O nama

UDRUGA VETERANA 122. BR HV ĐAKOVO

Udruga veterana 122. BR HV Đakovo osnovana je 11. lipnja 2007. godine, u prostorijama Spomen doma Mate Korodve. Udrugu je osnovala grupa od devet bivših pripadnika 122. brigade HV( Zvonimir Berc, Zvonimir Krušec, Miroslav Brod, Željko Mihalić, Josip Matkov, Josip Stojaković, Franjo Lučić, Josip Bušić i Rudika Lacković) uz nazočnost brigadira Ante Kotromanovića i predsjednika HVIDRE Osječko-Branjske Županije. Ovi osnivači su ujedno bili i činili Predsjedništvo udruge. Za predsjednika je izabran gospodin Zvonimir Berc, a za tajnika gospodin Željko Mihalić.

Cilj osnivanja Udruge veterana 122. brigade hrvatske vojske je organizirati i kvalitetno osmisliti provođenje slobodnog vremena razvojačenih branitelja, a očitovalo bi se u Statutarnim odredbama iz kojih istčemo:

  • Briga za razvojačene branitelje i članove njihovih obitelji kroz pružanje pomoći u medicinsko – administrativno – edukativnom smislu,

  • Pomoć kod rješavanja socijalno – ekonomskih problema kroz institucije sustava ( Braniteljska zaklada, Ministarstvo branitelja, Ministarstvo obrane, HZZO, HZMO, HZZZ itd.)

  • Čuvanje i njegovanje uspomena na poginule branitelje naše i drugih brigada iz Domovinskog rata.

  • Zaštita digniteta i časti hrvatskih branitelja i Domovinskog rata

  • Obilježavanje svih značajnih obljetnica i događaja iz Domovinskog rata i proisteklih iz Domovinskog rata

  • Povezivanje i aktivna prijateljska suradnja sa drugim Udrugama veterana iz Domovinskog rata i Udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

  • Aktivna suradnja i prijateljstvo sa ratnim veteranima u drugim državama sa istim i sličnim aktivnostima i odredbama, te interesima značajnim za Udruge veterana.

  • Javno djelovanje i promicanje o istini o Domovinskom ratu i sprječavanje revidiranja i relativiziranja činjenica i događaja iz Domovinskog rata.

  • Organizacija i aktivno sudjelovanje u kulturno – zabavnom i sportskom životu veterana i članova njihovih obitelji, kao i prijateljima Udruge.

Od početka rada, Udruga nije imala prostorije već je sjednice održavala uglavnom u prostorijama Odreda izviđača “Klasje” Đakovo. Na prvim sjednicama zaključeno je da se pronađe adekvatan prostor za rad Udruge. Saznanjem da se u zgradi Spomen doma Mato Korodva nalazi prostor koji je tijekom Domovinskog rata koristio Centar za obavještavanje, pokrenut je postupak za dobivanje istog. Zahtjev za korištenje prostora poslan je Središnjem uredu za upravljanje državnom imovinom koji je prihvaćen i odobreno je korištenje istoga.

Po dobivanju Ugovora za korištenje prostora krenulo se u osposobljavanje prostora koji je bio potpuno devastiran. Maksimalnim angažiranjem članova Udruge i uz pomoć donatora prostor je uređen i očišćen. Zahvaljujući donatorima među kojima posebno ističemo grad Đakovo i gradonačelnika gospodina Zorana Vinkovića, Đakovački vodovod i gospodina Vladu Korena, te trgovačka društva “Mlaco” i gospodina Dubravka Kneževića, “MD-profil” Đakovo, gospođa Anita Mandarić, keramičarska radionica Dragić, gospodina Tomislava Dragića.

Pored uređenja prostorija za rad Udruge, aktivno smo sudjelovali u svim manifestacijama vezanim uz Domovinski rat i promicali i promičemo vrijednosti proistekle iz Domovinskog rata.

U Siječnju 2011. godine pokreće se osnivanje ogranaka Udruge veterana 122. brigade HV Đakovo po općinama Đakovštine, te sada imamo 10 ogranaka Udruge veterana 122. brigade hrvatske vojske Đakovo ( Viškovci, Semeljci, Levanjska Varoš, Drenje, Trnava, Gorjani, Strizivojna, Josipovac, Satnica Đakovačka, Piškorevci).

Angažiranjem novoga tajnika Udruge Nenada Bunoze sukladno odlukama i Zakonskoj obavezi prihvaćenim na izvještajnoj skupštini Udruge veterana 122. brigade HV Đakovo, 29.09.2015. sačinjeni su svi potrebiti dokumenti u skladu sa novim Zakonom o Udrugama 2015., angažiran knjigovodstveni servis, te izvršen upis promjena u registar Udruga RH.

Kontinuirano se pored obilježavanja značajnijih datuma i događaja ( Dan državnosti, Dan branitelja, Dan neovisnosti, obljetnice “Oluja” i “Bljesak”, ostale obljetnice i datumi određeni za ove aktivnosti), sastaju veterani po pripadajućim ograncima uz kulturno – sportska druženja. Tako  se prisjećamo i ističemo: tijekom listopada 2008. godine u posjet našem gradu primili smo veterane Domovinskog rata iz željezare Sisak, koji redovito svake godine posjećuju Vukovar. Osim zajedničkog druženja u organizaciji naše Udruge posjetili su đakovačku katedralu i đakovačku ergelu. Prilikom te posjete dogovorili smo suradnju između Udruga, te naš posjet Hrvatskoj Dubici i Sisku.

Prilikom obilježavanju dana 107. brigade HV. u Valpovu, Udruga veterana 122. br. HV Đakovo aktivno je sudjelovala u nekoliko sportskih disciplina, te svečanom programu.

U 2009. godini prigodom obilježavanja pada Vukovara, Udruga veterana 122. br HV Đakovo organizira posjet Vukovaru i Gradu Iloku. Za posjeta Vukovaru udruga u koloni od bolnice do Memorijalnog groblja nosi ratnu zastavu 122. brigade kao i amblem udruge veterana.

Prilikom obilježavanja pogibije pripadnika 107. brigade HV u Baranji, Udruga veterana 122. br HV Đakovo odala je počast poginulim uz polaganje vijenca i paljenjem svijeća.

U suradnji gradova Đakova i Sinja gospodin gradonačelnik Zoran Vinković organizirao je susret veterana 122 . i 126. brigade HV. Prilikom ovog susreta dogovorena je dalja suradnja veterana Sinja i Đakova, što je rezultiralo potpisivanjem Povelje prijateljstva i vrlo čvrstu i aktivnu suradnju, te godišnje zajedničke susrete.

Na poziv Udruge veterana 126. brigade HV Sinj nazočili smo proslavi u Planinarskom domu Vrdovo, položili vijence u ime grada Đakova i Udruge veterana 122. brigade HV Đakovo i dogovorili dalju suradnju Udruga veterana. Od 2015. godine Udruga uzima sve više zamaha i formira radne timove , te time obogaćuje brojnošću aktivnosti i događanja svoj grad i uopće braniteljsku populaciju RH.

Posjećuju se mjesta stradanja i vojnih djelovanja,kao u Vukovaru, Sinju, Valpovu, Zagrebu, Sisku, Dubici , Škabrnji , Žepču, Usori, Gvozdanskom, Voćinu, Čojlugu, Balincima, Posavskoj Mahali – Odžak, Bijelom Brdu (Derventa), Orašju, Domaljevcu, Osijeku, Vinkovcima, Slavonskom Brodu, Otoku…

Aktivno se organiziraju izložbe ratnih fotografija kao tematske, u sklopu obilježavanja događaja i velikih obljetnica iz Domovinskog rata ili samostalne, po projektima i programima, te edukacijama. 

Organizira uređenje Spomen sobe za svoje poginule suborce i redovito održava komemoracije u svečanim prigodama i u prigodama prijema gostiju.

Obnavlja se i namještaj uz bogatu donaciju dopredsjednika Joze Totića koji je donirao uredski namještaj i time podigao na još višu razinu sam radni prostor Udruge.

Pokreću se inicijative za aktivno sudjelovanje veterana u rješavanju statusa razvojačenih branitelja, podizanju spomen obilježja na našem području poginulim braniteljima i značajnim osobama i događajima iz Domovinskog rata kao npr. Spomen obilježje u Viškovcima (Ogranak Viškovci) poginulim braniteljima 122. br . HV Đakova, HOS-a i 3. GBR; spomen ploča na rodnoj kući generalu Imri Agotiću u Gorjanima, inicijativa za obilježje uz realizaciju Udruge 3 GBR za spomen ploču u vojarni „3. GBR KUNE” u Dračicama u Đakovu, prvom poginulom branitelju u oslobađanju vojnih objekata Željku Trbari, spomen obilježje poginulim braniteljima općine Strizivojna u Strizivojni( ogranak Strizivojna). Ostvarili suradnju sa više od četrdeset braniteljskih udruga, te planiramo podići još nekoliko spomen obilježja na području Đakovštine, ali u suradnji sa drugim Udrugama i na drugim mjestima susjednih Županija. Udruga veterana 122. br. HV Đakovo je aktivni  član Odbora za branitelje i civilne žrtve Domovinskog rata grada Đakova. Učlanjuje i nove članove u Udrugu veterana 122. br. HV Đakovo.

Udruga veterana 122. brigade hrvatske vojske Đakovo aktivno sudjeluje u svim kulturno – umjetničkim događanjima koje organizira sama ili u suradnji sa drugim subjektima, kao primjerice: manifestacija “Đakovački vezovi”, “Zvonila su zvona katedrale naše”, obljetnice osnivanja Brigada, edukativne izložbe ratnih fotografija i umjetničkih slika u gradu Đakovu, Splitu, i po školama grada Đakova i prigradskih naselja.

Zalaganjem tajnika Nenada Bunoze aktivno djeluje i surađuje sa institucijama sistema, te daje prijedloge za novi Zakon o braniteljima ministru branitelja i nadležnom ministarstvu. Provodi aktivno suradnju između veteranskih bolnica i naših članova Udruge, jednokratnih financijskih pomoći (teška materijalno – socijalna situacija, stambena pitanja, statusna problematika i dokazivanje pripadnosti statusa hrvatskog branitelja, zapošljavanja, mirovine; putem Ministarstva branitelja i Zaklade hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, te pružaju pomoć obiteljima i djeci veterana kod prijava za školske i studentske kredite i stipendije, smještaj u studentske ili đačke domove i slično.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdaje našoj Udruzi suglasnost za provođenje programa “Sata povijesti iz Domovinskog rata” u osnovnim i srednjim školama na stručno pozitivno mišljenje Agencije za odgoj i obrazovanje.

Aktivno se povezuje sa veteranskim Udrugama i tom prilikom potpisuju se povelje prijateljstva i suradnje ( Udruga veterana 156. br Sinj, Udruga 126. br HV Makarska – Vrgorac, Udruga nositelja ratnih odličja HVO Žepče, Udruga veterana 101 br. HV Zagreb – Susedgrad…)

Udruga veterana 122. br HV Đakovo prijavljuje godišnje projekte za sufinanciranje grada Đakova, jer je Udruga od posebnog značaja za grad Đakovo, sudjelovala je u humanitarnim akcijama pomoći kod poplave u Gunji, pruža humanitarnu pomoć svojim članovima i članovima njihovih obitelji u potrebi i drugim projektima i potrebama. Aktivno pomaže i daje potporu Gradu Đakovu u provedbi manifestacije “Đakovački vezovi”. Učestalo radi na poboljšanju radnog prostora i osmišljavanju novih sadržaja i realizaciji istih. Redovito se natječe za dodjelu financijskih sredstava za provođenje projekata i aktivnosti Javnim pozivima Ministarstva hrvatskih branitelja, Osječko-baranjske županije, jedinica lokalne uprave i samouprave itd.

Aktivno sudjeluje u promicanju istine o Domovinskom ratu i braniteljima, te pomaže u filmskom, foto i drugom dokumentarnom materijalu kod izdavanja knjiga, biltena, snimanja dokumentarnih filmova.

Udruga je u listopadu 2019. godine dovršila snimanje dokumentarnoga filma o 122. br. HV Đakovo i imala veličanstvenu promociju istoga u Centru za kulturu Grada Đakova, te je u najavi snimanje još četiri dokumentarna filma o 122. br. HV Đakovo uz podršku Grada Đakova, Nadbiskupije Đakovačko-osječke, te Ministarstva hrvatskih branitelja .

Sukladno planu i programu rada početkom 2019. godine uspješno započinje svoj prvi projekt financiran od strane EU ( Europskog socijalnog fonda) pod nazivom „ Poboljšanje uvjeta života i socijalne uključenosti branitelja i stradalnika Domovinskog rata” uz zapošljavanje  sedam osoba za provedbu (7) i nabavu vrijedne opreme potrebne za rad i djelovanje. Projekt  uključuje planiranih najmanje 40 korisnika iako do sada ima upisanih više od 60 , kao i nabavu kombi vozila prilagođenog za prijevoz teško pokretnih osoba za potrebe branitelja ( prijevoz, pratnja , liječnički pregledi i terapije, uključivanje u društvene aktivnosti itd.). Ukupna vrijednost ovoga projekta je 1.829.540,91 Kn, od čega Europska unija iz Europskog socijalnog fonda sufinancira iznos od 1.555.109,77 kn., a razliku Ministarstvo hrvatskih branitelja. Ovaj projekt  je realiziran Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Europskog socijalnog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020. kojega potpisuju Ministarstvo za demografiju , obitelj, mlade i socijalnu politiku (Posredničko tijelo razine 1), Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, Odsjek za pripremu i ugovaranje programa (Posredničko tijelo razine 2), te Udruga veterana 122. br. HV Đakovo . Ovaj projekt provodi se samostalno, bez partnera.

Rad Udruge veterana 122. br. HV Đakovo je visoko  ocijenjen i od drugih Udruga , te kao takva pristupila u Savez udruga pripadnika postrojbi ZNG i HV , a predstavnici su nazočili i kod predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović. 

Vrijednosti koje Udruga veterana 122. br. HV Đakovo promiče i predstavlja nisu ostale nezabilježene i neprimjećene, tako da su iste javno promovirane putem HTV -ove emisije “Veterani mira” , Osječke TV, Slavonske TV, Plave vinkovačke TV itd.

Javnost o svome djelovanju upoznaje putem sredstava javnog priopćavanja ( radio i TV), tiska, društvenih mreža i službene WEB stranice Udruge.

Veterani ove Udruge djeluju i žele biti aktivni dio društva koji još može puno doprinijeti razvoju Domovine i kako su bili jedinstveni u obrani Domovine kada je trebalo u ratu, spremni su u miru izgrađivati Domovinu dostojnu hrvatskog čovjeka i ostvariti san naših poginulih suboraca. Predstoje novi projekti i aktivnosti koji su u tijeku.

adminO nama