My Blog

31. obljetnica ustroja 122. br. HV Đakovo

U okviru programa „Zvonila su zvona katedrale naše“ u ponedjeljak je u Đakovu obilježena 31. obljetnica osnutka 122. brigade HV-a Đakovo, a čiji su se nekadašnji pripadnici, danas braniteljski veterani, prisjetili 26. rujna 1991. Obilježavanje godišnjice započelo je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima ( tom prilikom Svečanosti obilježavanja nazočio je i zamjenik župana Josip Miletić:” Diljem Lijepe naše, a posebno u Slavoniji vodile su se teške bitke te krvave 1991. godine, za slobodu i neovisnost domovine. Svi oni koji su pali traju u nama koji živimo te im i na ovaj način odajemo počast za svu žrtvu koju su podnijeli da bi mi danas živjeli u slobodnoj zemlji – kazao je Miletić”).

nakon čega je u Hrvatskom domu održana svečanost u čijem je uvodu rečeno da je kroz brigadu prošlo 4.500branitelja ( sveukupno do kraja ratnih djelovanja 7500) ; 53 su poginula, a 297 ih je ranjeno. Branila je đakovačku bojišnicu od 27 km, djelujući i na vukovarskom, vinkovačkom i drugim područjima, a njezini pripadnici su kao dragovoljci sudjelovali i u obrani bosanske Posavine. U postupni preustroj ušla je 1992. nakon čega se dio pripadnika vratio mirnodopskim aktivnostima, a dio otišao profesionalno u druge brigade. Odlikovana je Redom Nikole Šubića Zrinskog. Prvo djelovanje njezini pripadnici imali su u Hrvatskoj Dubici; bilo je to dragocjeno iskustvo za trodnevno oslobađanje vojnih objekata u Đakovu, a koje je počelo 15. rujna 1991. Bila je i u obrani hrvatskog neba – srušeno je 14 neprijateljskih zrakoplova.


Danas su njezini branitelji veterani, članovi Udruge veterana 122. brigade HV-a Đakovo. Njezin predsjednik Jozo Totić , najavio je još veću skrb udruge za članove. Zahvalu za obol u obrani domovine uputio im je i zamjenik gradonačelnika Đakova Antun Galić.
Vi ste ono najbolje što je Hrvatska 1990-ih imala da ustane da brani svoju zemlju, spremni da položite i svoje živote za njezinu slobodu. To je ono najbolje i danas; dobili smo svoju zemlju i danas smo svoji na svome, rekao je izaslanik predsjednika Vlade, kao i izaslanik njezinog potpredsjednika, ministra hrvatskih branitelja, državni tajnik Špiro Janović. Održana je i premijera dokumentarnog filma „Kota 122“ đakovačkog autora Zlatka Mesića. Projekt je to koji su podržali Ministarstvo hrvatskih branitelja, Grad Đakovo i Osječko-baranjska županija. Film je posvećen đakovačkim radio-amaterima – šifrantima i njihovoj dragocjenoj ulozi u Domovinskom ratu, a, kako je rekao Mesić uoči projekcije, ti samozatajni heroji su, iz sjene, djelovali od Đakova, Vinkovaca, Vukovara, pa sve do zapadne Slavonije.
Preuzeto Glas Slavonije , S.ŽUPAN
Foto: Željko Germovšek, Ivan Vajler Vaćo, Bruno Bunjevac, Radio Đakovo.

admin31. obljetnica ustroja 122. br. HV Đakovo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *