brojne druge predstavnike braniteljskih udruga i zainteresiranog građanstva.Posebna zahvala našem foto timu predvođenom Željkom Germovšekom sa suradnicima ( Nenad Hardi, Ivan Vajler,

Točno u 17:15 sati zvuci himne “Lijepa naša domovino” i minute šutnje najavili su svečanost polaganja vijenaca i paljenje svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na vijencu kardinala A. Stepinca. Tom prigodom Zajednički Vijenac polažu roditelji poginulih hrvatskih branitelja i udovice iz Domovinskog rata ,koje predvodi predsjednica Zorica Balog, nakon njih vijenac predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OS RH Zorana Milanovića polaže njegov osobni izaslanik brigadni general IVAN TURKALJ zamjenik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta. Brigadni general Ivan Turkalj predstavlja i osobnog izaslanika načelnika GS OS RH admirala Roberta Hranja ,te potpredsjednika Hrvatske sabora i ministra obrane RH gospodina Maria Banožića. Vijenac je položio osobni izaslanik potpredsjednika hrvatske vlade I ministra hrvatskih branitelja, gospodina Tome Medveda, Antun Blažević, predsjednik KUBIS Domovinskog rata Osječko-baranjske županije,te ujedno i
izaslanik župana Osječko – baranjske županije gospodina Ivana Anušića. Vijenac su položili predstavnici grada Đakova gospodin Pavo Cindrić – predsjednik Gradskog vijeća , dogradonačelnici Robert Francem i Antun Galić, te vijećnici Milković Franjo i Ivica Slišković,uz predstavnike Odbora za branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata grada Đakova . Vijenac polaže I predsjednik Udruga veterane veterana 122. br. HV Đakovo , brigadir u mirovini Zvonimir Berc sa suradnicima. Svijeće polažu predstavnici vojarne 3.GBR”kUNE” sa zapovjednikom bojnikom Goranom Anićem i predstavnika MUP-a PP Đakovo, načelnikom Rudolfom Kolarićem.


Nakon toga svijeće su položili predstavnici brojnih Udruga proisteklih iz Domovinskog rata ( Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Krešimir Marković, predsjednik Đakovo, Udruga veterana 3. gardijske brigade “KUNE” ogranak Đakovo Mario Jahić sa brojnim izaslanstvima dugih ogranaka; predsjednik,Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Đakovo Ivica Batori predsjednik, Udruga hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata Đakovo
Zdravko Zeko, predsjednik, Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora Đakovo ,Udruga dragovoljaca Domovinskog rata đakovštine 1990./91.
Miro Raspudić, predsjednik, Udruga veterana Sajmište – Vukovar Zvonimir Barta, Hrvatski viteški red Templara – veliki prior Željko Mikulić, Udruga veterana 108. br. ZNG Slavonski Brod, tajnica Paula Vdovnjak sa suradnicima i brojni drugi, te predstavnici društvenog i političkog života grada Đakova. Poslije polaganja vijenaca i izrečene molitve i blagoslova koje je uputio župnik Josip Ivešić, uzvanici i gosti posjetili su Udrugu veterana 122. br HV Đakovo, te tamo komemorirali u Spomen sobi, gdje se biranim riječima obratio svima gospodin Antun Blažević i zahvalio na kvalitetnom radu Udruga, ali najvažnije na očuvanju vrijednosti iz Domovinskog rata i pijetetu suborcima. Nakon kratkog druženja svi su se zaputili na prigodnu svetu misu u katedrali svetoga Petra, te prethodno posjetili i izložbu u kući Reischmann Domovinski rat – iz privatne zbirke Joze Marinčića a u organizaciji Udruge veterana 3.GBR ogranak Đakovo i Grada Đakova. Ovaj izuzetno bogato oplemenjen dan završen je prekrasnim koncertom Zagrebačke filharmonije u đakovačkoj katedrali. 

admin29. obljetnica osvajanja vojnih objekata i formiranja 122. br. HV
read more

Jačanje osobnih kompetencija – ribolovna radionica

Danas, 15. ožujka 2020. je dio članova Udruge veterana 122. br HV Đakovo u okviru provedbe projekta “Poboljšanje kvalitete života i socijalne uključenosti branitelja i stradalnika Domovinskog rata” u elementu jačanja osobnih kompetencija – ribolovna radionica i sport, izašli i isprobali ribolovni pribor i opremu za predstojeće aktivnosti. Ovaj projekt sufinanacirala je EU iz Europskog socijalnog fonda. Objavljeni sadržaj internet stranice isključiva je odgovornost Udruge veterana 122 . br. HV Đakovo.

adminJačanje osobnih kompetencija – ribolovna radionica
read more

Javni pozivi za mjere iz Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji

Tekstovi javnih poziva, kao i pripadajući obrasci zahtjeva, dostupni su na mrežnoj stranici Ministarstva hrvatskih branitelja 

U cilju provedbe Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji za razdoblje od 2018. do 2020. godine, Ministarstvo hrvatskih branitelja objavilo je Javni poziv za sufinanciranje troškova obrazovanja i Javni poziv za dodjelu potpora za novo zapošljavanje koji su otvoreni od 30. siječnja do 28. veljače 2020. godine.

Tekstovi javnih poziva, kao i pripadajući obrasci zahtjeva, dostupni su na mrežnoj stranici Ministarstva hrvatskih branitelja u dijelu Aktualni javni pozivi, u Ministarstvu hrvatskih branitelja te Područnim jedinicama Ministarstva i županijskim Centrima za psihosocijalnu pomoć

https://branitelji.gov.hr/vijesti/javni-pozivi-za-mjere-iz-programa-strucnog-osposobljavanja-i-zaposljavanja-hrvatskih-branitelja-i-clanova-njihovih-obitelji-3547/3547


adminJavni pozivi za mjere iz Programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji
read more

Sjećanje na varaždinske “Rode”, 09.11.2019.

Kod spomen-obilježja u Jarmini, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježena je 28. obljetnica pokušaja proboja oko Vukovara i pogibije policijskih službenika specijalne policije PU varaždinske “Roda”. – Najteža bitka bila je upravo na ovome mjestu kada su željeli pomoći suborcima koji su se našli u okruženju neprijatelja. PU varaždinska u dogovoru s Ministarstvom odlučila je pokušati probiti se do Vukovara i omogućiti njihov izlazak, ali nažalost kod sela Karadžićeva osujećeni su u toj namjeri. Spomen-obilježje je sjećanje na Mladena Kasuna, Zvonka Kardoša, Branka Kosa, Željka Pongraca te nestalog Vlade Štampara. Pored brojnih gostiju, visokih dužnosnika i izaslanika , te obitelji poginulih i nestalih, nazočili su predstavnici Udruge veterana 122. br. HV Đakovo i odali dužnu počast suborcima , jer dio pripadnika 122. brigade HV Đakovo sudjelovao je u tim borbama zajedno sa još drugim postrojbama u pokušaju proboja prema Vukovaru. Za sve njih u župnoj crkvi Sv. Vendelina služena je sveta misa. Neka im je svima hvala i slava. Počivali u miru hrvatski vitezovi.

adminSjećanje na varaždinske “Rode”, 09.11.2019.
read more

Radni posjet Zakladi hrvatskih branitelja

U Petak, 09.09.2022. godine tajnik Udruge veterana 122. br. HV Đakovo Nenad Bunoza boravio je u kratkom radnom posjetu u Zakladi hrvatskih branitelja gdje je ukratko potvrđena jako dobra suradnja i zajedničke aktivnosti u rješavanju određenih pitanja hrvatskih branitelja, te buduće suradnje. Tom prilikom tajnik Bunoza uručio je prigodno Priznanje povodom 15. obljetnice Udruge veterana 122. br. HV Đakovo za suradnju i potporu u radu sa željom za još kvalitetnijom i tješnjom suradnjom što je o obostrani cilj.

adminRadni posjet Zakladi hrvatskih branitelja
read more